-
Witam, wymiana przewodu wspomagania od pompy do magla w 159 1.9 16V od góry, jest dobre dojście także do śruby przy maglu chyba 19mm. Ja dałem do zakucia dwa razy i gumowanie cały czas, poza tym już widać że cieknie na krótkim odcinku przy pompie, jedynie słuszna będzie wymiana na cholernie drogi oryginał chyba 790zl.
-
Mam zakuty ten wąż tyle ze w silniku 2.4. Jak na razie to jest szczelny.
-
Witam, dzisiaj wymieniłem przewód wspomagania od pompy do magla alfa 159 1.9 jtdm 16V na oryginał, i żadnego gumowania, żadnych hałasów przy skręcie na postoju, darujcie zakuwanie, ja miałem dwa razy zakuwany i gumowanie cały czas do momentu wymiany na nowy fabryczny. Problem rozwiązany, płyn wspomagania uzupełnieniony STP.
-
Co to jest gumowanie?
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
-
Gumowanie albo skrzypienie przy skręcaniu kołami na postoju, tak jakby opony tarły o podłoże, spowodowane zakuciem przewodu wspomagania od pompy do maglownicy. Oryginalny przewód ma specjalna budowę, przekrój, długość, dławiki ciśnienia przez co wszystko działa jak po opuszczeniu fabryki.
-
1 załącznik(i)
Witam. Dzisiaj miałem robiony wąż od pompy do przekładni. Zero problemów, oczywiście oba dławiki założone.Załącznik 283046
-
Witam, jeśli wspomaganie działa cicho, to gratulacje, mi niestety tych dlawikow jak zakuwali nie dołożyli, chociaż były w oryginale, pewnie myśleli, że nie potrzebne, bo jak wąż nieszczelny to wystarczy dać kawałek nowego i po robocie.Dlatego ja kupiłem nowy.
-
Część panowie mam 159 2.4jtdm 2006.
Kupione z różnymi bolączkami które staram się wyeliminować, niestety nie wiem co dokładnie było robione przede mną.
Wspomaganie chodzi ciężko i głośno. Jak kupiłem auto cała pompa wspomagania, zbiorniczek i wszystkie przewody przy nim były zasyfione od płynu i brudu. Po umyciu i jednym dniu jazdy znalazłem nieszczelność przy przewodzie który idzie od pompy do maglownicy góra silnika. Przewod ten widać jest dorabiany i cieknie najprawdopodobniej z uszczelki miedzianej. Co jeszcze wg was powinienem wymienić żeby skręcanie tym autem przestało przypominać jakiegoś jelcza?
Podpowiedzcie prosze jak wrzucić tutaj zdjęcia pisząc na forum z telefonu? Jedynie zewnętrzny serwer i udostępnienie ?
-
Ja "zaoszczędziłem" kupując na Alledrogo za 439zlprzewód wspomagania do 16V od pompy do magla. Oryginał zaczynał się pocić i podkusilo mnie wymienić. To już trzeci egzemplarz tego sprzedawcy i dalej to samo. Wspomaganie chodzi ciężko, trzeszczy i skrzypi przy kręceniu kierownicą. Pompa zaczęła też pracować głośniej. Sprzedawca zapewnia, że testował przewód na 159.. Widocznie moja akceptuje wyłącznie przewód oryginalny, bo po podmianie na niego nastaje błoga cisza. Przestrzegam przed taką"oszczędnością".
-
Witam, cały trik ze wspomaganiem w 159 polega na uszkodzeniu przewodu wspomagania od pompy do magla, i najlepsze rozwiązanie to kupno nowego oryginału. Ja tak zrobiłem po dwóch zakuwaniach starego przewodu i teraz po wymianie na nowy ori jest idealnie cicho i lekko sie kręci.