To już wolę się sam pobawić jak kolega wyżej :)
Printable View
Parę porad które pomogą wam uniknąć poprawek .
1 to trzeba solidnie odtłuścić powierzchnię , jeśli pojawi się jakiś minimalny poproch to od razu będzie go widać , chociaż nie odrazu trzeba zdzierać cała folie , czasami wystarczy ściągnąć tylko kawałek i mokrym palcem zdrapać to co się dostało pod folie ,
2. tuby na zegary .. z tym jest największy problem , po przyklejeniu foli na całość Panelu , można użyć np zamknięcia od dezodorantu , i wyciąć folie tak jak na obrazu ( a każdy z powstałych listków naciągnąć do tyłu i koniecznie przykleić niewielką ilością kropelki , jeśli tego nie zrobimy po paru dniach folia się odwinie , podobny patent trzeba zastosować przy kluczyku i panelu klimatyzacji , bez kleju się nie obejdzie,
wszystkie krawędzie a szczególnie dolną !! należy mocno naciągnąć na tył panelu , podgrzewając suszarką ,
3. tubami na nawiewy nie należy się przejmować i podklejać ale folie trzeba wyciąć z środka zostawiając odpowiedni zapas potem montując tuby folia zostanie dociśnięta
4. folie podgrzewamy tylko od dołu , jeśli przegrzejemy ją z frontu to straci spójność faktury szczotkowanego aluminium
co do rozbierania, samej konsoli , nie należy się specjalnie "szczypać" z tubami nawiewu, gdyż ich konstrukcja jest pancerna, nawet jeśli łopatki sterujące kierunkiem nawiewu oderwiemy od nich bez problemu możemy je umieścić spowrotem na wcisk ,
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=150988&stc=1
Kolega naprawde fajnie to okleił ;) jednak tak jak pisałem wcześniej u mnie musiały być obklejone jeszcze kontrolery do szyb lub czekał mnie zakup nowych kontrolerów wiec stwierdziłem ze zamiast tego oklejam folią kontrolery i całe wnętrze ;) ale jeżeli ktoś ma wystarczające zdolnosci manualne, jak widać mozna sobie okleic te płaskie elementy wykonczenia samemu bez wiekszych problemow ;)
Chciałbym okleić wszystkie elementy które się nadają do oklejenia folią (szczotkowanym aluminium) mam tylko problem z konsolą od skrzyni biegów, w automatycznej skrzyni ten plastik jest zamocowany jak w manualu tylko na zatrzaski? Czy trzeba zdjąć najpierw górny plastik wokół lewarka skrzyni, czy całość ciągnąć od dołu?
Ma ktoś może oklejony środkową konsolę, kokpit folią czy też pomalowaną ale w kolorze ciemnym, w wnętrze auta jasne? Chciałbym zobaczyć jak wygląda powiedzmy konsola oklejona ciemnym kolorem folii aluminium szczotkowanego z beżowym wnętrzem
Widziałem całe wnętrze oklejone na czarno z czarnymi fotelami i jest super, ale jednak beżowy środek....?
Sam się nad tym kiedyś zastanawiałem i dla zobrazowania sprawy taką fotkę znalazłem:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=154909&stc=1
Ciemna konsola wygląda o wiele lepiej od srebrnej :)
Tak, znalazłem u kogoś konsole w kolorze czarny karbon i jasną skórę
Przyzwoicie to wygląda bo są 2 kolory wnętrza ;]
Zamierzam kupić folie 3M DI-NOC aluminium szczotkowane ale już za 120zł (120-40cm) bo jak kupiłem za 30 zł od gościa z allegro (wym. 150-50) to nie trzyma się dobrze choć miałem dobrze odtluszczone i przygotowane podkładem no i bąbelki wychoadzą, przekłuwałem docikałem ale i tak kiepsko bo powietrze podchodzi.
Folie oklejając starannie dociskałem kawałek po kawałku dmuchając opalarką, więc mam nadzieje że oryginał będzie lepszy.
A wy jak oklejaliście jaką folie mieliście i w jakich kwotach, no i jakie efekty? Tzn czy odchodzi gdzie nie gdzie folia czy musieliście dodatkowo podklejać?