Nie zjadło Ci klapki?
Printable View
Nie zjadło Ci klapki?
Nagle powiadasz? A jak wyglądają klapki w kolektorze?
Kto to wie jak mają się klapki. Kolektor plastikowy w oryginale. Myślę że jakby klapka poleciała nie było by takiego problemu z odpałem. Jutro przed demontażem zrobię próbę przelewową i zobacze czy cisnienie na listwie nie spada gwałtownie.
Podręcznikowy przykład urwanej klapki z poliftowego kolektora. Brak kompresji, duża korekta na wtrysku, problemy z odpalaniem. Dlatego sprawdź kompresje na tym cylindrze. Jak jest kiepska to wiesz już w czym problem.
Coś za szybka diagnoza z klapką. Wczoraj wlałem gnojówki z Bp Premium i pojeździłem z butem w podłodze. Rano -7 C powietrze , temperatura paliwa -5,5 C. Pompa przy odpalaniu dobiła bez problemu do 400 Bar i silnik pali na strzała. Korekta na 3 cyl na zimnym + 2,5 , przy odpalaniu lekko zadymiła na biało. Na początku przez 5 -10 sek nierówne obroty jałowe , potem wszystko ok. Zobaczymy za klika dni jak będą wyglądały korekty.
To mi się podoba, naprawianie jeżdżeniem z butem w podłodze :-) Coś mi się wydaje, że niedługo urwą się wszystkie klapki i będziesz narzekał, że Alfa takie gówniane silniki robi :-)
Co by tobie odpowiedzieć - nie będę narzekał że Alfa robi gówniane silniki bo już nie robi silników od ponad 20 lat. Jeździłem wieloma i powiem że 159 to najmniej alfowa Alfa ( zwykły pojazd silnik Fiata , skrzynia Opla - kundel ) . Nie ujmując wiedzy kolegom ( dzięki za sugestie ) często powtarza się na forach utarte stereotypy że to lub tamto . Mój aktualny dupowóz ma przebieg 252 tkm klapki są ? , egr jest , dpf jest ( wypala się co 700 km ), koło dwumasowe i sprzegło wymieniłem w ubiegłym roku ( tarcza jechała po nitach natomiast koło było w jakimś tam stopniu zużyte ale sprawne fabryczne ), zawieszenie całe oryginał ( górne mam do wymiany ). Mając powyższe na względzie nie sądzisz że coś tu jest nie tak - bo wszystko działa pomimo przebiegu ( a według postów z forum powinno być już wszystko wymienione ). Mi się nie wydaje że powinno się tobie coś zapsuć i żebyś narzekał że Alfa jest do dupy.
Dostałeś poradę aby sprawdzić kompresje na cylindrze i wtedy wszystko będzie wiadomo, a przynajmniej będzie można coś wykluczyć. Nie uznajesz "utartych stereotypów", które jednak powstały na doświadczeniach innych użytkowników tego samochodu. Wolisz jeździć z gazem w podłodze jako próbę naprawy, bo twierdzisz że w sumie wszystko jest ok, miałeś już wcześniej Alfy i Twoja jest lepsza niż inne. Twoja sprawa, ja nie zamierzam się dalej udzielać w Twoim temacie.
Moja wcale nie jest lepsza niż inne bo jest taka sama jak inne. Jakoś nie widzę żeby twój post wniósł coś merytorycznie do sprawy - widać że nie wiele wiesz na temat silników i układów wtryskowych. Natomiast jesteś dobry w poradach stereotypowych.
Skoro opis awarii jak ulał pasuje do urwanej klapki to taką odpowiedz dostałeś skoro Cie nie satysfakcjonują utarte odpowiedzi, ze to lub tamto to po co pytasz? Ludzie mylą forum z warsztatem mechanicznym i oczekują szybkiej i w pełni trafnej diagnozy przez Internet... takie rzeczy tylko u wróżbity Macieja bo my możemy tylko sugerować co sprawdzić i trudno jest zdiagnozować to, ze zalałeś jakies lipnej gnojówki bo tak błahe rzeczy powinno sie sprawdzić przed zadawaniem pytan...