sądzę że jednak dociera się gorzej niż colli(chociaż AW nie używałem)
Printable View
sądzę że jednak dociera się gorzej niż colli(chociaż AW nie używałem)
No to po czym to wnosisz jeśli można wiedzieć? :p
Colli nie miałem więc nie mogę powiedzieć. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę że byłem od rana urobiony, plus mycie i docieranie Black Hole, wszystko to na pewno miało wpływ na moje odczucie, ale zdecydowanie body jest twardy. Zobaczymy jak będzie się trzymał na Black Hole, ale moim okiem wygląda zjawiskowo, imo Natty's Blue odpada bezdyskusyjnie pod względem wyglądu.
Jeden problem mam tylko taki, że warsztat po lakierowaniu klapy i zderzaka pociągnął też tylne boczki klarem i porobił mi skórkę pomarańczową na całym tyle, na wiosnę trzeba będzie zrobić korektę bo słabo to wygląda. (przód samochodu jest super, a tył do rzyci) :mad:
Ja właśnie zakupiłem BlackFire. Cleaner, wosk i quick detailer. Zobaczymy....
Czy napisałem, ze się źle dociera? Nie, napisałem tylko, ze jesli nie będzie gorzej niż colli to będzie super bo ja po prawie 3 latach używania colli wypracowałem sobie taką metodę, ze dociera się szybko i bez problemu ale fakt jest taki, ze np. nattys dotrze się o wiele lepiej nawet jak nałożysz go za dużo.
:D
Załącznik 108899
Podejrzany: urban micro magic.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4
one były kiedyś żółte ?:D
No ok ale porównujesz ze sobą 2 całkiem inne woski... Naturalne woski zawsze się łatwiej ściera to raz 2 sporo zależy od tego jak to robisz ile elementów woskujesz przed rozpoczęciem ścierania i czy wychwytujesz na to idealny moment. Dla mnie coli jest bardziej niewygodny w aplikacji w stosunku do innych wosków bo jest taki hmm mniej tłusty
No właśnie, a angel wax o którym mowa jest woskiem naturalnym dlatego napisałem, ze mam nadzieje, ze nie będzie gorzej niż z hybrydowym colli.
w jaki sposób sprawdzasz czy wosk należy już docierać i na ile elementów nakładasz przed rozpoczęciem ścierania?
Z wosków naturalnych bardzo polecam dodo naprawdę robią robotę a i trwałością potrafią zaskoczyć
Test palca jak się nie rozmazuje to ścieram. Ilość elementów zależy od pogody. Od 4 jak jest w miarę chłodno i wilgotno po max 2 jak jest gorąco i sucho. Czyli nakładam na 2 elementy poleruje pierwszy, nakładam na 3 itd. :)
czyli standard :) Jak chcesz naturalny wosk mówię Ci kup sobie dodo i połóż go na cleanerze dodo będziesz zachwycony :) testerem zrobiłem jak na razie 3-4 auta i spokojnie ponad połowa jeszcze została. W sumie mam chyba 3 do jasnych, ciepłych kolorów i ciemnych\
foty robione w cieniu ok 3tyg po aplikacji
http://imageshack.us/a/img51/9136/66805584.jpg
http://imageshack.us/a/img607/3293/22316193.jpg
http://imageshack.us/a/img43/3347/72209264.jpg
Zobaczymy na wiosnę póki co mam jeszcze resztkę colli wiec starczy. Kusi mnie właśnie albo ten Angel Wax body, którego ma KHOT albo AW Dark Angel :)
nie używałem nie wypowiem się :) niestety najczęściej jest mi dane używać syntetyków lub powłok
Słyszałem opinię iż słoneczka K2 są bardzo fajne. Troszkę grubsze od megsa i klepane w tej samej fabryce :) Cena ok 2zł
Mam słoneczka K2 - zdecydowanie na plus.
w takim razie muszę dopisać sobie do listy potrzebnych rzeczy z 5 sztuk :)
Pływak mam takie pytanie , masz podobny lakier do mojego , ja przed zimą chce nałożyć cleaner(VP Achilles) rotacją na czarnym padzie M'14 ABW albo URBANA i gadałem z Eryczkiem z KA i powiedział mi że jak mam miękki lakier to narobie są hologramów , co o tym sądzisz ?
To już zależy od konkretnych specyfików i operatora maszyny. Achillesa nie używałem nie wiem na ile jest ścierny, a na ile wypełniający. U mnie po Amigo czy BH nakładanym maszynowo na czarnym padzie jest lustro ale one mają sporo wypełniaczy, które maskują drobne hologramy. Przy czarnym miękkim lakierze trzeba się po prostu polubić z różnymi glazami i każdy na KA Ci to powie. Inaczej byś musiał co parę miesięcy FF4000 przelatywać całe auto do usunięcia drobnych hologramów. Mi się nie chce więc te drobne niedoskonałości ignoruje i maskuje dobrym glazem :)
Bez przesady czarnym padem i cleanerem ciężko jest coś zepsuć.
A zamiast co kilka miesięcy latać finishem można położyć kwarc za ok 300zł i spokój :)
omen a nie przypadkiem fiolet jest do NXT ?
Chłopaki, nie zostało komuś trochę Collinite 476s na tyle, żeby położyć jedną warstwę na Gtv? Miałem w tym miesiącu masę nieprzewidzianych wydatków, więc chętnie bym odkupił od kogoś troszeczkę za jakąś małą kaskę ;)
Mogę poratować fk 1000.
Artih , ile Ci zajęło , nakładanie i ścieranie TurtleWax Extra Gloss? dociera się tak łatwo jak FK 1000?
Nakładam na panel aplikatorem i ścieram mikrofibrą po minucie - szybko wysycha i bardzo łatwo się ściera. Jak przesadzisz z grubością to trochę ciężej - ale to i jak z FinishKare 1000.
Druga warstwa po minucie.
TurtleWax Extra Gloss nie bardzo lubi siedzieć na wypełniaczach (np. na nie zmytym Megsie Ultimate Compound) ale to jak większość wosków i selantów - więc cleaner obowiązkowo.
Achilles jest dość mocno ścierny iu na hondach potrafi narobić hologramów nie wiem jak w przypadku alfy. Dodatkowo często się go źle dociera przy czym znów możesz narobić bałaganu ;/ proponował bym lekko ścierny Cleaner Dodo i niebieska miękka gąbka 3M :)
O powłokę też trzeba dbać aby się utrzymała :)
polecam Cquartz UK na nasze warunki chyba najlepsza opcja :) no ale docieranie potrafi dać w kość i znów można narobić szkód
4nano też daję radę ale najlepszą mają chyba ceramikę PRO Sapphire genialnie się aplikuje i świetny efekt. Zimową ceramikę o trwałości 6-9 miesięcy 4nano snow xtrime będę dopiero za 2 tygodnie kładł
Gtechniq tylko aplikowałem potem auto zostało sprzedane więc o trwałości się nie wypowiem efekt wizualny najsłabszy w moim odczuciu, aplikacja bajeczna tak jak w przypadku Sapphire.
2 warstwę po 24h nalezało by położyć dla dobrego związania wosku tak to pierwsza warstwa się nawet minimalnie nie wypoci co przy trwałości FK ma znaczenie :)
Co do ścierania dużo zależy od warunków w jakich kładziesz wosk ale czekał bym minimum przez 3 elementy tzn nakładasz na 3 i ścierasz albo test palca :)
Właśnie , Eryczek z którym gadałem z KA ma Honde i on mi o tym powiedział , no zobaczymy jak to będzie , co do docierania to o to się nie martwię bo mam już w nawyku żeby dobrze docierać elementy po Achillesie , nieraz pół maski potrafię docierać 15 minut /2 mikrofibrami , żeby żadna smuga nie została
Co do powłok - testuję gyeona. Docieranie w porownaniu do cquartz UK to bajka. Do tego nie ma az tak restrykcynnych norm czasowych.
Najprędzej właśnie sie dowiesz jak przetestujesz. Przeleć jeden element wytrzyj IPA poświeć halogenem i będzie jasne czy jechać dalej czy nie. Druga sprawa po co ścierny cleaner po korekcie? Bo rozumiem, ze robisz korektę? Jesli jednak nie robisz korekty to nie przejmuj sie hologramami po achillesie bo pewnie nie pogorszy stanu lakieru. Tylko gdybyś miał lakier po korekcie i potraktował go achillesem mogły by wyjść hologramy jak nie masz korekty i walniesz maszynowy cleaner to pewnie stan lakieru sie polepszy, a nie pogorszy :)
Pływak,nie ,nie,lakier jeszcze przed korekta,korekta będzie na wiosnę. Teraz chce zanaskowac/usunąć lekko swirle dlatego maszynowo achillesa , a na to fk 1000
Jak bez korekty to spokojnie próbuj. Jak masz swirle to raczej sprawy już nie pogorszysz :)
Pływak , wiadomo , auto nigdy maszyny chyba nie widziało , poprzedni właściciele raczej nie dbali tak jak ja , więc swirle są rzecz jasna, no ale już niedługo :D
Zwracam honor widocznie coś mi się pomieszało przy tej ilości postów :)
Jak i tak będzie korekta to masz idealny moment na kombinowanie i ćwiczenie umiejętności :)
- - - Updated - - -
Nie używałem :) a ile to ma niby wytrzymać? Ciekawy jestem bardzo czy faktycznie się nie zapycha :) cquartz jest upierdliwy w docieraniu to fakt
Koledzy a co sądzicie o turtle wax express shine? Jak tego uzywac i najważniejsze na co?
Wysłane z mojego GT-N5110 za pomocą Tapatalk 4