Jutro bede wywalać kolektor z auta i cztery otwory od listwy wiadomo,że trzeba zaspawać Załącznik 103438 a ten piąty od dołu to ten który zaznaczyłem? Przeczytałem kilka tematów i chce się upewnić bo przy spawaniu mnie raczej nie będzie.
Printable View
Jutro bede wywalać kolektor z auta i cztery otwory od listwy wiadomo,że trzeba zaspawać Załącznik 103438 a ten piąty od dołu to ten który zaznaczyłem? Przeczytałem kilka tematów i chce się upewnić bo przy spawaniu mnie raczej nie będzie.
Na dole to od silniczka. Ja zaspawałem
Panowie jak to w końcu z tymi klapami wywalać je czy nie ? każdy pisze coś innego jeden że wywalać drugi że lepiej żeby były klapy. Mam słaby dół w aucie.
Ja za wyrzucenie biore sie juz od jakiegoś czasu noi teraz dopiero przed wyjazdem do PL wyrzuce je raz na zawsze z auta bo nie chce mieć nieprzyjemności podczas podróży. Druga kwestia u mnie listwa sterująca jest przypocona więc juz jest nieszczelność więc chce czym prędzej usunąć i uniknąć remontu silnika.
po wyjęciu klap otwory najlepiej zaślepić dorobionymi na tokarce korkami z aluminium ,które najlepiej wkleić klejem do metalu,spawanie nie jest konieczne ja tak zrobiłem w paru 159 i jest O.K.
No zdjęcia nie otworzyłem bo sie nie da, ale na dole jest tylko 1 dziurka właśnie na silniczek.
Ja musiałem coś zrobić bo listwa mi odpadała i miałem nieszczelność. Z braku większych funduszy wybrałem usuniecie klap zamiast kupowanie nowego kolektora. Jedyny minus do słaby dół, tak od 1500 obrotów dopiero się rozkręca. Za bardzo mi to nie przeszkadza:cool:
ja wymieniłem na "niezniszczalne" (ponoć) z linku forum opla i jak narazie śmiga ,brak problemów z niskimi dołami ,czy dziurami i nic się nie poci,a kolektor widać dobrze zrobiony,brak plastyków wszystko sztywne i trwałe,przy okazji zaraz gościu mi przydławił egr ,co jest w pełni wytłumaczalne - nie będę musiał za pół roku wyciągać kolektora do czyszczenia cena coś koło 800,- 3h roboty
- - - Updated - - -
dodam że nowego bym nie kupował bo to wyrzucanie kasy w błoto,stanie się to samo co i teraz,albo spaw (tyle że lepiej jakby to robił ktoś kto spawa kolektory żeby uniknąć nieszczelności),albo regenerowany ale z dobrej firmy , co do urywania klap to z tego co się doczytałem (a przekopałem dość dużo) to wali się to w plastykowych kolektorach (mogę się mylić) uważam że jeżeli nie cieknie(poci) zdjąć listwę na otwartych i spokój na jakiś czas,co do dylematu z zaspawaniem i wymianą na sprawny - nie znalazłem odpowiedzi ,ponoć to samo,trochę dół słaby w zaspawanych, dylemat porównywalny do mieć otwarte czy zamknięte klapy- ja uważam że jak są to niech są - przede wszystkim po to że silnik w pewnym momencie potrzebuje więcej powietrza a w innym mniej,ale na pewno przy wymianie przydławić egr żeby syf taki nie leciał (nawet zalecane przez fabrykę fiata-widziałem gdzieś na necie pismo)