Mnie nigdy z tego powodu
Printable View
Panowie mieliscie moze problemy z tymi lampami od proxima ? bo ja mam problem z 1 lampa juz raz ja odsylalem do niego na poprawki a teraz znowu mam znia problem poniewiaz niema ona regulacji manualen wiec chyba jej nie ustawia tak jak powinna byc jutro jade ja ustawic niechce kwestionowac robocizny proxima ale jestem straznie z niesmaczony co dotego i zaczynam zalowac ze zmienialem na te soczewki , proxim niby powiedzial ze ta co jest ustawiona na stale z brakiem mozliwosci sterowania jest dobrze ustawiona ale jak on ja mogl sam dobrze ustawic naprawde niewiem co mam powiedziec ...
Nie wiem ja masz zamocowane soczewkę, ale jeśli jest zamocowana do odblasku to masz normalnie regulacje w pionie za pomocą śruby na silniczku i w poziomie śrubą w obudowie lampy. Chyba, że masz krzywo zamocowaną soczewkę to już inny temat. Zrób zdjęcie i pokaż jak ona świeci
U mnie sterowanie działa bez problemu ale czekam na nowe klosze bo kolega sie delikatnie mówiąć nie postarał.
No właśnie jak tam moje klosze Proxim@Ar :D
Nic takiego nie mowilem, ze jest zamontowane na stale. Nie wiem po co ruszales w ogole regulacje boczna, to druga sprawa. Byles na tej stacji i wiesz, ze swieci nie tak, ze tak gadasz?
Ja wiem jak mam to ustawic. Ja nie pytam sie pilota samolotu, czy wie, gdie ma leciec.
Odeslij mi te lampy, ja Ci odesle kase tak bedzie najlepiej.
- - - Updated - - -
Cannabis, troche dalem dupy z tymi kloszami, przyznaje. Jeden mam, ten drugi tez zamowilem, bo najpierw przyszedl DEPO.
Teraz jestem w Wiedniu, jak wroce, to sie tym zajme.
Wybacz opoznienie.
cofam to co pisalem wszysztko jest juz ok wina lezala w nie sprawnym silniczku lampy po wymianie jest pelna regulacja jest miodzio tylko zaluje proxim ze nie wziolem z czarnym srodkiem :D i ten xenon 4300K troche swieci jak zarowka tylko bardzo mocno ale moze sie jeszcze dopali i bedzie lepiej jest bardzo zadowolony jak tylko pogoda dopisze to wrzuce foty bo jak widac znowu mam boze narodzenie a tak sobie chcialem pojezdzic na swieta :D dzieki proxim jeszcze raz
Ok, looz
Koledzy mam pytanie jak nie jestem zadowolony z zarnikow 4300K i chcialbym jednak wiecej np 5000 lub 6000k to trzeba zmienic tez przetwornice czy tylko same zarniki np tej samej firmy ?
Zarniki. Nie musza byc tej samej firmy. Same zarniki tez mam.
zrobie jutro fote jak swieca te 4300K ale powiem tak swieca jak OSram nightbraker tylko mocniej a ja bym chcial typowe biale swiatlo jak jest we wszystkich tych ksenonach czy jest mozliwe zeby te zarniki niebyly jeszcze dopalane ? bo gdzies slyszalem ze hidy potrzebuje z 5 godzin zeby sie dopali do otpowiedniej barwy ?
Pojezdzij troche, potem ocenisz. Czasem potrzebuja czasu, na starcie moga wrecz mrugac. Ale to mija po paru godzinach palenia.
Zarniki 4300 świecą białym światłem od 6000 światło przechodzi juz w odcień niebieski
Hehe dobre :lol: Ale to prawda, ja u siebie mam 6000K, w moim temacie gdzies fotka jest, zaraz podrzuce
Bede pierwszy :D 6000K Załącznik 90626
Witam, mam lampy od kolegi Proxima i gdy w lampie byla zalozona standardowa halogenowa zarowa 55w jakis tam philips to ustawienie swiatel to byla bajka, gdy wlozylem tam hida z plastikowym uchwytem mocujacym przerodzilo sie w tragedie, gdy byly juz ustawione to wszystko super, wpadlem na pomysl zeby znalesc palniki z uchwytami montarzowymi jak w standardowej zarowie czyli metalowe, wybor padl na M-tech. Tu moje spostrzezenia : Mtechowe zarniki wykonanie super nie widac zadnej fuszerki wszystko git, zwykly chinski palnik tandeta bubel, Mtech dlugosc szkla z gazem taka jak w oryginalnej zarowie, china- duzo dluzsze szklo co z pewnoscia ma znaczenie w swieceniu i jakosci i napewno w ustawieniu:) zalozenie mtecha to pestka w porownaniu z chinskim badziewiem:) wszystko pasuje do siebie jak w standardowej zarowie:)
Co do samego palnika jest to Mtech Basic 4300k h7 i kurde mam tylko jeden problem z jedna sztuka i nie wiem czy reklamowac:( lewy tak jakby chcial sie rozpalic jasniej i mruga delikatnie raz na jakis czas:( pomozcie Koledzy:)
Małe porównanie.. 6k http://www.polskajazda.pl/Samochody/...141008/1104721
Popraw link- strona nie odnaleziona.
Klein- trzeba od razu było ode mnie wziąć też hidy, nie miałbyś takich problemów ;)
Proxim, nie wiedzialem ze takie beda duze roznice:) moze za jakis czas sie skusze na hidy od Ciebie:) a lampy od Ciebie to bardzo dobre rozwiazanie:)
Cieszę się, wrzuć jakieś zdjęcia jak się prezentuje teraz na tych hidach
Panowie co do HID'ów, opowiem wam sytuację z życia wziętą nie zmyśloną. W zeszłym roku w Kielcach wydarzył się nieszczęśliwy wypadek. Było to potrącenie człowieka na pasach. Potrąciła go osoba powiedzmy dość wpływowa. Tłumaczyła się faktem że została oślepiona przez auto jadące z naprzeciwka. Nie było problemem ustalenie co to za auto itp.gdyż zdarzenie miało miejsce w monitorowanym punkcie miasta. I tu pojawia się mój znajomy posiadający auto X z soczewkami i HID'ami, który to rzekomo oślepił kierowce który doprowadził do zdarzenia. Auto zostało szczegółowo przebadane przez wynajętego rzeczoznawcę z PZM. Efekt źródło światła nie zgodne z homologacją producenta lampy. Sprawa w sądzie itd. Wina przeniesiona na znajomego. Ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania z OC ponieważ oni też zostali poinformowani o tzw. niedozwolonych przeróbkach auta. Osoba poszkodowana jest kaleką stara się o rentę. W grę wchodzą duże pieniądze. Ubezpieczalnie bankowo nie popuszczą.
Także tyle jeżeli chodzi o legalność HID'ów. Nie twierdzę że w tym przypadku one były winne - raczej zbieg okoliczności ale trzeba się z takimi konsekwencjami liczyć decydując się na ich montaż.
No niestety, wypadki zdarzają się wszędzie.. Nic na to nie poradzimy.
Wydaje mi się, że każdy wie, że hidy są nielegalne. Do zwykłych lamp, bez soczewki zdecydowanie odradzam.
Jeżeli chodzi o soczewki.. Hmm wiem, że jest to nielegalna przeróbka, ale soczewki xenonowe w połączeniu z hidami nie dają efektu oślepienia. Trzeba oczywiście je ustawić dokładnie na stacji diagnostycznej.
Często się zdarza, że zwykłe halogenowe światła mocniej dają po oczach, niż takie hidy w soczewkach.
Nie mówię oczywiście, że hidy to samo dobro, nawet w soczewkach.
Zdania są podzielone- jak to wszędzie bywa każdy kij ma dwa końce ;)
no tak każdy kij ma dwa końce.
Tylko jak przyjdzie co do czego to władza wyższa będzie miała w dupie, że były dobrze ustawione itp.
Brak literek na kloszu = brak homologacji i mają już winnego. Bomba z opóźnionym zapłonem...
Niemniej jednak i tak się zastanawiam nad ich montażem ^^
Ja akurat mam klosze na xenony. Na mijania i na drogowe ;)
to ja też chcem
Sytuacja , która opisuje kolega PRODRIVE pokazuje, że trzeba być (przepraszam za słowo) głupkiem jadąc na oględziny przez rzecznika samochodu wiedząc co się ma założone.
Jak by tylko zdemontował HIDy to by gówno zrobili. Może sobie ktoś to zapamięta.
To prawda, nie wydaje mi się, żeby się przyczepili, gdyby w soczewkach były zwykłe żarówki.
czyli to jest tak, że oni nakazują datę i godzinę kiedy trzeba się wstawić na te oględziny samochodu,
nie "wpadają" z nienacka?
Nie wiem, nigdy nie miałem stłuczki/wypadku, ale wydaje mi się, że ustala się razem datę i godzinę
Auto zostało zabezpieczone jako dowód w sprawie przy pierwszym kontakcie z właścielem. Także na oględziny nikt nie jechał auto stało już na parkingu policyjnym. Myślę że akurat policja była by "głupia" wzywając delikwenta na oględziny na ustaloną datę godzinę. Auto do dnia dzisiejszego jest w rękach policji do czasu zamknięcia sprawy.
Rozumiem. Jak się dowiesz jak się skoczyła ta sprawa, to daj znać.
ja właśnie raz miałem problem na SKP i dziadek marudził, że będzie wypadek i będzie moja wina. Co za paranoja, musiałem przełożyć zarówki i mi dopiero podbił jak dobrze wie, że po wyjechaniu "za bramę" z powrotem założę te co miałem. Co prawda potem miałem kolizje, ale wogóle nie przez światła i musiałem jedna lampę wymienić. Teraz jeźdżę na zwykłych żarówkach, ale w porównaniu ze standardowym oświetleniem w 156 to i tak jest bajka.
Koledzy, ja mam w 156 zwykłe lampy i w nocy spokojnie 90-100 na krótkich mogę jechać i wszystko widzę. Mam dobrze ustawione lampy z dobrymi zarowkami h7 i w nocy maja zasięg ok 100m, tak od slupka do slupka swieca, widze odblaski :) Oczywiście plama światła sięga bliżej gdzie na 60m. Ile zyskujecie na lampach od proxima?
Może bym sie skusił.....
Witam serdecznie zakupiłem xenon hid 4300k mam zderzak ze spryskiwaczami oryginalnymi i chce zrobić do nich instalację ponieważ w oryginalne w moim modelu nie było spryskiwaczy i tu nasuwa się pytanie czy te listwy w zderzaku ze spryskiwaczami są wyciągane jakoś?ułatwiło by to montaż wężyków bez ściągania zderzaka, czy żeby założyć xenon muszę zdjąć zderzak żeby dojść dobrze do lampy ? jakiś poradnik może ktoś posiada z góry dziękuje .POZDRAWIAM ALFOHOLIKÓW :)
ALFA 156 PRZED LIFTEM SEDAN
A masz soczewki? Jeżeli nie, to nie zakładaj tych hidów, dla dobra swojego jak i innych..
Co do listew, to raczej nie, ale głowy nie daję.
[QUOTE=Proxim@Ar;1159946]A masz soczewki? Jeżeli nie, to nie zakładaj tych hidów, dla dobra swojego jak i innych.. CZY NP. POLITYCY PYTAJĄ SIĘ W NASZYM KRAJU CZY JEST NAM ZLE ?? JA MYŚLĘ O SOBIE BO NIKT INNY O MNIE NIE POMYŚLI CHCE DOBRZE WIDZIEĆ DROGĘ I SZCZERZE TO MAŁO MNIE OBCHODZI ŻE PAN ZDZISIEK JEDZIE MALUCHEM I GO ZAZDROŚĆ ZŻERA I MIGNIE ŚWIATŁAMI :) HEH.LEPIEJ JECHAĆ ZE ŚWIATŁAMI KTÓRE LEDWO ŚWIECĄ I NIE ZAUWAŻYĆ NA PRZYKŁAD MAŁEGO ZAJĄCZKA I GO PRZEJECHAĆ I MIEĆ NA SUMIENIU ? CHYBA NIE
Kolego ogólnie to na tym forum czuję się tak jak bym był małym chłopcem i mama by mi mówiła nie pójdziesz dziś na dwór bo jest zimno .Po 1 wolny kraj po 2 zakładam co chce i jak chce bo to moje auto i jeśli coś się stanie to Ja odpowiem za to nikt inny z tego forum poprosił tylko o poradę bo jest wiele osób z was na forum które zna alfe od A DO Z.
Soczewek nie mam i nie mam zamiaru zakładać po mojemu to każdy xenon oślepia niech jedzie za Tobą auto z xenonem oryginalnym i daje równo po lusterkach .W niektórych modelach volvo i między innymi w lagunie był xenon bez soczewki i ludzie jeżdżą i funkcjonuje to normalnie .Ogólnie na tych forach jest tak nie rób tego nie rób tamtego pytam dlaczego tak jest? wiele osób wypisuje tu bzdury o których nie ma nawet najmniejszego pojęcia ,ludzie nie mówią tego z doświadczenia tylko z tego bo sąsiad tak miał to i ty masz lub babci dziadka szwagra brat...
OCZYWIŚCIE DZIĘKI KOLEGO ZA ODPOWIEDZ POZDRAWIAM CIĘ
Mam nadzieję, kolego Karolek nigdy nie spotkać Cię na drodze. A jak dostaniesz odemnie strzała w przód to nie bój się - wina będzie Twoja a ubezpieczenie nic nie wypłaci, za to Ty dość sporo. Niektórym po prostu mózgu chyba brakuje. Ludzie chyba są nieświadomi konsekwencji swoich czynów i widzą tylko do końca swojego nosa. Seryjne świtła oświetlają drogę na tyle dobrze, że nawet z wadą wzroku po zmierzu da się jechać i widzieć wszystko co trzeba.
karolek1992 i zachowujesz się jak dziecko pisząc bzdury i uważając, że my piszemy bzdury.
Jak nie widziałeś fabrycznych dobrze ustawionych ksenonów to nie gadaj. A jak masz problem i z takimi to oddaj prawo jazdy i idź na badania do okulisty. Może masz problem ze wzrokiem w nocy.
Same HIDy może mają się gorzej niż oryginał, ale przy zakładaniu dąży się do fabrycznego założenia.