-
Poza tym napinacz jest nieco inny ale pasuje, jest do niego kiepski dostep
-
Powiem tak, pictur silnika z nagarem, WTF ???:suicide2: masakra normalnie. Co do nie pasującego ślizgu górnego, zostawiłeś fabryczny czy jakoś inaczej to obszedłeś ? W każdym bądź razie szacunek na dzielni za relacje prawie on line :35:
-
Ślizg został stary. Tak wyglada silnik jak olej zmienia sie co wiecej niż 15 tys. km. No cóż kilka płukanek i zmian oleju i powinno byc ok.
-
Jaki miałeś zestaw naprawczy?
Który rok auta?Ja jestem umówiony na środę na rozrząd:)
Pytanie do Was zakupiłe olej i ten dodatek AR9100 i tam jest proporcja 1:28 jak to rozumieć? mi jakieś cuda wychodzą, pomóżcie
-
Jeśli wchodzi 4 litry oleju to dodajesz 4 x 28 ml Archoil.
-
Raczej 4 x 35 ml :) 1/28 z 1000 ml to jest właśnie mniej więcej 35 ml.
-
Zalałem 200ml i pojezdzimy i zobaczymy. Dzieki, mówiłem ze cuda wychodzą.
-
Racja, dałem ciała :D 4 litry czyli 4000/28 ml miało być :) 142 ml.
-
No tak ale do 2.2 jts wchodzi 5,5l:) czyli dobrze wlałem :)
-
Podsumowując:
Błąd P0016 blad fazy rozrządu na wydechu, został naprawiony poprzez wymianę głównego łańcucha rzorządu. Do naprawy wykorzystałem zestaw firmy FAI o nr TCK 120 można również TCK5. Z zestawu TCK5 nie wykożysta sie kół wałków. Z zestawu nie pasuje ślizg górny. Napinacz hydrauliczny ma nieco inna konstrukcje. Jest cieńszy. Ale został użyty i działa bez zarzutu. Zaznaczam przy tym że, nie wymieniałem kół wałków wraz z wariatorami. Po wymianie silnik działa bez zarzutu. MES nie wskazuje żadnych błędów. Naprawy dokonano na podstawie instrukcji z eLerna. Warto dokładnie ją stosować. Jedyna różnica to w montażu napinacza nie wręcza sie tego z zestawu jak w instrukcji przed montażem. Ubytek oleju w trakcie to ok 150 ml. Nie ma tez potrzeby wyjmowania silnika. Poza tym silnik został podstawiony od spodu a nie jak w instrukcji powieszony od gory. Dzieki temu z góry jest dużo wiecej miejsca. Nie było rownież potrzeby rozłączania rury wydechu od kolektora. Czas operacji ok 4,5 godziny.