Właśnie sprawdziłem, nasi dostawcy tych nie mają, ale jak będę w PL to sam sobie wezmę na próbę zimówki serii 40. Wzory bieżników wzięte i lekko zmienione z dobrych drogich opon.
Za taką cenę...warto spróbować.
Wydrapne iPhonem na lakierze
Printable View
Właśnie sprawdziłem, nasi dostawcy tych nie mają, ale jak będę w PL to sam sobie wezmę na próbę zimówki serii 40. Wzory bieżników wzięte i lekko zmienione z dobrych drogich opon.
Za taką cenę...warto spróbować.
jaki rozmiar tych syron? sprawdze u siebie
225/40r18. Znalazłem w koncu jednego dystrybutora u siebie 80€ za sztukę to bardzo dobra cena. Szkoda że w intersprincie ich nie ma..były by jeszcze taniej [emoji16][emoji16]
Syron
RACE 1+ XL 315zł
Prawie ta sama cena. Chłopaki sie napalili na te Street Race [emoji23][emoji23] ale po co im to jak tutaj często pada [emoji23][emoji23]
no u mnie masz taniej jednak jak za 80 euro.
No tak, na komplecie 20€. A cenę masz stałą czy rosnącą im bliżej sezonu?
to wszystko zależy od hurtowni. Może być nawet taniej. A i działa to w drugą stronę.
Pytanko, czy ktoś miał już do czynienia z tymi oponami? Bo trzeba by powoli szukać opon na arktyczną porę roku ;)
http://www.oponeo.pl/model-opony/yokohama-w-drive-v902a
Śmiało mogę ci yokohamy polecić. .. w poprzednim aucie bmw 2.2 l 170 km spisywał się przez 6 lat bez zarzutu. Naprawdę hamowania sucho czy mokro zawsze pewnie bardzo dobre opony. Jedynie moim zdaniem trochę głośne ale może dla tego że ja miałem wskaźnik W czyli do 270 km/h. Do tego po 6 latach zużycie byli nie wielkie
Hankook ventus evo 2 - świetne opony. Stosunek jakości do ceny jeszcze lepszy. Póki co zrobiłem na nich około 6 tyś km więc na temat ich żywotności niewiele mogę napisać, natomiast co do właściwości jezdnych, sprawują się bardzo dobrze i na suchym i na mokrym. Totalne pozytywne zaskoczenie bo jak kolega "wulkanizator" polecał mi je to pomyślałem - Koreańskie ?? bez jaj. Wcześniej miałem Goodyeary F1 także bardzo dobre opony jednak po 20 kilku tyś. km. poszły na śmietnik.
Panowie potrzeba 2 kompletow opon zimowych ;)
1 komplet
Nexen WINGUARD SPORT 225/45 R17
2 komplet
Debica Frigo 2 185/65/14
DOT tylko 2015
Ktos cos taniej niz 1668zl z wysylka ?
Moje Hankooki mają już ponad 30 tyś i naprawdę polecam te gumy.
Na przyszły sezon wpadają na nowo :-D
Tez polecam ventus evo 2. swietny stosunek cena/jakosc. Testy to potwierdzaja
Wita i proszę o doradę...
Pacjent AR 147 1.6 TS (120KM)
Obecnie mam opony, które jadą ostatni sezon.... powiedzmy zjechane...
Stąd planuje zakup opon - komplet nowych.
Obecnie są spore obniżki na opony LETNIE, a takich szukam!
Styl jazdy, zwykły, codzienny, miasto i poza miastem czasami długie (powyżej 100 km) trasy... czasami depnę pod 6000 obrotów, ale to rzadko, najlepiej na autostradzie....
Kwota - opony budżetowe, do MAX 200 pln za sztukę.
Stąd moje pytanie, jakie wybrać?
Propozycje:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/zeet...-88-h#82355545
http://www.oponeo.pl/dane-opony/fuld...-88-h#70820401
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dayt...-88-h#87531424
http://www.oponeo.pl/dane-opony/debi...-h-v1#70827350
http://www.oponeo.pl/dane-opony/baru...-88-h#84072554
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...-88-h#82451380
Dodam, że te Zeetexy mam w innym aucie już 2 sezon i powiem rewelacja, mała ścieralność, super na suchej i mokrej nawierzchni oraz trzymanie boczne dobre. Mają super opinie (jak za takie pieniądze).
Barumy miałem i były miękkie, bo w zakrętach trzymania bocznego nie było za dobrego...
Z pozostałymi nie miałem do czynienia stąd prośba do osób,. które użytkowały takie.... o pomoc....
Nie mam ciśnienia na markę opon!!!! Nie piszcie że chinole do bani.... bo większość tego co mamy na rynku jest wobec tego do bani....
Książka mówi o rozmiarze 195/60 R15, co byłoby gdybym włożył 195/65 R15???
Dziękuję, za każdą konstruktywną podpowiedź....
Pozdrawiam
Bedziesz miał przekłamanie na poziomie około 3%. Nie wiem czy w PL sprawdza się rozmiary opon na technicznym, ale ogólnie nie powinno się aż takiej różnicy w średnicy robić. 1-1,2% może i ciut więcej bedzie ok, ale nie 3%.
Czym to grozi? Np pamiątkowym zdjęciem z fotoradaru [emoji16]
Np na autostradzie bedziesz miał na liczniku bedziesz miał 140km/h a bedziesz jechał około 144km/h. Podobno juz w PL strzelają pamiątki od 5km/h za dużo. Chwila nie uwagi i bah. Za granicą potrafią cykać gdy przekroczysz o 2km/h. Ale tak czy owak lepiej trzymać się mniejszej średnicy niż 3%.
Co do opon...
Nawiazując do twojej wypowiedzi żeby nie pisać ze chiniolki to padało. Jeżdżąc normalnie na oponach klasy średniej wczesniej a od jakiegos z szybkiej potrzeby na chniolach to kurczę jest spora różnica. Oponki od chiniolków są jak rzeczy kupione na bazarku pochodzenia chińskiego. Raz jest ok, drugim razem średnio za kolejnym może byc tragedia albo i bardzo dobrze na poziomie klasy średniej lub lepiej.
Każdy kierowca jest inny, i ma inne potrzeby zarówno co do jakości opon jak i ich eksploatacji.
Jeśli masz sprawdzone opony a chcesz spróbować czego innego, przejdź do punktu gdzie masz opony wszelkiej maści wystawione w sposób namacalny. Znajdź nową oponę którą masz sprawdzoną i (to się może wydawać śmieszne ale) pomacaj ją. Sprawdź miękkość i elastyczność gum biernika - przy letnich jest trochę gorzej ją wyczuć, przy zimowych łatwiej. Poszukaj coś twoim zdaniem zbliżonego. Watro by mimo wszystko bieżnik opony miał pas prowadzący oraz wyciągający wodę (ekstremalne tego typu rozwiazanie mozesz zobaczyć na przykładzie Uniroyal RainSport3 - dość typowe na deszczowe rejony). Oczywiście pamiętaj o indeksach ciężaru i prędkości. Z cała pewnością nie wybieraj niższego indeksu niż masz na standardzie.
Reasumując, każdy z nas wybierze tak naprawdę oponę pod siebie, jeden weźmie miękka, drugi twardą, a inny typową deszczówkę lub semi-slicki.
Letnie podejrzewam wybiorę Michelin PilotSport 3.
.....
Zapomniał bym, zwróć uwagę na datę produkcji czyli DOT zapisany w 4cyfrach (tydzień roku i rok producji). A przy okazji chińskie opony powyżej 2-3lat od produkcji nie są już takie fajne.
mówisz o letnich czy zimowych? opony mają nawet 10 letni okres użycia. Opona oponie nie równa do tego pod uwagę trzeba wziąć jak się o opony dbało i jak używało... ja mam przykład 6 lat używania Yokohamy dalej nadawały się do użycia przynajmniej na jakieś 2-3 sezony. Zimówki kupiłem Nokiany i tak samo 6 sezonów i myślę że jeszcze oblecą 1-2 sezony spokojnie bo miały jeszcze 490mm bieżnika. Jak sprzedawałem opony ładnie wyglądały nie były sparciałe.. a i oczywiście każdy komplet był cały czas na jednych felgach i co sezon były sprawdzane wyważenie a co dwa wyważane od nowa. Teraz do Włoszki kupiłem na lato Falkeny ale jeśli chodzi o zimę to tylko i wyłącznie NOKIANY nie ma nic lepszego na zimę na rynku :)
Dotknij bieżnika tej samej opony 2letniej a 6, zobaczysz że guma bedzie dużo twardsza w 6letniej. W przypadku Chiniolka mogłaby juz stracić całkowicie stracić swoje właściwości. Im lepsza jakość opony i materiałów w niej użytych tym dłużej zachowuje się jak powinna. Oczywiście sposób przechowywania też ma bardzo duży wpływ na utratę właściwości gumy i wcale nie musi być sparciała. Może wyglądać wręcz idealnie, niestety najcześciej tylko wyglada.
Tak samo nie powinno się sprzedawać opony starszej niż 5lat. Firmy leasingowe wręcz zabraniają by autoryzowane serwisy z którymi współpracują takowe opony mogli zakładać.
Mam na magazynie takiego Michałka z chyba 2003 roku, mimo iż jest przechowywana w idealnych do tego warunkach to juz znacząco różni sie w dotyku. Obecnie to taki eksponat/pamiątka [emoji16]
Podejrzewam że taki bieżnik to ci wystarczy do końca życia [emoji6][emoji6]
Mam 6 letnie hankooki rowno zuzyte lekko popekane i niestety jedna po drugiej eksploduja.. Jedna w czeewcu druga miesiac temu.. Zostaly jeszcze 2.
Jak ktos mi mowi ze opona nie traci jak jest odpowiednio przechowywana to niewiem czy smiac sie czy plakac..
możesz i płakać ale tak jest... nigdy mi się nie zdarzyło by mi opona wystrzeliła. A dwa ja nie powiedziałem że opona nie traci na jakości jedynie odpowiednie przechowywanie pozwala na dłuższą eksploatacje. Zawsze opony po sezonie myje, nie zdejmuje co roku z felg tylko mam dwa komplety, utrzymuje odpowiednie ciśnienie ... opony są obliczone na 10 letni okres... jedne żyją krócej inne dłużej można im w tym pomóc taka prawda.
Prosby do opon czyli glaskanie i allahy?;)
Pracuje w wulkanizacji już jakis czas, jeszcze nigdy nie znalazłem 5 letniej opony która swoimi właściwościami nie odbiegała mniej niż 30% jak od jej początku użytkowa (właściwości bieżnika, nie mylić z głębokością bieżnika).
I zaznaczam że żadna oponą też mi nie wystrzeliła podczas jazdy czy w pracy [emoji16] chyba że przy przekładkach opon na ciężarówkach [emoji16][emoji16][emoji16]
Zresztą kto co woli. To bezpieczeństwo. Na oponach i hamulcach sie nie oszczędza.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2015/10/16.jpg
Jak widac opona ma 6 lat..
Omen, No co ty od niej chcesz? Da się załatać przecież [emoji23][emoji23][emoji23]
No no zuzytym durexem dam rade ;)
Uważam, że lepiej chyba kupić nową Zeetex'a z gwarancją (świeża guma, dobry bieżnik, nie przetarta i nie przyhamowana) i świeżo wyprodukowaną wprawdzie budżetową niż 5-6 letnią używkę "firmową"....
Zeetex polata 2-3 sezony i nie będzie szkoda do normalnej jazdy, gdy po tym czasie pójdzie na szrot....
I tutaj się zgodzę. Dla własnego bezpieczeństwa Panowie i Panie nie kupować opon 5cioletnich i starszych. A przede wszystkim kontrolujecie co kupujecie, DOTy sprawdzać bo mogą wam czasem ciemnote na wulkanizacji spróbować wcisnąć.
Zgadza się dlatego każda oponę oceniać trzeba indywidualnie. 6 letnie zimowe Nokiany nigdy mnie nie zawiodły nawet w najgorszych warunkach wiec chyba tak bardzo się nie postarzaly...
nie traci nie traci. tylko przy takim profilu dziury w drogach ją załatwiły
- - - Updated - - -
a jak ty oceniłeś te właściwości? wysyłałeś ją do ekspertyzy na badania? no bo na "oko" nie jesteś w stanie stwierdzić jakie ona ma właściwości. Powiem ci tak, gówno wiesz o oponach pisząc tu na forum takie rzeczy:D opona nie starzeje się leżąc tylko starzeje się jak jeździ. Jeździ miesiąc to tak jak by rok leżała (w suchym,odpowiednim miejscu) popracuj jeszcze trochę i zdobądź większą wiedze. Nie czytając głupot w internecie!
- - - Updated - - -
Zetex jest produkowany dla oponeo. Najgorsze kurestwo jakie może być. Są inne chińskie opony które są naprawde lepsze niż Zetexy. Miałem kiedyś klienta z tym badziewiem. Po 80/100gram chciały.Oddał na gwarancje przyszły lepsze. Ale mówił mi że codziennie rano waliło w kierownicy i w całym aucie. Przez noc się tak oddusiły że powodowały wibrację. Musiał by auto na klocki codzinnie stawiać by koła były w powietzu. Wywalił to i kupił "normalne" opony u mnie.
IamICEman właśnie na warsztacie panują "śmieszki". Bez obrazy ale ktoś ci coś kiedyś powiedział i teraz powtarzasz. Miałem w rękach więcej opon niż ty kiedykolwiek widziałeś. Zarówno nowych, używanych jak i starych nie używanych. Więc nie mieszaj ludziom w głowie. Jak bedziesz w Belgi to zapraszam, pokaże ci jaka jest różnica między nową oponą (xx15 xx14) a nowa-starą oponą (xx08).