Ogłoszenie już zniknęło, tak więc chyba sprzedawca lekko wydygał.
Printable View
Ogłoszenie już zniknęło, tak więc chyba sprzedawca lekko wydygał.
Heh, czyli tak jak pisałem, zwierzyna została przepłoszona i za jakiś czas ten cwaniak będzie szukać chętnych na np Audi albo BMW.
Tak, bo na pewno gość ma na abonament komórkę... a maila ma typu imie.nazwisko@auto-oszust.pl :)
Zgłaszać trzeba, ale przepłoszyłeś zwierzynę mówiąc mu o tym, że to auto jest w Niemczech... i pisząc tutaj o zgłoszeniu ;)
Równie dobrze mogłeś zadzwonić i mu grzecznie powiedzieć: "wie pan co, coś pan kręcisz... idę na policję"
a co sadzicie o tej?
http://olx.pl/i2/oferta/alfa-romeo-1...5-ID8SFoD.html
napisalem z prosba o Vin;)
mam vin
ZAR93900007025263
Po pierwsze wystapia do wp o IP sprawdza maila.Dwa logowanie do sieci telefonu juz wiadomo ze wyjezdzal poza moejscowosc w celu wykonania polaczenia.Sprawdza strony autokomisow niemieckich czy posiadaja zabezpieczenia odnosnie kopiowanych zdjec.Chlopaki z Poznania ostrza zeby na takie akcje.
Szczegolnie jesli korzystal z darmowego wifi np na dworcu :) na kradzionym laptopie :P itd itp
No ale spoko. Pomozmy zlodziejowi i napiszmy jeszcze moze o innych metodach :)
A co mialem pojsc na policje i napisac: "na forum ktos napisal, ze chyba zlodziej....". Nie kupuje samochodu, nie interesuje sie az tak bardzo poszczegolnymi ofertami. A już na pewno w ramach pomocy forumowej nie dzwonie po wszystkich sprzedawcach :)
Mi tylko chodzi o to, żeby uświadomić Tobie i innym jak idiotycznym jest pisać takie rzeczy na ogólnodostępnym forum. Bardzo dobrze, że zgłosiłeś dziada. Zachowaj jednak następnym razem takie informacje dla siebie :)
Jeżeli ten złodziej to przeczytał to bądź pewny, że robi teraz wszystko żeby zatuszować sprawę. Brawo Szerloku :D
Squadra dobrze że zgłosiłeś ale Twoje przechwalanie się tym co zrobią chłopaki wygląda jak przechwalanki nastolatka na podwórku.
Inna sprawa że trzeba zgłaszać takie sprawy.
Squadra dobrze że zgłosiłeś ale Twoje przechwalanie się tym co zrobią chłopaki wygląda jak przechwalanki nastolatka na podwórku.
Inna sprawa że trzeba zgłaszać takie sprawy.
Gość nie musi śledzić każdego forum marki, którą sprzedaje, wystarczy, że w Google wklei czasu do czasu linka do swojej oferty i wyskakują mu wszystkie strony na których o jego samochodzie ćwierkają. I myślę, że właśnie w ten sposób monituje sytuację wokół siebie, żeby na wszelki wypadek widzieć, kiedy zwinąć biznes.
Jakie przechwalanki chlopie.Nasz oszust zdaje sobie sprawe ze sa nr IP , logowanie komorki w sieci , firewalle , monity odnosnie kopiowania jezeli strona jest wyposazona w takie gadzety.Nic nowego nie napisalem jezeli chodzi o takie metody tropienia przestepstw internetowych.Koles zwinal sie juz wczoraj po poludniu.Padla z jego strony chec pobrania zaliczki na auto to mu co nieco powiedzialem odnosnie tego auta co prubuje sprzedac.Nie mialem wowczas jeszcze w myslach,planach isc z tym na policje.Dopiero poznym popoludniem jakos aie poczulem zeby zglosic ta sprawe.ach zreszta...
Witam, jestem nowym członkiem i z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich pomocnych..;) Otóż pytanie takie mam zamiar kupić 159tkę i pytanie takie co wy byście wybrali. 1.9 JTDm 150KM czarny materiał w środku przebieg 180 tys 2007 rok, czy 1.9 JTDm 150 KM czarne skóry w środku przebieg 144.5 tys. 2005 rok..?
Pytanie, które auto jest w lepszym stanie? Bo po roczniku i przebiegu nie da się stwierdzić...
W ogóle bez sensu jest to co napisałeś :)
Daj jakieś linki z ogłoszeń... zdjęcia- cokolwiek.
Generalnie odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: ja bym brał tą bardziej zadbaną.
chodzi o przebieg względem rocznika..jak pisałem stan techniczny w obu przypadkach podobny ale nie o to chodzi nie mam możliwości sprawdzić tych samochodów konkretnie dlatego pytanie, zasadniczo o to że z tego co wiem po 2006 roku naprawili ten cholerny kolektor wiec jakby na plus dla rocznika 2007 a że 2005 ma niższy przebieg ( w sumie dla mnie trochę zaniżony) dlatego się zastanawiam bo model w skórach ogólnie ładniejszy wiadomo. linki tutaj:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C20091932.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C36362124.html
może ktoś miał do czynienia z tymi handlarzami? może ktoś coś wie ..? ;]
Ta bordowa jakoś dziwnie ma osadzone koła względem nadwozia jak dla mnie :-) Chyba, że tak zdjęcia wyszły... Poza tym nie ma info, że bezwypadkowy. Obie do bardzo dokładnego sprawdzenia. Przebiegiem w obu przypadkach nie sugerowałbym się. Co do kolektora, musisz zobaczyć jaki faktycznie w nich siedzi i czy ewentualnie ma jeszcze wszystkie klapki :-)
też zauważyłem te koła przy bordowej ale myślałem że to od pozycji fotografa tak wyszło..wiadomo że do sprawdzenia ..a z tym problem bo mieszkam w GDA a tutaj w pobliżu żadnych interesujących modeli..wszystko na południu..;/ granatowa jest nowsza i mam ją bliżej wiec może podjadę..
Jedyne co w tych okazach jest interesującego to cena. Bo jest jedną z najniższych na allegro. Faktycznie w trójmieście tak tanich 159 nie ma. Ciekawe są też przebiegi 10 letnich aut z silnikiem dieasla. Odpuść sobie kolego takie wyprawy, szkoda czasu i pieniędzy.
Do tych 17 900 dolicz sobie 10 000 na wszelki wypadek :) zebys sie potem nie zdziwil... byl tu taki co kupil 159 za 20k :) szybciutko zaczal szukac losia bo nie ogarnial... slynny watek "kupilem 159 i lipa" czy jakos tak :D
zdaje sobie sprawę że za dobry stan samochodu trzeba zapłacić więcej..ale z drugiej strony wole kupić taniej i dołożyć samemu kilka tysięcy na wymiany bynajmniej wiem co robię i że jest zrobione. Płacąc więcej za niby lepszy stan nie ma gwarancji że tak jest.. a że ma książkę serwisową czy coś tam..przecież samochód po wymianach nie stał w garażu i nie czekał na kupca. Samochód używany taki czy inny zawsze będzie do dopieszczenia i na starcie się na to nastawiam. wcześniej jeździłem 200sx nissmo i wiem co to wkładanie pieniędzy w ulubione autko..xD proste jak kogoś nie stać na taki samochód to niech nie kupuje.
Dodano po 4 minutes:
w sumie co tu do ogarniania..tanio się kupuje coś się psuje trzeba wymienić..ale co niektórzy nie dość ze tanio kupują to też tanio chcą naprawiać i kombinują..;) czasami trzeba wziąć na klatę i zrobić coś dobrze i konkretnie a nie półśrodkami. ;)
Kolektor po 2007 roku został POGORSZONY. W tym nowszym kolektorze mogą urwać się klapy wirowe i wpaść do cylindra. W starym kolektorze czegoś takiego nie ma (są inne wady, ale nie takie katastrofalne). W obu przypadkach trzeba usunąć klapy po zakupie samochodu. Problem polega na tym, że niejeden kupił auto, chciał usunąć klapy wirowe i niestety klapy już nie było na miejscu.
Generalnie oba auta nie są wiarygodne. Pytasz o różnice w przebiegu o kilka tysięcy km gdy oba równie dobrze mogą mieć nakręcone 300 kkm. Poczytaj o typowych bolączkach 159, bo inaczej trafisz na skarbonkę.
Tanie egzemplarze to przede wszystkim auto bite i auta z przekręconymi przebiegami. Koszty utrzymania Alfy nie są najniższe, więc i tak trzeba parę tysięcy w rok włożyć. Choćby to był cukiereczek. Czy to auto tanie, czy drogie, może okazać się, że zaraz po kupnie klęknie coś drogiego. Nikt gwarancji nam nie da. Mniejsze prawdopodobieństwo jest gdy kupimy auto z udokumentowaną historią, wtedy wiemy co wymienione, a co nie i może klęknąć. Ale nikt takich aut nie sprzedaje za 1XXXX zł, tylko zaczyna się od 25000 zł za najstarsze egzemplarze.
Backdoor- mam takie samo zdanie. Ale trzeba wiedziec co jest do naprawy. Trzeba sie na tym naprawde znac... a nie na zasadzie: cos silnik klekocze.... aaa szwagier mi pomoze :)
Bo szwagier powie: jakby to byl golf to bym Ci pomogl... a tak to nie wiem.... ale te Alfy to zlom, mowilem nie kupuj
:D
Jezeli ogarniasz kuwete... ale tak naprawde ogarniasz to jak najbardziej jedz zobaczyc i kup. Ale jakbys ogarnial to bys nas nie pytal, ktore auto bysmy kupili.
Tutaj z mojego pliku wyszukane co sprawdzić, do każdego punktu można by dać dłuższy komentarz. Nie ma wszystkiego, ale chociaż jakaś podstawa do ogarnięcia.
Zawieszenie:
– wahacze, tuleje, sworznie, przód (słaba jakość zamienników wahaczy)
– tuleje wahliwe tył
– sprężyny (lubią pękać)
– maglownica oraz zbiornik od wspomagania (maglownica lubi cieknąć, zbiornik powinien być wymieniony na "poprawiony")
– stan hamulców (sprawdzić, bo hamulce kosztują więcej niż w Punto)
– piasty (jw. + czasowa słaba dostępność zamienników)
Elektryka:
– otwieranie szyb (tył lubi nawalać)
– działanie nawiewów (sprawdzenie odgrzybienia klimatyzacji), brzęczenie klimatyzacji
– spryskiwacze szyb, reflektorów
– żarniki ksenonowe (czy nie mrugają) + samopoziomowanie
– tylna wycieraczka (czy nie zardzewiał silnik)
– czujniki parkowania, sprawdzenie wszystkich
– stan akumulatora
– radio, odtwarzanie płyt CD
– ogrzewanie tylnej szyby (czy działają wszystkie paski)
– składanie lusterek (czy nie przycina)
Silnik
– koło pasowe
– kolektor dolotowy (szczelność, klapy)
– DPF (czy wywalony ewentualnie częstość wypaleń), EGR (czy zaślepiony pełną zaślepką)
– kolektor wydechowy (przedmuchy)
– świece żarowe
– korekty wtryskiwaczy, ciśnienie doładowania, praca overboost, błędy w ECU
– logi: ciśnienie doładowania, masa powietrza, ciśnienie paliwa
– kultura odpalania na zimno/ciepło
– działanie termostatu
– zawartość CO w układzie chłodzenia (lub nadmiernie wysokie ciśnienie w układzie)
– Sprzęgło, koło dwumasowe, wysprzęglik
– skrzynia biegów (szumienie na 5-6 biegu, szumienie na wszystkich biegach i na luzie, drążek zmiany biegów rusza się podczas naciskania i puszczania gazu np. na 3-4 biegu)
– Stan opon
– Powłoka lakiernicza (piaskowanie progów z przodu, rantów błotników, ewentualna rdza na klapach – na rantach od wewnątrz)
Najtańsza w eksploatacji będzie Alfa z wywalonym DPF, zaślepionym EGR (i wyłączonym programowo), wyrzuconymi klapami, auto z nowym sprzęgłem, turbiną, rozrządem, hamulcami, wahaczami, oponami. Każda z tych wymian może kosztować ponad 1000 zł i więcej.
Pytam bo chce znać zdanie ludzi którzy siedzą w temacie. Osobiście jeździłem już japońskimi niemieckimi francuskimi i koreańskimi. Ale Alfy w reku nie było. czytałem już o typowych wymianach, nie przeraża mnie to tak bardzo, nawet cena..Audi A4 mnie więcej kosztowało w dwa lata niż typowe części do Alfy..;) wszystko zależy na co się trafi.. jak coś wpadnie mi w oko to kupię ale nic na siłę..badam teren robie rozpoznanie..a jak coś padnie to się naprawi narzekać nie będę..w końcu Alfa nie jest do narzekania tylko do jeżdżenia..;)
Jahu, taką liste trzebaby przykleic jako osobny watek na forum 159....
Backdoor- jak sie nie boisz to kupuj. My Ci przeciez pomozemy ;) tzn pare oszołomów Cie op****oli (tak jak w slynnym juz watku), ale na pewno znajdzie sie ktos, kto podpowie co i jak.
no właśnie po to tu przybyłem żeby się czegoś dowiedzieć..poczytać kilka lubi więcej złośliwości na mój temat ..:D nikt nie mówił że będzie łatwo..;] ale wymiana doświadczeń pomaga wszystkim. :)
Może i jestem trochę złośliwy, ale w dobrej wierze :)
no obrażać się nie będę..xD
Witam.
Jestem nowy na forum, a interesuje mnie temat zakupu 159tki. Autko niebanalne, a że niedawno skończyłem 3 dekadę życia, trzeba się będzie przesiąść ze wspaniałej Corolli E12 na coś większego.
O 159 wiem niewiele, w wyborze konkretnej sztuki też nie jestem obeznany, mam kilku znajomych, ale u was dowiedzieć się mogę obiektywnie znacznie więcej.
Ale do rzeczy. Jestem z Krakowa i chciałbym wydać ok 25k. Przeglądałem ogłoszenia z małopolski w ostatnich 2 tygodniach, ale jeszcze żadną nie jechałem. Bardziej byłym skłonny do silnika 2.4 niż 1.9, bo ostatnia szansa na "szaleństwa" przed ustatkowaniem się ;) Od wczoraj mam na oku taki okaz:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C36000633.html
Nie dzwoniłem jeszcze, ale że okolica to mam taki zamiar. Co sądzicie na pierwszy rzut oka?
PS. wiem że nic nie wiem, szczególnie że w historii miałem same benzynki, widziałem listę "do sprawdzenia" kilka postów wcześniej i... się przeraziłem ;)
To się nie ma co przerażać. To nie jest tak, że występuje cała lista albo nic :) Po prostu trzeba zwrócić na to uwagę żeby mieć argumenty do zbijania ceny.
Generalnie autko w dobrej cenie... jak masz blisko to pojedź i zobacz. A jak chcesz dobrze furę sprawdzić to kontaktuj się z Tomek_KRK na przykład. Specjalista w tej dziedzinie.
Sam też handluje Alfami. Obczaj jego profil to wszystko znajdziesz.
Ta która pokazales, na szybko:
- pod grillem pas powinien byc pomalowany na czarno, a nie w kolorze nadwozia- jest to oznaka malowania przodu (niewiedza ktore malowac, a ktore nie :) )
- tylne lampy na zdjeciu wydaja sie niezbyt dobrze spasowane, ale tak ma 90% 159tek z tego co widze :D
Sprawdz- moze to byly drobne poprawki, a moze spory dzwon.
Kurde, ta z Krakowa nie wygląda nawet na 2008 rok...
Ano właśnie... wydaje mi się, czy panel klimy jest przedliftowy?
Kiera, panel plus chyba cyferki na obrotomierzu jakby też przedliftowe... :-)
Dzieki za cynk, opacze profil. Problem mam taki, że Corollka trafiłą się pewniak i było to pierwsze moje auto, żadnego w życiu nie kupowałem, a wiadomo jak jest teraz na rynku... strach się bać ;)
Chciałbym, cokolwiek bym wybierał, sprawdzić przed zakupem w jakimś fiatowskim/alfowskim dobrym warsztacie autko. Jak do tego podejść?
Weź to auto i jedź na sprawdzenie do Tomka. Aczkolwiek podejrzane jest to autko.... ale z drugiej strony dlaczego ktos mialby wszystko wymieniac na przedliftowe? :D
Skoda, ze nie ma zdjecia lampki podsufitki. Wszystko byloby jasne.
Koledzy to auto to max 2007, stare zegary, stary panel. Od 2008 był poliftowy więc ewidentnie jest tu jakiś "wałek". Gdyby to był faktycznie 2009 i ten przebieg to cena byłaby co najmniej 5 tys wyższa.
gdzie lepiej sprawdzic auto z Krakowa?
w autoryzowanym salonie Fiat/Alfa czy jednak do Tomka?
Poszukuję AR159 rzuciły mi się w oczy dwie oferty na mobile.de może ktoś coś wie w ich temacie :
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/de...l?id=202187536
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/de...l?id=206857483