Plukanke wlewasz przez bagnet, odpalasz auto i pozwalasz mu pracowac 10-15min na biegu jalowym.
BTW Czemu 5w30 a nie 5w40? Toptec 4100 to 5w40 pod dpf.
Printable View
Plukanke wlewasz przez bagnet, odpalasz auto i pozwalasz mu pracowac 10-15min na biegu jalowym.
BTW Czemu 5w30 a nie 5w40? Toptec 4100 to 5w40 pod dpf.
Taki mi polecono w sklepie do tego auta. Ale jesCze sprawdzę Jak wrócę do domu bo może di pomyliłem. Jaka jest roznica między tymi dwoma?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Motul nie jest zły (większe szanse na podróbki bo jest coraz bardziej popularny), ale ogólnie każdy broni swojego i stosuje według własnego uznania. Płukankę daję taką MILLERS ENGINE FLUSH PŁUKANKA 250ML a olej też zalecanego przez większość Millersa 5W30. Zalanie lepiej zrobić po sprawdzeniu, że wszystko się odkręca (żeby się nie zdziwić bo z wlaną płukanką lepiej nie jeździć). Oczywiście przed spuszczeniem starego oleju wlewamy preparat (na ciepłym silniku) i zostawiam go na wolnych obrotach (do 15minut). Efekt olej trochę się rozrzedza i wypłukiwane są osady, po spuszczeniu zalewamy nowy. Odma to raczej mało prawdopodobne nie obserwowałem żadnych przedmuchów. Czyszczenie odmy niewiele daje bo za chwile znów będzie zasyfiona.
5w40 lepiej sobie radzi w wyzszych temp.
5w30 to czesto longlife, taki co sie go zmienia co 30tkm.
To jest jtd czy jts?
Bo mowie o jtd, nie wiem jaki olej ma byc w jts.
Motul x-cess 5w40 nie jest zły ale w tej cenie można mieć w np. pełni syntetycznego Meguina Super Leichtlauf 5w40. Jak nalałeś top teca to znaczy, ze zastosowałeś olej z normą c3 . 5w30 to rozumiem, że prawdopodobnie top tec 4600 czyli meguin efficency - dobry (nawet bardzo) olej ale z c3, które jest niepotrzebne jeśli nie masz dpf-a (rozumiem , że nie masz). Lepsza ochronę silnika zapewni dobry olej full saps np. wspomniany wyżej meguin lub meguin super leichtlauf driver 0w40.
Co do płukanki to szybką płukankę (np. AR2820) stosuje się tuż przed spuszczeniem oleju - dodaje się ją do oleju, który pracuje 10-15 minut na wolnych obrotach. Potem spuszcza się stary olej i zalewa nowy. Archoil AR2300 to preparat do długotrwałego czyszczenia silnika i dodaje się go do oleju na co najmniej 1,5-2 tys. km i normalnie użytkuje auto bez obaw o zatarcie silnika. Jest to zdecydowanie bardziej efektywny sposób pod warunkiem, ze mamy trochę czasu. Dobrze jest zrobić 3-4 tys. na Ar2300 a pod koniec na ostatnie 100-200 km dodać dodatkową niewielką dawkę.
Jtdm oczywiscie. Moja 159 ma dpf. GT nie miała seryjnie stąd dwie różne specyfikacje oleju.
Nie skojarzyłem, że 2 różne auta. Jak top tec 4600 to ok.- jeden z lepszych olejów z C3 do jtd. Ale Meguin Efficency tańszy a tak samo dobry.:)
Ok. Dzięki :-) a właśnie motula Cinek polecał mi że względu na to że jeszcze ich nie podrabiaja. Ale to było półtora roku temu
Nigdzie nie napisałem, że ten konkretny Motul jest zły. Napisałem ogólnie odnosząc się do olejów low saps (ACEA C), które z natury są pozbawione wielu dobrych dodatków ze względu na ekologię itp. Po prostu silniki wyposażone w DPF są z góry skazane na takie oleje.
Nikomu nie narzucam "swojego", jedynie mogę polecić co sam sprawdziłem i okazało się dobre.
Motula to podrabiają na potęgę i to już od więcej niż 1,5 roku:)
Podobno pod warszawą w zeszłym roku zlikwidowano taką nielegalną rozlewnie.