RRCar ul. Stacyjna 1 zawsze tam robię i jest ok. Nie polecam na Soltysowickiej bo jak zrobił mi w Lanci to chwilowo było cicho a skasował konkretnie.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Czyli nie wiesz kiedy Michał wraca? Bo chyba tylko jemu się tam zdarzało odbierać telefon.
Byłem, stałem pół godziny i też nie było z kim się dogadać. Pieprzę ten ich warsztat chyba. Gdyby nie to, że chcę żeby doprowadzili moją naprawę do końca to bym ich olał. Jak tylko uda się zakończyć temat to już więcej do nich nie pojadę. Wypróbuję ten warsztat na robotniczej.
No właśnie - nie wiecie może czy Michał już wrócił?
Kogo polecacie , kto by się zajął usunięciem klap wirowych w AR 159 1.9 jtdm ?
evodynamics 608 738 768
a według mnie każdy mechanik to ogarnie. Ja kupiłem kolektor na allegro i podrzuciłem do mechanika, który robił mi renówkę.
W irbisie też Ci to pewnie zrobią jak przywieziesz kolektor na podmiankę.
Myślę, że jak przywieziesz kolektor na podmianę to nikt nie będzie robił problemów.
Ja rozmawiałem z nimi z dwa miesiące temu na temat takiego zabiegu w 2.4 jtdm i nie mieli żadnego "ale".
każdy mechanik ogarnie softwareowe usunięcie tego?
Ale po co to robić?
tak myślałem :) no cóż, poczytaj sobie na ten temat.
Ok , jeśli jest u mnie kolektor plastikowy , to warto go zmienić czy usunąć klapy w obecnym? Nie ukrywam im więcej czytam na ten temat , tym co raz mniej wiem :p
jeśli działa - zostawić. jeśli szwankują klapy - usunąć albo włożyć nowy kolektor, bo jak się klapka urwie to zrobi masakrę w silniku.
no to wymień sobie sam kolektor, tylko weź pod uwagę to, że ecu monitoruje takie rzeczy jak obecność klap wirowych w kolektorze dolotowym i na pewno samo usunięcie klap, bez ruszania softa, nie przyniesie pożądanych rezultatów. dpfa też można usunąć tylko fizycznie, bez ruszania programu. myślisz, że to będzie działać? może to lekka przesada porównując dpf do klap wirowych, ale w jednym i w drugim przypadku ecu ogarnie, że coś nie działa tak jak powinno i auto na pewno nie będzie jeździć tak, jak mogłoby jeździć po usunięciu klap z softa(czyli po prostu normalnie).
no to wychodzi na to, że klapy są tylko dla dekoracji :D dobrze wiedzieć w sumie
Cześć,
Ze swoją Alfą odwiedziłem już:
Auto Tip (Karkonoska 7) - spoko zrobili podstawowy serwis, ale za trudniejsze sprawy nie chcieli się brać
Robotnicza 72 - potwierdzam miłą obsługę, dobry kontakt i generalnie dobrą wolę p. Jarka, ale a) błędnie rozpoznał źródło dziwnych dźwięków spod maski (wymienił koło pasowe, napinacz i pasek, a teraz twierdzi, ze to pompa wody), ma długie terminy (kolejna wizyta po 15. sierpnia) i nie wiem czy jest biegły w komputerowej diagnostyce.
Poszukuję alternatywy dla w/w warsztatów, gdzie będę mógł:
- sprawdzić zawieszenie na trzepakach (czy to trzeba robić w stacji robiącej przeglądy rejestracyjne?)
- zdiagnozować źródło błędu P0091
- zasięgnąć drugiej opinii w sprawie pojawiającego się po rozgrzaniu dźwięku z silnika (rzężenie) i parę innych rzeczy, które mnie nurtują.
P. Jarek mi pasuje, bo jest obok mojej pracy, zawsze można się do niego dodzwonić, ale wole juz teraz szukać alternatywy gdyby nie dał wszystkiego ogarnąć.
PS. Paprotna to jakiś dowcip - nie odbierają telefonów, z takimi ludźmi raczej ciężko coś ustalić...
Dzięki,
Maciek
Ja jeżdżę do Jarka już z 7 - 8 lat ( gdzieś tak bedzie ), i [MENTION=70412]Manciek[/MENTION] nie chcę nikogo bronić, ale niestety w pewnych przypadkach sprawa nie jest oczywista i czasami wymieniasz jedno a okazuje się ze to nawet nie drugie tylko coś jeszcze innego. Nie wiem dokładnie co jest u Ciebie, i nie wiem jaka była rozmowa z Jarkiem, ale znam z autopsji przykład gdzie przyjechał gość na warsztat że coś mu szumi jak szybciej jedzie. Wymienili gościowi ,,pół" samochodu, a wiesz co szumiało? Założony bagażnik / box dachowy [emoji23] jak facet osiągał prędkości autostradowe i z tego co pamiętam nie było to u Jarka ( nie wiem czy na pewno bo było to kupe lat temu i nie chcę kłamać
Jasna sprawa. Nie rezygnuje z P. Jarka ale chcialbym wiedziec czy jest jeszcze we Wroclawiu jakas polecana alternatywa.
M.
Sent from my Picasso using Tapatalk
Panowie, gdzie w DW można zrobić kontrole + ewentualną regulację luzów zaworowych w 159 8v?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Mam problem, ktory opisalem w tym watku:
[nie moge wkleic linka]
Cytat:
choinka na desce, opada wskazowka poziomu paliwa i spadek mocy. Po wylaczeniu samochodu, odczekaniu kilku minut i ponownym wlaczeniu, bledy na desce zostaja, ale silnik pracuje normalnie a strzalka paliwa jest w normalnym polozeniu. Przejezdzam tak kilka km, ponowne zgaszenie i wlaczenie to na desce zostaje tylko check engine, ktory tez znika po kilku przejazdach...
Po kilku dniach to samo...
Przeczyscilem styki, ale nie wiem czy to cos dalo, wydaje mi sie ze moglem przejechac kilkadziesiat km wiecej po tym czysczeniu ale to rownie dobrze mogl byc przypadek
Juz mnie szlag powoli zaczyna trafiac, bo teraz jak mi spadla moc to prawie do 0 bo moglem sie poruszac 2km/h, po wylaczeniu silnika i odczekaniu chwili sprawa wrocila do normy(podniesiona wskazowka paliwa, samochod jedzie normalnie ale kontrolki dalej sie swieca)
W zwaizku z tym, czy ktos z Wroclawia mial podobne problemy elektryczno-elektroniczne i moglby polecic miejsce w ktorym ktos to zdiagnozuje? :) Z gory dzieki!
do Muchy dzwoniłeś?
Nigdzie nie dzwonilem, bo szczerze mowiac nie wiem gdzie(Jak widac po ilosci postow od niedawna na forum i z Alfa mam do czynienia od Marca). Przejrzalem posty w tym watku, ale nic konkretnego nie znalazlem, najczesciej pojawia sie Irbis na paprotnej, ale wertujac te wszystkie posty, nie jestem przekonany co do ich umiejetnosci diagnozy takich problemow. Wczesniej mialem bmw i jezdzilem do richtera do Race House, ale z Alfa a zwlaszcza elektronika, wole sie wybrac do kogos kto ma w tym doswiadczenie. Wiec mowisz ze Mucha na Szwajcarskiej?
to bardzo dobry specjalista, wiele różnych dziwnych rzeczy naprawił, także zadzwoń i pogadaj
Mała poprawka: Mucha na Szwajcarskiej się skończył w momencie przejścia gościa na emeryturę, i przejęciu warsztatu przez syna. Od tego momentu dziwne rzeczy się dzieją po wizycie u nich. Słyszałem nawet że gościowi po wizycie u nich samochód sie zapalił w czasie jazdy ....
A że te kwiatki słyszałem w tym tygodniu, to dopiero o tym piszę.
Tak przy okazji: szukam warsztatu zajmującego się naprawą szyberdachów. Mam do wymiany odpływ z jednej strony. Ktoś/coś?
Miałem niedawno różne problemy natury elektrycznej i Irbis naprawił wszystko bardzo ładnie. Niedawno odbudowali 159 po pożarze wiązki elektrycznej, zrobili coś w sumie niemożliwego na pierwszy rzut oka, więc znają się na kabelkach. Ewidentnie masz jakieś zwarcia/przebicia czy inne problemy wiązki elektrycznej.
Panowie gdzie jechać z szyberdachem? Do zrobienia odpływ w 147
Panowie, gdzie we Wrocławiu wytną mi fizycznie DPF, bez obaw że coś spierdzielą i nie podprowadzą mi wkładu z katalizatora? :D
fizycznie to większość tłumikarzy ogarnie, tylko trzeba będzie stać i patrzeć na ręce. problem w tym, że dpfy mają różną wartość i nie patrząc nie będziesz wiedział czy masz wkład ze swojego auta czy innego... bo potrafi być warty dużo, a potrafi być nic nie warty.
Muszę wymienić tarcze i klocki hamulcowe przód i tył bo mam zajechane co prawda do wiosny bym dojeżdził ale...Jak myślicie jaka cena i polecacie jakiś warsztat?
Chłopaki, gdzie we Wrocku zmierzą mi kompresje mojego 1.9 jtdm 8v? Irbis odpada bo tego nie robią...
każdy warsztat który ma manometr z odpowiednią skalą...
a to świeca żarowa tam ma inny gwint?
Nie wiem, nie znam sie:D Ja chce tylko kopreche zmierzyć a nikt nie chce się podjąć. W jednym warsztacie usłyszałem że musieliby się przygotować, pozmieniać końcówki i inne cuda... ale oni robią większe auta, więc może im to coś zmienia, ale nie są bardzo chętni żeby zrobić... dlatego pytam tutaj - może ktoś z was ma jakiś sensowny warsztat, który mi to zrobi :D No masakra jakaś... albo do ASO pojade, ale tam pewnie czekania w cholere i cena z kosmosu (czy się mylę?).
do aso to ciężko... podzwoń i popytaj, inaczej się nie dowiesz kto to zrobi.
Część,
gdzie polecacie wymianę sprzęgła i koła dwumasowego we Wrocławiu?
Z jakimi kosztami powinienem się liczyć za robociznę?