-
witam szanownych forumowiczów. mam jak w temacie problem z MCSF. zakupiłem AR 156 1,9 JTD 2003 r. w nowej budzie zaledwie 3 tygodnie temu. nie zdążyłem się nią nacieszyć, wręcz się wystraszyłem, bo kłopoty już na samym poczatku źle wróżą. problem jest taki że podczas jazdy nagle zapaliła się lampka MCSF i silnik po prostu zgasł. tak dzieje sie teraz co jakiś czas. nie czuje spadku mocy ani zwiększonego spalania. czasami silnik od razu odpali a czasami trzeba troche poczekac. na początku lampka MCSF gasła przy jakiejs kolejnej probie odpalenia, teraz jest juz na stałe. dodam że akurat wtedy co się to stało po raz pierwszy auto było na rezerwie paliwowej, mam nadzieję że ten jedyny raz kiedy do tego dopuściłem nie miał tu znaczenia. czy ktoś może mi pomóc? czytałem troche na forum jednak ciężko znaleźć dokłądnie to co ja mam, zwykle wiąże się to u innych uzytkowników ze spadkiem mocy, przy wciśnięciu gazu itd itp a u mnie jak pisałem. z góry dziekuję za każdą pomoc!
-
Prawdopodobnie czujnik położenia kątowego wału korbowego do wymiany, ale najlepiej to podpiąc komputer...
-
Maciek-156, chylę czoła Twojej wiedzy. przy pomocy kolegi udało mi się w końcu podłączyć komputer do auta i wykrył 2 błędy:
P0704 - transmission/gear sys (5) wylacznik sprzegla
P0335 - cranfshaft position (1) czujnik obrotow silnika
ten drugi błąd powoduje wg komputera zapalenie sie lampki MCSF i jest to dokładnie to o czym pisałes (Maciek-156). rozumiem ze muszę kupić nowy czujnik i go wymienic. czy jest moze jakis link ze zdjęciami gdzie widziałbym gdzie ten czujnik sie znajduję bo obawiam sie że go nie znajde bez pomocy.
drugie pytanie dotyczy drugiego błędu: P0704 - wylacznik sprzegla, mianowicie co to oznacza? jest cos do wymiany, wyczyszczenia, szykuje sie cos do wymiany?
-
W dziale "ZROB TO SAM" jest instrukcja wymiany czujnika położenia kątowego wału bodajże w silniku 2,4 JTD, ale to tak samo.
Błąd czujnika pedału sprzęgła niczym nie skutkuje (czyba że masz tempomat - będzie go wtedy rozłączał) i jest spowodowany jego zacinaniem - pomaga przesmarowanie
-
Macieju-156, dzięki za informacje. w dziale "zrób to sam" znalazłem ciekawą instrukcję ze zdjęciami ale jedynie do 2.0 TS, a okazuje się że mój 1,9 JTD to zupełnie inna bajka. próbowałem na własna rękę wymienic ten czujnik, ale odkręciwszy osłone silnika od góry i osłone podwozia od dołu auta mogłem jedynie wymacać palcami ten czujnik. byłem nawet w stanie odkrecic czujnik z tej strony gdzie jest śruba na imbus, jednak nie było najmniejszych szans żeby wyjąc wtyczkę z drugiej strony. trzeba na pewno coś jeszcze porozkrecac, ale bałem sie eksperymentowac. szkoda ze nikt jeszcze nie dał na forum takiej fajnej instrukcji jak do 2.0 TS. dzis moze kolega który zna sie lepiej ode mnie mi pomoże ten czujnik wykręcic :)
PS. zauważyłem jeszcze inny problem, dokładnie chodzi o płyn chłodniczy i jego ubywanie. wymieniałem niedawno cały płyn chłodniczy jak to się robi po zakupie wozu. juz znajomy co mi to wymieniał powiedział ze w pojemniku nie było płynu. teraz zauwazyłem ze faktycznie ubywa, z max. na min. zmieniło sie w ciagu kilku dni i na razie stan utrzymuje sie na min. zauwazyłem tez jakies kapanie w tyle silnika ale nie jestem pewny dokładnie skad i dlaczego tak może być. mógłbys cos doradzic prosze?
-
Tak nie może być -płynu nie ma prawa ubywać. dostęp do czujnika jest właśnie taki i wymienia się go na "macanta"
-
z tym płynem chłodniczym to jest tak że zaraz po wymianie musiałem dolać więcej, mechanik tłumaczył że może przy pierwszej jeździe po wymianie płyn musiał rozprowadzic się po układzie. teraz sprawdzam dosyć często i chyba ubywa, ale niewiele, kolega powiedział ze wyglada mu na to że chłodnica już powoli przepuszcza, poobserwuje jeszcze przez jakis czas...
co do MCSF wymieniłem czujnik wału korbowego i na razie od kilku dni jest wszystko oki, wrodzony sceptycyzm każe mi jeszcze poczekać kilka dni z ostatecznym werdyktem ale wszystko wskazuje na to że miałeś rację, strzał w dziesiątkę za pierwszym razem, dzięki Maciek-156!
-
Witam, mam pytanie odnośnie naszego tematu skąd dochodzi prąd do wtyczki przy overboost. U mnie jest tak, że po podpięciu próbnika żarówka przez sekundę miga, dopiero potem się zaświeca, co w po podpięciu zaworu powoduje, że sztanga turbiny nie chowa się płynnie lecz przez sekundę podskakuje, co mniemam podczas jazdy powoduje MSCF i odcięcie turbo.
-
Prawdopodobnie z jakiegoś przekaźnika, który dostaje sygnał z ECU
-
Jakie mogą być przyczyny występowania tego błędu w TS? Dziś po nocowaniu Alfa powitała mnie tym radosnym komunikatem. Autko jeździ i pali dobrze, moc również ok. Mam wrażenie, że to akumulator może być przyczyną tego problemu. Jak to sprawdzić? Mam do dyspozycji FiatECUScan i Alfadiag.