jak w elearnie nie ma to oscyloskop by się przydał..
- - - Updated - - -
elearn nic nie pisze na temat.
jedynie tylko, że pin 8 i 10 we wtyczce B obrotomierza to ten sam sygnał.
Printable View
jak w elearnie nie ma to oscyloskop by się przydał..
- - - Updated - - -
elearn nic nie pisze na temat.
jedynie tylko, że pin 8 i 10 we wtyczce B obrotomierza to ten sam sygnał.
No jakby w elearnie było to bym głowy nie zawracał - no oscyloskop albo chociaż częstościomierz by się przydał. Sam kształt fali to mnie raczej nie interesuje (bo pewnie prostokąt), napiecie też właściwie do zmierzenia - tylko ta częstotliwość...
Myślałem że wiesz, bo chyba w sterowaniu podgrzewacza cieczy miałeś, że się włącza jak przekroczy 2000obr... (albo mi się zdawało...)
ja nie brałem pod uwagę obrotów
program mam już napisany :) ale, nie chcę lutować mikrokontrolera na płytce, a wstawić go na podstawce. Jutro robię zamówienie, więc w przyszłym tygodniu będę miał paczkę:) Jak zamontuję w samochodzie to spr czy czujniki są dobrze skalibrowane i jak będzie ok, programuję procki dla Was.
Jak będzie działać:
-załączenie przekaźników nie wcześniej jak po 60sek od momentu odpalenia silnika
-gdy temp. wewnątrz >17stC przekaźniki wyłączą się
-gdy temp. wody >70stC przekaźniki wyłączą się
-gdy temp. wody pomiędzy 60stC a 70stC może załączyć się przekaźnik nr1 zasilający 1 spiralę
-gdy temp. wody pomiędzy 40stC a 60stC może załączyć się przekaźnik nr2 zasilający 2 spirale
-gdy temp. wody <40stC przekaźniki mogą załączyć się (zasilenie 3 spiral)
-gdy napięcie <12,5V utrzymuje się przez 5sek przekaźniki wyłączą się
-gdy napięcie >12,5V utrzymuje się przez 5sek przekaźniki mogą załączyć się
-gdy wentylator pracuje poniżej drugiej kreski przekaźniki wyłączą się
- - - Updated - - -
a i jeszcze sygnalizacja:
-po przekręceniu kluczyka dioda zapala się na 4sek
-przy 3 spiralach świeci na max
-przy 2 - 50%
-przy 1- 20%
Więc jeżeli chodzi o nawiew to u mnie przy temperaturze około 4,5°C, i ustawionej temperaturze klimatronika na 26°C wentylator pracuje z prędkością jednej kreski. Ponieważ czekałem na kogoś i auto stało większe obroty pojawiły się dopiero po około 3-4 minutach i to już jak ruszyliśmy.
emo94 - może dałoby radę uruchamiać jedną grzałkę przy jednej kresce a pozostałe grzałki już według schematu, który opisałeś.
No to masz diodę sygnalizacyjną - nie świeci? Patrzysz na prędkość wentylatora - jak za mała to sobie podkręcasz, dioda się włącza (jak inne warunki spełnione) co oznacza załaczenie grzałek - i jedziesz. Faktem jest że świeci się chyba tylko jedna kreska - więc i tak trzeba podkręcić obroty wentylatora.
skoro ma być to zabezpieczenie przed przegrzaniem nagrzewnicy i zarazem funkcja jej wyłączenia, to rozsądnie będzie zostawić tak jak jest.
Ja i tak nadmuch podkręcam przeważnie na 3 kreskę, żeby szyby nie parowały.
jeszcze mi chodziło po głowie, żeby procek badał czy serwo od przesłony ciepłego powietrza jest otwarte. Ale nie mam oscyloskopu ;/
Zupełnie o tym nie pomyślałem - kurcze chyba człowiek robi się bardzo leniwy i wszystko chciałby w automacie, a o najprostszych rozwiązaniach nie myśli :). Także można nie brać powyższych uwag pod jakiekolwiek rozważania - r-sokol już mnie uświadomił.
Cześć emo94.
Jak tam prace nad programowaniem i testowaniem układu sterowania nagrzewnicą elektryczną
Coś słychać w temacie.