To co mam czekać do wiosny :/ Tak jak pisałem w czasie jazdy wskaźnik pokazuje max 80st. a na postoju temperatura raczej spada niz rośnie ;?
Twardy, mało chyba dłubałes przy jtd:) Uwierz mi, że na nowym pozmianowym termostacie miałem pełne otwarcie widoczne w fesie na równo przy 88st.C oczywiscie nagrzewnica wnętrza wyłączona, po pół godzinie 1 bieg wentylatora sie włączal (było to jakoś w listopadzie 5st.C na podwórku), a le z drugim nie było szansy. Jest jeszcze inna możliwosc, aby tego dokonac potrzymac troche na obrotach, ale to niezbyt zdrowe dla silnika pracującego na luzie, lub inny bezpieczny w czasie jazdy zapinamy 3 bieg i dajemy w palnik, temp ładnie podskoczy do załączenia wentylatora po kilku takich przejazdach.
Gresus podepnij bryke pod fesa i zobacz kiedy sie otwiera termos:) Tam to ładnie widac.
Gresus ma M-Jeta z dodatkową chłodnicą oleju i pewnie oryginalny termostat i wszystkie tak miały - zapytaj kogoś kto miał AR od nowości, lub był w 100% co do przeszłości samochodu.
Po prostu zimą, jak wskazówka ruszy pow. 50 dogrzewaj samochód jeżdżąc np. w zakresie obrotów 2200-2800. Wg. mnie to lepsze, niż śmiganie "na wentylatorach".
Dla JTD zdecydowanie bezpieczniejsze będzie 82st niż 98st przy ostrzejszej jeździe.
Niestety w FEsie mam jakiś problem z czytaniem parametrów, przy jakielkolwiek próbie rozłacza mi połączenie, nie wiem czy to win 7 czy co :/ błedy czyta bez problemu.
Jeśli chodzi o termostat to gatez. Spróbuje dzisiaj jadąc do roboty potrzymać go na obrotach powyżej 2tys. Bo to że mam zimny przewód u dołu chłodnicy to chyba nie jest dobrze :/
jak na wskaźniku złapiesz drugą kreskę (umowne 70st, wówczas na kompie powinno być ok 80st) - górny gruby wąż chłodnicy powinien być ciepły i oznacza to że termostat działa i masz po prostu oryginał 78-82st
Wrzucałem już te zdjęcia, ale raz jeszcze dla M-Jetów:
1. Termostat utrzymuje temp w granicach 82st (klima ON, czyli kręci od czasu do czasu jeden wiatrak):
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/01/46.jpg
2. Przy obciążeniu (korki, albo zap###nko) - I bieg wentylatorów trzyma 90-92st
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/01/47.jpg
TAK - makarony dali dupy z tym wskaźnikiem, ale wystarczy sprawdzić, czy na drugiej kresce komputer pokaże 80st - i chyba wszelkie wątpliwości będą rozwiane.
No tak tylko u mnie FES nie chce robić wykresu, przycisk start wogólnie nie jest podświetlony. Niby mam pełną wersje alem może nie do końca :/
Panowie, u mnie wskazowka od temperatury ledwo sie podnosi nad te minimalne 50 stopni.
Z cieplym nawiewem nie ma problemu.
Podpialem dzis FESa i na obrotach jalowych temperatura doszla do 69-70 stopni (wskaznik podniosl sie bardzo niewiele ponad 50), po czym zaczela spadac do okolo 60 stopni. Wentylatory sie nie zalaczyly.
Czyzbym mial jakis termostat o bardzo niskiej temperaturze otwarcia? Jest jakies inne wytlumaczenie? Uszkodzony czujnik temperatury, zarowno do ECU jak i zegara?
Termostat do wymiany