Trochę OT
Mierzyłem to ostatnio i się potwierdziły moje spostrzeżenia - w Q4 jest większy prześwit. To widać gołym okiem. Dobrze, że będą Veloce Q2
Printable View
jeszcze opcja 19cali z polerem w dwóch szerkościach....Załącznik 264707
Niestety w tej chwili kompletne koła
225/45 r18 Bridgestone EL450 91W, RUNFLAT z homologacją ALFA ROMEO
czujniki w komplecie
Cena 4200zł brutto z fakturąZałącznik 264757
Załącznik 264758Załącznik 264758Załącznik 264759Załącznik 264760
Będę miał taki sam komplet felg jak powyżej do sprzedania użytkowany 1 rok, bo zdecydowałem się jednak przesiąść na 19 cali na lato. Do Q4 szerokość 8 cali na przód i 9 cali na tył wejdzie bez problemu? Rezygnuję z RunFlat'ów bo jakoś nie do końca dobrze mi się na nich jeździ i prawdopodobnie będzie przesiadka na Michellin Pilot Sport 4s.
Ja chętnie zamienię koniczyny 19" 4x8,5" na zestaw z Q (cienkie ramiona).
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ja chciałem oz ultraleggera ale 5x110 w 19 ciężko dostać
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wyglądałoby super tym bardziej do koloru Vulcano Black, ale jednak wolę wsadzić rozmiar taki jak instrukcja nakazuje, tym bardziej, że auto mam na wynajmie, poźniej coś się popsuje i zwalą to od razu na to w aso :P
Sorry ale czytam ten temat i przy którejś stronie wymiękłem. Kupiłem Giulie Super czyli napęd na tył z felgami 18 cali i chcę na lato założyć 19-ki. Czy szukać 8 na przód i 9 na tył czy jednakowych na wszytkie koła?
ja bym brał 9" tył, inaczej wygląda auto. 8" na tyle ma prawie takie samo ET (ET33 vs ET34), więc 8" chowa się w nadkolu o niecałe 12mm. Tym bardziej dla RWD przyda się ciut więcej laćka z tyłu (ja w Q4 mam szeroki tył na lato, a jak założę zimowy zestaw 4x 18"x8") to auto od razu mi się znacznie mniej podoba - tył właśnie się chowa.
Dzięki za radę, epsonix . Wiadomo,że w przypadku alfy wygląd to podstawa ;)
Też miałem taki dylemat i zdecydowanie wezmę 9' na tył. Widziałem na paru aukcjach repliki tych koniczynek 19" za około 2 tyś mniej z RacingLine i PSW niż w ASO ale chyba nie warto ryzykować i brać oryginalne.
Mam ten sam dylemat albo 19x8 (przód) i 19x9 (tył) albo 18x8 na wszystkich kołach. Przy feldze 19x9 dedykowana opona ma profil 35, jak dojdą jeszcze opony RF to boje się, że będzie sporo mniej komfortowo. Za to 19 x 9" na tyle będzie wyglądać o niebo lepiej niż 18 x 8.
Nie piszę, że nie jest komfortowo :) tylko, że będzie mniej komfortowo niż na 18". Druga sprawa, że u mnie jest kapeć tył ma szerokość 255, w Veloce jest chyba węższa opona - jeśli się nie mylę?
Jeśli mówisz, że jest ok to super, pewnie będę brał 19"
Ja mam akurat fabrycznie tył 255/35/19. Jest super.
Na zimę wybrałem opcję 225/45/18 przód/tył. Felgi 8x18 ET33 (Brock B38 w kolorze czarnym). Też jest ok, ale ja zasadniczo nie lubię jeździć na zimówkach.
A kto lubi?? Jak masz Alfe i lubisz zakręty to zimówki to zło konieczne :)
Chyba zmienia, bo zamiennik 255/40/18 to 255/35/19, a dla 225/45/18 to 225/40/19, co raczej oznacza mniej opony na wysokość
co do komfortu, to większe znaczenie ma czy opona jest z RF vs. bez niż to czy zmienimy z 18 na 19 ale w obu przypadkach z RF. zaryzykowałbym nawet stwierdzeniem że 19" bez RF może być bardziej komfortowa niż 18" RF.
Pewnie tak. Najlepiej samemu sprawdzić.
Ja akurat lubię opony z twardą ścianką boczną, bo auto chętniej i lepiej skręca - opona nie podwija się tak bardzo w zakręcie.
Ale w poście głównym napisałem, że mam 18 i chce się przesiąść na 19 stąd nieporozumienie
Czy ktoś może wie dlaczego ori felgi do Giulia 18" 9 (te ala trurbiny) występują w dwóch różnych offsetach ET - jeden 34 drugi 44,5?
już kilkazdjęć Giulli na FB alfaowner north america widziałem na 20" koniczynach ze Stelvio Q. muszę przyznać że robią robotę:
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
- - - Updated - - -
bardzo dawno temu na to zwróciłem uwagę jeśli chodzi o jakieś używki czy może nawet nówki na allegro. tylko widziałem to w turbinach 18. mogę podejżewać że to są jakieś prototypowe serie odkupione czy to po testach czy pozostałości z magazynów jakiś OBRów włoskich czy po rozmontowaniu odkupionych potestowych aut itp - na allegro było/jest trochę tego typu części - ktoś tu na forum jakiś czas temu kupił przełącznik DNA z naklejką prototype.
może musisz być zalogowany na FB albo i to jest tylko powiązane z moim kontem FB. ściągnąłem fotę, ale coś nie chce jej forum załadować :(
jak znajde do siebie koła z Q ( pazurki cienkie) to bede mial koniczyny 4x8,5" do oddania :)