Niewątpliwie :)
Printable View
Ja jak zmieniam temperaturę i ch... wie na jaką się zmieni bo nijak się to ma do przeskakiwania krokowego pokrętła. Lag zanim menu się włączy jest dość spory. Jak coś jest źle zaprojektowane to jest po prostu złe. Są/były źle zaprojektowane systemy dotykowe ale to się zmienia i cieszę się że Alfa idzie (bardzo wolno) w tym kierunku.
Pełna zgoda. Mało tego. Powinno się móc to zmieniać jak się chce. Chcesz mieć tylko zegarek na środku. Proszę bardzo. Chcesz mieć temp. oleju doładowanie, generowane KW bo lubisz? ok nie ma sprawy. Ale uwaga Do tego jest potrzebny interfejs dotykowy tak tu znienawidzony a z powodzeniem wykorzystywany u konkurencji gdzie już jest personalizacja. Naszym kołem fortuny by trzeba grzebać przez pół dnia po różnych menu. W dotykowym ... drag/drop gotowe.
W Giuliettcie jest natychmiastowa zmiana temp Tyle ile "klikniesz" o tyle się natychmiast zmienia. W 159 tak samo, 156, Mito. Praktycznie wszędzie tylko w Giulii jest lag, że nie wspomnę o tym, że nie możesz zmienić niczego w klimatyzacji jak się włączy kamera cofania. To po co fizyczne przyciski? :D
Ktoś może się zasłaniać bezpieczeństwem że cofają to niebezpieczne ale proszę, to śmiech :P
Wkurza mnie to bo często jeżdżę z otwartymi oknami jak jest ciepło bo lubię. Odpalam silnik, opuszczam szyby i zaczynam wycofywać z parkingu W tym czasie klima zaczyna dmuchać na max no to chcę ją wyłączyć bo i tak mam otwarte okna. To nie mogę. Dopiero jak zgaśnie kamera cofania. Co czasem trwa albo mogę kliknąć ją kołem fortuny żeby to przyśpieszyć (nigdzie nie jest to opisane i przez przypadek to odkryłem ze screenu w instrukcji).
Są jeszcze takie kwiatki, że np nie możesz zmienić stacji radiowej jak przed chwilą zmieniałeś głośność. Musisz poczekać aż zgaśnie menu :) beka
Podejrzewam że twój komp w 166 z lat 90 jest 100x bardziej responsywny :)
Chodzi o pierwszą szybką zmianę. Spróbuj szybko zmienić dokładnie o 2 stopnie czyli 4 kliki. Zmienisz prawdopodobnie o 1 albo pojawi się tylko menu. Potem już jest lepiej ale pierwsze załadowanie menu dolnego od klimatyzacji powoduje lag i kliki z pokrętła są olewane.
Jak będziesz zmieniał jeden klik co 1s to nie zauważysz laga.
i tak i nie,
to działa w ten sposób,
że po pierwszym przekręceniu, już działa dokładnie,
to pierwsze przekręcenie uruchamia panel klimatyzacji, nie zmieniając temperatury, a kolejne przeskakiwania juz są dokładne ...
nie mam pojęcia dlaczego tak, ale tak to działa;
tak samo nie bardzo rozumiem dlaczego nie da się sterować klimą przy włączonym wstecznym/kamerze ;-) włoska fantazja
Z ciekawości sprawdziłem dzisiaj działanie klimy. Przy włączonej kamerze cofania mogę regulować nawiew i temp tyle, że nie widać tego na wyświetlaczu. Dopiero jak wyłączy się kamera to widać efekt. Po uruchomieniu samochodu od razu skokowo mogę zmieniać temp co 0,5 stopnia - nie mam żadnego lagu. Mogę od razu pokręcić do końca i mam LO.
Też właśnie dzisiaj to sprawdziłem. Chyba się koledzy czepiają trochę albo u nich dziala to gorzej.
-regulacja temp przy kamerze działa, nie widać zmian optycznie ale działa
-zadnych lagów nie zaobserwowałem, nawet podczas pierwszego uruchomienia i to regulując o kilka stopni
-odnosnie zmiany stacji radiowej po zmianie głośności, można nacisnąć wyszukiwanie albo na kierownicy albo na konsoli środkowej. Przez moment nie można wybrać zapamiętanych konkretnych stacji, no ale bez jaj to trwa sekundę czy dwie...
https://www.motortrend.com/cars/alfa...eview-verdict/
Test długoterminowy Giulii Ti przeprowadzony przez motor trend...
a możesz ją całkowicie wyłączyć na OFF przekręcając pokrętło obrotów na max w lewo? U mnie to nie działa Dopiero jak kamera się wyłączy.
Dodam że mam wersję 2017 czyli "słabszy" infotainment ale ze wszystkimi możliwymi update.
Czy zmienia się temp przy kamerze to na 100% nie sprawdzałem bo to i tak bez sensu bo nie widzę jaką mam temp i o ile zmieniam.
To odczekaj jakiś czas (15, 30, 45). Jak się wszystko załaduje (np przy starcie systemu) to jest ok ale potem nie wiem jakiś cache jest czyszczony i znowu lag jest.
może zależy od softu,
u mnie NIE DA się regulować temperaturą czy siłą nadmuchu podczas działania kamery - sprawdziłem na różne sposoby,
fizyczne przyciski działają (obieg, włączenie klimy), ale te, które pokazują się wyświetlaczu - nie działają, dopóki system tego nie pokazuje
Widocznie od softu zależy, bo przed chwilą sprawdzałem. U mnie działa tak jak opisał Kurynio.
Normalnie to działa, znaczy wyłączenie na OFF, przy kamerze nie sprawdzałem, sprawdzę przy okazji. Nie rozumiem istotności tego problemu, gdyż no ile czasu masz włączoną kamerę, no i to aż tak dla Ciebie istotne by podczas cofania regulować temp. czy siłę nadmuchu, (znaczy regulacja działa, ale nie widać wskazań w tym czasie)?
Może aby zminimalizować czas wyświetlania obrazu z kamery to może wyłącz sobie taką opcję jak zwłoka kamery, chyba, wtedy obraz znika od razu jak weźmiesz na D, a przy tej funkcji jeszcze jakiś czas wyświetla.
Pomimo odczekania 15, 30 czy ileż tam, sprawdzałem kilkukrotnie, nie zanotowałem żadnych lagów, czy regulując o 0,5 czy 3-4 stopnie.
No to musi być różnica w sofcie.
"Istotność" tego problemu jest taka, że jest to głupio zrobione. Owszem da się żyć z tym ale w żaden sposób to nie ułatwia życia co jeszcze bardziej odsuwa ten samochód od "premium". Da się też żyć bez kamery cofania i klimy. Jak to ostatnio pan Pertyn określił premium to jak ktoś dba o szczegóły, jakość, "dba o użytkownika".
Polecam przy okazji recenzję Jaguara F-Pace SVR.
No to u mnie nie działa.
Widzę moderacja coś wybiórczo działa w tym temacie. Kiedyś nawet posty komentujące artykuły/filmy wylatywały, a tu od miesiąca offtop o jakiś pierdołach w żaden sposób nie związanych z tematem i tylko jeden samotny link do jakiegoś artykułu...
Filmik nie do końca o Giuli, ale mała ciekawostka: https://youtu.be/80WdaGCHQp8?t=1224
Już wiecie do kogo słać pretensje dot infotainmentu ;)
Dawać mi tu adres tego gościa :D
https://www.autocentrum.pl/filmy/pom...ie-0-100-km-h/
testy na autocentrum - pewnie bedzie wkrotce wiecej
A propos tego testu pomiaru przyspieszenia - jak mocno wpływa na skrzynię/napęd takie ruszanie? Czyli hamulec i gaz na raz wciśnięty? Taki pseudo launch control.
a tu taka mała zapowiedź chyba pierwszej w historii sceny pościgowej z udziałem Giulii i to od razu Q - od 2:08
https://www.filmweb.pl/news/WIDEO%3A...la+Baya-134909
Pościg kręcili we Florencji, bardzo ciekawa technika animacji.
ttps://www.youtube.com/watch?v=fpPWawUPKyE
fajny test
AUTOmoto 11/2019
Nowe (odświeżone) Audi A4 vs AR Giulia - BMW 3 - Jaguar XE - VW Arteon (benzynowe 2.0 moce od 245 do 280)
W "walce" o 4 miejsce (pierwsze trzy to wiadomo...) AR wyprzedziła Jaga ;)
Załącznik 262801
Przepraszam, chcesz powiedzieć, że VW wygrał z Alfą? xD
Bardzo ciekawe podsumowanie rocznego posiadania Giulii Q - wydaje mi się, że jeden z lepszych kanałów w internecie jeśli chodzi o merytorykę. Widać, że facet zna się na rzeczy i wie co robie. Ma dużo więcej filmików nt. Giuli i Stlevio. Polecam obejrzeć całość:
https://www.youtube.com/watch?v=j9qcWGAUdZ8
Podpisuje sie rękami i nogami. Julkę mam juz drugi rok. Tak jak mówi: za każdym razem jak wsiadam mam banana na twarzy, za każdym razem jak wysiadam, chce ponownie wrócić.