Wybacz... ale co chcesz reklamować? że jak naciskasz pedał gazu w podłogę to auto spala więcej ? :)
Printable View
Ja mam swoją Julkę już prawie rok, ale dopiero teraz miałem okazję zrobić jakieś ciekawsze testy. Wartości poniżej są z komputera (utrzymując dość długo stałą prędkość (choć bez tempomatu)), robione na autostradzie, latem, z klimą, auto nieobciążone, tylko kierowca i pełny bak, prędkości licznikowe:
120 km/h - 7l/100
130 km/h - 7.5-8
140 km/h - 8-8.5
150 km/h - 9
160 km/h - 10
180 km/h - 12
200 km/h - 15
225 km/h - 22l/100 :-)
Z praktyki "normalnej" jazdy pozamiejskiej, jak staram się utrzymywać na liczniku 140, tym samym często wyprzedając, to średnia będzie 10.
225 to ciężko chyba na liczniku nawet osiągnąć... Ale to jest BARDZO przydatne zestawienie, bo można sobie dobrać właściwą prędkość na autostradach. 7 litrów przy 120 km/h uważam za genialny wynik, ale pozwolę sobie podchodzić do niego z rezerwą ;).
No może to było 222 albo 223. Strzałka nieco ponad 220. licznik mojej Alfy przekłamuje o jakieś 5km/h, więc katalogowo 218+5 = 223
7l/100 przy 120km na A czy S uda się, w trasie już niekoniecznie. Ale na rezerwie pewnie większa szansa niż na pełnym baku :-)
Przekłamuje raczej o ok.10%, przy prędkościach rzędu 200 km/h można się spodziewać co najmniej tych 15 km/h. U mnie na GPS ponad 200 km/h licznikowe ciężko było wejść.
Tabelka kolegi się zgadza. Moja Julka podobnie pali. Szczególnie przy wyższych prędkościach i kręceniu silnika MA pokazuje swoje zalety. Kiedyś w trasie miałem spalanie rekordowo wysokie 12.5l/100 (odcinek 700km, A+S), ale wtedy leciałem za A8 i ledwo co dawałem rady (kręcenie do prawie 6000 rpm, 160-200 km/h non stop). Jak przypomne sobie czasy swiętego pamięci Volva 2.4T, to przy takiej jezdzie jak nic 22l, a osiągi porównywalne.
Jeżeli się ma samochód o dobrych osiągach (uważam, że 1.4 MA takie ma), nie można się spodziewać, że samochód będzie palić 7/8l przy normalnej jezdzie. Wtedy trzeba Diesla kupic.
Zgadzam się, przedkościomierz przy wysokich przędkościach przekłamuje ok 15 km/h. Na liczniku miałem już 235km/h, ale to były rzeczywiste 220km/h. Więcej Julka nie poleci... Ale na mandat starczy:) Zamiast wysokiego Vmax ważniejsza jest elastyczność. W Polsce 220km/h prawie nigdzie nie da się jechać.
W tct przy każdej z tych predkosci spala jeszcze o 0,5 L mniej. Obrot są nizsze no i dodatkowo jest ciut ciszej przynajmniej od silnika.
Rozumiem że spalanie szczytujecie jako wartość średnią z komputera, a nie chwilową (ta zafałszowuje spalanie rzeczywiste)?
Żadne rewelacje,trasa Dziwnów - Wrocław Prędkość średnia z komputera 66km/h zużycie z komp. 9,5 przy dystrybutorze wyszło 8,1 li/100km średnia 100km/h