Nikt w Polsce nie wyciągnie kodu z tego radia
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Nikt w Polsce nie wyciągnie kodu z tego radia
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jak Ci mówiłem kilka dni temu, mam pewien pomysł, tylko jeszcze nie wiem kiedy do kolejki wskoczy
nie dostałeś, tylko wywalczyłeś szarpiąc się ramie w ramię z zaprzyjaźnionym dealerem od FCA które odmawiało tygodniami. jeszcze zapłaciłeś 300 zł czy coś takiego. uściślam bo post wprowadza w błąd.
Jest kilka tematów, w którym poruszane są sprawy dot. radia, navi i ich wersji, a że ten był najświeższy to tu wpisuję: mam nowe radio (50560289), po wymianie na gwarancji z nowym softem i poza przymiarką do AA wykonałem dzisiaj próbę wgrania map z wersji 8,8 cala. Po włożeniu pendriva do slotu nad kubkami miałem komunikat o niezgodności plików, jak przełożyłem do slotu w podłokietniku, przez moment zaświeciła się nadzieja, że oszukałem system bo przez chwilkę mieliło coś. Po ok. 3 sek. wywaliło komunikat, że za mało pamięci i aktualizacja nie będzie możliwa. Plik z mapami 1041 ma 10,5 Gb, 2 Gb więcej niż mapa dla 6,5 cala. Może jest tu ktoś, kto usunie np. jakiś kraj z pliku?
del...
Jeżeli to możliwe, prosiłbym kolegów o sprawdzenie takiego czegoś: jak auto stoi, z uruchomionym silnikiem, to na wyświetlaczu (radio, w Ustawieniach>Bezpieczeństwo) system FCW jest aktywny, można zmieniać ustawienia. jak tylko ruszy, podświetlenie niknie, nic nie można zmienić i mam wrażenie że nie działa. Na zegarach kontrolka FCW off się nie świeci. Nigdy nie miałem potrzeby sprawdzania tego parametru ale dzisiaj zahamował przede mną inny samochód i do tej pory w podobnej sytuacji system ostrzegał, a dziś nic. Czy możecie sprawdzić, czy w Waszych autach też ten parametr zmienia się po ruszeniu na szary. Dodam tylko, że ostatnio miałem zmieniane radio i po tej wymianie przywracałem tryb Race, zmieniając tylko bajt 88.
Są pewne funkcje, których nie da się włączyć/wyłączyć podczas jazdy. Rąbią się właśnie szare-niedostepne w danej chwili.
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
U mnie aktywne się robiło po zatrzymaniu auta np. pod światłami, czyli D i np. hamulec, auto rusza - robi się szare. Ale przed chwilką byłem w mieście i ostrzegło mnie jak zawsze sygnałem dźwiękowym i ikonką na wyświetlaczu. Podejrzewam, że nigdy do tej pory nie zwróciłem uwagi akurat na ten parametr, bo nie było takiej potrzeby.
Mnie wczoraj ostrzegał pomimo że było pusto przede mną. Deszcz tylko padał ale niezbyt mocno. Dobrze że sam nie zahamował.
Potwierdzam, aktywacja/dezaktywacja FCW w czasie jazdy jest niemożliwa, tylko na postoju.
Swoją drogą ostatnio przed bramkami na A4 FCW tak mi oszalało (zaczęło przyhamowywać non stop), że musiałem je wyłączyć żeby móc kontynuować jazdę... Od tego czasu działa bez zarzutu. Chyba trzeba się przyzwyczaić (system jak każdy może się pomylić w losowych okolicznościach...) jednak ogólnie zaufanie do auta spada momentalnie w takich momentach, serce wali a adrenalina skacze.
jak ktoś szuka mam łopatki i wyświetlacz 8,8 do sprzedania do Giuli
[MENTION=115]majk[/MENTION], wysłałem PW ale coś mi się nie wyświetla w wysłanych - gdybyś nie odebrał mojej wiadomości to proszę odezwij się. Jestem zainteresowany kupnem ekranu.
Dzisiaj zostawiając auto w serwisie usłyszałem, że nawet ASO oferuje dodanie trybu Race. Nie pytałem o szczegóły, ale brzmi interesująco. Spotkał się ktoś z taką opcją?
PS. Choć oferują Race to np. pakietu podniesienia mocy nie oferują. Szkoda :D
Mi też oferowali Race w Krakowie, ale u mnie to droższa zabawa bo mam jeszcze dodatkowo usztywniane zawieszenie z pakietu Performance co powoduje komplikacje przy działaniu w zwykłym Veloce
Dokładnie, czy to jest oficjalna oferta ASO, czy ktoś coś gdzieś za garażem? ;) No i czy wszystko cacy działa? szifter, usztywanianie zawieszenia, itp? I jaki koszt?
Jak oficjalnie to biorę w ceimno bo jak na razie nie znam nikogo w PL kto przestroi komputer od przełączalnego zawieszenia.
Opcja https://alfissimo.com/home/1759-adap...race-mode.html
Alfissimo bierze od Squadra Tunning przeprogramowane sterowniki z wsadem z Q o ile wiem. Można też wsadzać sam moduł CSCM z Q podobno, coś jednak widziałem o jakiś 2 rodzajach - nie wiem jakie tu zasady panują doboru właściwego, trzebaby pogrzebać w temacie jak kogoś interesuje.
też tak myślę.
Wkładanie sterownika z Q jest z mojej perspektywy głupie i ryzykowne, sterownik zawiera mapy sterowania zaworami amortyzatorów vs inne parametry auta. Zawory w amortyzatorach różnią się między wersjami silnikowymi itp wiec wymaga to na pewno większej ingerencji. Kłopot jest taki że sterownik jest MagnettiMarelli, gdyby był Sachsa jak amory, łatwiej byłoby o kontakt .
Mój wniosek jest taki że Alfissimo/Squadra Tuning robią rzeźbę ale pewnie nikt się nie połapał. Zastanawiam sie jak to zweryfikować, potrzebny ktoś kto zakupił nich taki zmodyfikowany sterownik.
wg wersji którą słyszałem od Alfissimo Squadra Tunning przeprogramowywuje wsadem z Q, ale czy tak mu tylko powiedzieli a jest inaczej to nie odpowiem. Wg innych źródeł jakie mi się kołacza po głowie po prostu wkłada się odpowiedni sterownik z Q. Ja tylko podpowiadam - pewności nie ma - wiadomo robi się poza specyfikacją i bez dokumentacji, grzebcie sami głębiej. Sądzę że ST troche to potestowała skoro są pewni rozwiązania, a tez na FB Alfa Owners North AMerica nie widziałem żeby ktoś skarżył się że sterownik od Alfissimo/ST nie robi roboty.
Temat race już pewnie przewałkowany przez wszystkich, ale dodam info od siebie dla statystyki :)
Giulia 2018, ale przełącznik DNA jeszcze "wielostabilny" (zapamiętuje pozycję), wymieniony na nowy z ASO z opcją race (360 zł brutto z rabatem 5%, był na trzeci dzień od zamówienia), aktywowanie MESem ze zmianą wartości tylko jednego bajta (88).
Auto nie ma q4 ani utwardzanych amortyzatorów, więc chyba działa wszystko jak należy (np. tryb manualny zmiany biegów) - oprócz wskaźnika "shift".
Z tego miejsca bardzo dziękuję osobom przecierającym szlaki za informacje udostępnione w tym wątku!
Załącznik 266943
Dzień dobry,
czy ktoś wymieniał grzaną kierownicę w wersji Veloce na grzaną z Q? Plug and Play?
Jak poznać podgrzewaną kierownicę z Giulii Q?
https://www.youtube.com/watch?v=yc7Y...Vg9tjvqvXWDz3k
tutek jak zrobić race mode.
Tylko trzeba uważać jak ktoś ma adaptacyjne zawieszenie - wtedy przy takiej prostej wymianie w trybie Race jedna oś będzie usztywniona a druga zmiękczona. Trzeba podobno wymienić jeszcze jeden dodatkowy moduł z wersji Q
[MENTION=79262]median09[/MENTION] wiesz może czy ma już ktoś to kompleksowo opanowane? Wgranie race, zmiana tego modułu z Q, itp.?
albo nacisnąć przycisk amortyzatorów i zawieszenia przód/tył ustawią się na poziom jak w Dynamicu (twardy ale nie bardzo twardy)
- - - Updated - - -
chyba w PL nikt jeszcze nie robił (a przynajmniej się nie pochwalił), wiem o co chodzi zgrubnie, możnaby robić jeśli jest wola płacenia za całą operację logistyczno-organizacyjną plus rozmowy z właściwymi ludźmi (której w tej chwili nie wycenię, bo głębiej nie wnikałem w temat, i wyjdzie w praniu ile dodatkowych godzin na to trzeba będzie poświęcić)
Ja bym się mógł poświęcić, ale niestety odległości Poz<->Bielsko... A nie widzę tego, żeby ogarnąć jakoś zdalnie :)
jasne. masz 4 rozwiązania:
1.zaakceptować że zaraz po przełączeniu na R masz źle ustawione twardości, klikasz przycisk amorków i masz jak w Dynamicu ( średnio twarde przód i tył)
2.skontaktować się ze Squadra Tunning na przeprogramowanie Twojego modułu
3.może kupić inny moduł używkę i tego wysyłać - coś gdzieś czytałem że są 2 warianty - jakaś literka C i D w numerze czy coś - poszukaj na Giuliaforums.com
4.może P&P zadziałałby moduł z Q?
nie wiem na jakim etapie jesteś jeśli chodzi o możliwość robienia proxi itp, albo się zgadasz z kimś z okolicy (niegowic ma Cantiecara i MES multiplexed), albo zdalnie ja Ci trochę pomogę