Dokładnie, sitko tam ma być. Nie wiem czemu masz żółty płyn, u mnie polift 1.8 MPI i mam czerwony. Załóż nowy zbiorniczek, dobry płyn i zobacz, czy będzie dalej hałasować.
Printable View
Dokładnie, sitko tam ma być. Nie wiem czemu masz żółty płyn, u mnie polift 1.8 MPI i mam czerwony. Załóż nowy zbiorniczek, dobry płyn i zobacz, czy będzie dalej hałasować.
Problem rozwiązałem - wyczyściłem zbiorniczek brake cleanerem, zamonotowałem ponownie sitko, zalałem świeżym płynem febi zielonym, przód na podnośnik i kręcenie kołami wiele razy, żeby odpowietrzyć. Po odpaleniu pompa cisza
Panowie, potrzebuje rady. Muszę dolać płynu do wspomagania, na naklejce pod maską jest GI/R czyli zielony. W zbiorniczku po nabraniu w strzykawkę płyn jest ciemno czerwony, więc chyba GI/A.. Auto 1.9 z 2008r nie bardzo wiem czy to już polift, otwieranie bagażnika mam ze znaczka na klapie. Gdzieś czytałem że polifty miały tak właśnie.
I teraz pytanie, dolać GI/A i nie wydziwiać czy wymienic płyn na GI/R?
I drugie pytanie> Nie mam pewności co jest zalane do zb (auto kupione) ale jeżeli jest tam jakiś czerwony Mobil to wymiesza się z tutela GI/A?
Jeżeli ze wspomaganiem jest wszystko w porządku to bym nie wydziwiał i dolał czerwonego GI/A. Płyny z tego samego rodzaju są ze sobą mieszalne i nic się nie stanie gdy dolejesz np. czerwoną Tutelę do czerwonego Mobila. Jeśli kupiłeś auto i nie masz pewności, co robił z nim jego poprzedni właściciel w kontekście płynu do wspomagania to płukanie układu i zalanie nowego płynu będzie zdrowym rozwiązaniem. Pozdrawiam.
Nie wymiesza się. To nie są płyny mieszalne
- - - Updated - - -
Spuść płyn przeplukaj i zalej najlepiej to co bylo
- - - Updated - - -
To nie są jakieś wielkie koszty-1l ok.40 zł chyba potrzeba 2l. Ja ostatnio przeplukalem i zalalem elf DEXTRON III czyli czerwony bo taki mi mechanik zalał.
no i mnie dopadł problem ze wspomaganiem.
od jakiegos czasu lekko mi buczalo przy skrecie na wolnych obrotach, plyn w zbiorniczku lekko bąblował, ale poza tym nic. jeszcze kilka dni temu nic nie bylo, zadnych plam ani nic.
no i dzisiaj przestawiam auto do garazu, zanim otworzylem garaz, przestawilem rower, patrze, na ziemi z kilkanascie plamek, w drugim miejscu tez, gdzie krecilem kierownica, bo jakis pacan zaparkował na zakazie, że musialem do swojego garazu na 3637467346738 razy wykrecać.
patrze w zbiorczek - ponizej minimum. wiedzialem, że gdzies w bagazniku mam plyn i dolałem do max dextrona ii (w zbiorniczku tez byl czerwony).
cieknie na łaczeniu węza zaznaczonego na czerwono. to jest chyba ten felerny drogi wąz, co idzie od pompy, tak?
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/02/69.jpg
to jest ten wąż?
numer 50501762, aukcja https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...al-11441559794
chociaz jest jakas aukcja z numerem czesci 60697953 https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...53-11868375197 i jest 200zł tansza i smialo (wedlug sprzedawcy) mozna zastosować w moim silniki (1.9 jtdm 16V).
od razu chyba przydałoby sie wymienic zbiorniczek? moze ktos podrzucic aukcją/numerem częsci? bo nie wiem czy te na allegro to oryginaly czy zamnienniki.
olej z tego co doczytalem, do przedlifta moze byc mobil atf 320 (3 litry, 2 na przeplukanie ukladu i litr do wlania).
Wysłałem ci w tej sprawie informacje na priv. Sprawdź i jak coś, to daj znać
Witam,
Jakiej firmy zamiennik pompy wspomagania do AR 159 2.4???
A czy w 1.9 16v jest problem z wymianą tego przwodu od pompy do magla jesli nie mam kanalu? Lewarki dwa mam żeby podnieść albo z przodu lewa i prawa albo z lewej strony z przpdu i z tyłu zeby sie wślizgnąć pod auto (no i czyms zabezpieczyc jakieś koziooki trelinki klocki mam). Umowiona mam wymiane dopiero na srode plus musialbym brać wolne. A bym to w garażu mógł zrobić jutro na spokojnie.
Do wymiany też mam ten zaworek przy maglu.
A może dałoby radę zdjąć koło lewe przod i nadkole, może wtedy też by był dostęp?