Na niemieckiej stronie AF jest już nowy konfigurator - szczęściarze... https://www.alfaromeo.de/konfigurato...n/83630JA41000
Printable View
Na niemieckiej stronie AF jest już nowy konfigurator - szczęściarze... https://www.alfaromeo.de/konfigurato...n/83630JA41000
Idą po kolei. Niemcy to 2 co do wielkości sprzedaży europejski rynek AR [emoji16]
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Kurde ida z tymi stronami jak ksiadz po koledzie. W kazdym razie w 50k sie zmiescilem z giulia 2.0 z kilkoma dodatkami na stronie de.
dokładnie, do istniejącego samochodu, wymienić szyby boczne na te akustyczne, o ile nie kasują jakoś mega za nowe w ASO. ciekawe ile to wygłusza i jak porównując do folii akustycznej o której [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] wspomniał (BTW, są przyciemniane akustyczne 2 w1? tyłne drzwi bym przyciemnił trochę - ale nie tak jak w opcji przyciemnionych szyb - za dużo i za bardzo IMHO się odróżnia tył wtedy - np na 50% i bez szyby tylnej)
No właśnie dobrze Krzysztof prawi. Tak naprawdę gówno wiemy, a najlepsze jest to że sprzedawcy też nie wiedzą więcej...
A wracając do pytania z wczoraj te światła ledowe coś tam dostępne tylko dla diesla to co to jest?
wg EPER'a 7UW tyczy się szyb przednich bocznych i jedna kosztuje 800zł brutto
nie wierzę - hałas możesz unicestwić w konkretnych punktach w przestrzeni - stałych. to się sprawdzi jak masz np słuchawki na uszach z mikrofonem zaraz na nich. albo przynajmniej głowy są w dokładnie tych samych miejscach cały czas. w przypadku próby wyeliminowania hałasu dźwiękiem w przeciwfazie z głośników w aucie to nie ma szans zadziałać dobrze - prosta fizyka - długość fal, różna odległość kierowcy/pasażerów od głośników (różne wzrosty, pozycje fotela, ruszaja się itp) no i mnogość punktów w których trzeba to eliminować, przy długościach fal które dla wyższych częstotliwości są już porównywalne z tymi różnicami pozycji uszu. a nawet odległość jednego od drugiego ucha, do tego odbicia - to też komplikuje sprawę. no chyba że zamaist szyb z warstwami folii dają Ci słuchawki z eliminatorem szumów haha.
- - - Updated - - -
ciut dużo, 4 szyby. zainteresuję się folią zatem, może wątek osobny założę lepiej żeby nie śmiecić w tym.
Mam takie pytanie; jaki bank na ten moment, oferuje finansowanie dla Giuli/Stelvio?
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], fizyka fizyką jasne masz rację, ale np. jechałem ds7 crossback i ten system moim zdaniem działał
Co do konfiguracji na niemieckiej stronie, Stelvio Veloce z podobnym wyposażeniem co mam u siebie plus ten pakiet cisza, wyszedł 71450 EUR, to troszkę daje... Powiem szczerze że bez porządnego rabatu to w tej cenie nie spodziewam się kolejek...
Też byłem sceptyczny jak Epsonix, ale szybkie wyszukanie "active noise cancellation in a car" pokazało parę ciekawych rezultatów.
Wygląda na to, że coś takiego jest dostępne od ok. 2 lat w Jeep Wrangler (przynajmniej w USA) i to w połączeniu z dodatkowym laminowaniem szyby czołowej (https://www.jlwranglerforums.com/for...ngler-jl.2219/), więc może coś jest na rzeczy
Tak z ciekawości skonfigurowałem 3 auta (Alfa na niemieckim konfiguratorze), starałem się wybrać takie samo wyposażenie, jak w Stelvio Veloce, możemy przyjąć, że wyposażenie jest na takim samym poziomie. Ceny bez rabatów, Alfy po przeliczeniu po kursie EURO - 4,24
Stelvio Veloce 280 KM (0-100km/h) - 5,7 s - 302 948 zł
Porsche Macan 245 KM (0-100km/h) -6,7 s - 366 697 zł
BMW X4 30i 252 KM (0-100km/h) -6,4 s - 331 165 zł
No już nie wspominałem o tym jak co wygląda bo to kwestia indywidualna, wybrałem dwa najbardziej wydaje mi się auta w stylu stelvio. Macan jest ok, ale biorąc pod uwagę osiągi to trzeba by było brać Macan S, a to już kosmos cenowy(spokojnie można kupić Quadrifoglio w tej cenie, a i przy zwykłym łatwo podwoić cenę bazową przez dodatki. Nowe X4 wygląda z tyłu gorzej jak kupa jak dla mnie, wcześniejsze było o wiele ładniejsze.
A taka jeszcze ciekawostka, we Włoszech Stelvio na konfiguratorze z tymi samymi opcjami wychodzi ponad 2000 EURO drożej niż w Niemczech
nie wierzę w dobre rezultaty z takiego systemu z głośników przynajmniej jeśli myślimy o wszystkich pasażerach też. jeśli system "nie obserwuje" gdzie są uszy nie jest w stanie matematycznie wyznaczyć przesunięć fazowych sygnałów w dolatujących przeciwnej fazie do słuchaczy żeby zerować (choćby w miarę zgrubnie) hałasy. do tego szumy są z każdej strony, tu świszczy jedno lusterko tam drugie, tu barierka odbija hałas, tu ciężarówka z boku, tu wiatr. pewnie coś tam się da osiągnąć, ale raczej w ramach niższych częstotliwości. zdaje mi się jednak że różne świsty itp to wyższe częśtotliwości a zatem i krótkie długości fali (słyszymy w optymistycznym wariancie zakres 20m - 20cm, tak więce głupie przesunięcie głowy o 10cm przy systemie z głośników robi kolosalną różnicę). nie wierzę w to a raczej boje się dziwnych efektów typu wzmocnienie niektórych częstotliwości składowych hałasu (to tak działa jak miecz obusieczny, gdzieś w przestrzeni tłumi, w innych miejscach wzmacnia).
obstawiam że dali szyby z folią, z resztą coś o tym było w przeciekach 2mce temu.
Nie ma co gdybać, trzeba będzie przetestować, bo nie ma co ukrywać Giulie i Stelvio wyciszone są średnio. [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] Przecież dźwięki/fale można tłumić wcześniej, nie dopiero przy głowie. Masz w sumie naście głośników , kilka mikrofonów i coraz więcej mocy obliczeniowej do wykorzystania. Myślę, że da radę osiągnąć jakiś efekt.
Kiedyś o tym czytałem, że w sumie ciężko wykazać to na pomiarach, ale subiektywnie jest ciszej.
ja wierzę w pomiary i mam świadomość potrzeby zapewnienia wytłumienia w różnych punktach (uszy) które w dodatku nie są na zlokalizowane w tych samych miejscach. przez to że są różne częstotliwości też, to mocno sprawa się komplikuje, przez to że pozycja głowy rusza się, tym bardziej. mam swoją opinię i chyba się zbytnio nie zgodzimy. system musiałby wizualnie interpretować pozycję głów łącznie z ich przekręceniem. do tego mamy tylko 2 mikrofony (zakładając że nic więcej nie dodaliby) a w przestrzenii to za mało, z resztą zlokalizowane w złych miejscach do takich celów - lepiej bliżej źródeł - np lusterek zewnętrznych. takie rzeczy nie dziś a na pewno nie w Alfie skoro oni mają problem puścić Android Auto na cały ekran czy zrobić infotainment który chodzi płynnie, tempomat adaptacyjny który chodzi tak sobie a dopiero co dodali aktywny lane assist i wykrywanie znaków (ciekaw jestem jak im to wyszło, myślę że będą jaja)
Zgadzam się co do niesamowitego skomplikowania takiego systemu, mi również wydaje się to nierealne ze względu zbyt wiele zmiennych. Technologia wyciszania w słuchawkach już jest skomplikowana, a co dopiero w tak otwartej przestrzeni. Co więcej dobre słuchawki z aktywnym wyciszaniem to koszt 1k PLN+, nie wydaje mi się możliwe, aby wielokrotnie bardziej skomplikowana implementacja w samochodzie mogła być sprzedawana jako opcja za 400 zł..
Ale - szukając info trafiłem na stronę dostawcy takiego systemu. I oni nawet nie próbują mówić o całkowitym wyciszaniu, lecz o redukcji uciążliwości. W liczbach była mowa o 5db. I to tylko w obszarze głowy (też mnie ciekawi czy poza obszarem głowy nie będzie z kolei podbicia dźwięku). Stosowane do tego mają być mikrofony w miejscach źródła hałasu. Więc może ma to jakieś szanse działać.
A co do tego co alfa potrafi a czego nie potrafi: przecież oni nic (albo prawie nic) z tych rzeczy nie robią sami. Od tego są zewnętrzne firmy dostarczające gotowe rozwiązania i zapewne czy coś działa dobrze czy nie zależy w uproszczeniu od dealu między producentem a dostawcą (lub od wyboru dostawcy). Jeśli jeep już coś takiego ma, to pewnie ten sam system będzie dostarczany do alfy (oczywiście ciągle gdybając czy to w ogóle działa i czy o to w ogóle chodzi w opcji za 400zl).
Panowie może poczekajmy po prostu co to jest za rozwiązanie i jak jest realizowane. Odnośnie asystentów nowo dodanych i czytanie znaków to czemu myślisz że wyjdą jaja, przecież za to odpowiada bodajże Bosch jak w innych markach, zatem są to pewnie zaadoptowane systemy a nie coś nowego
Dokładnie. Tu nie chodzi o całkowitą eliminację ale o redukcję. I nie każdego świstu, a tych stałych najbardziej uciążliwych dźwięków. Czyli pewnie - silnik.
Szum opon czy lusterek pewnie pozostanie. Ale co z tego. Jeśli sumarycznie ma być poprawa o 5dB (to i tak dużo), to będzie super.
A jeśli chodzi o skomplikowane obliczenia - skoro względnie dobrze radzą sobie słuchawki, gdzie procesor nie jest za mocny, to dlaczego nie można tego zastosować w samochodzie?
Sony xperia z5 miała taką opcję (i to nie słuchawki liczyły przeciwfazę, tylko telefon. Słuchawki miały wbudowane mikrofony po jednym z każdej strony, a mini jack miał dodatkowy pin - i telefon to wszystko przetwarzał). I to było 5lat temu. To chyba nie ma problemu żeby to wsadzić do samochodu za ponad 150 000,-
Nie jest to kosmiczna technologia.
Inaczej by było jakbyśmy chcieli zupełnie wytłumić dźwięki przeciwfazą. O to to by było skomplikowane i też by się dało. I tu komputer musiałby brać pod uwagę gdzie są uszy słuchacza.
Ale do zwykłej redukcji? Jestem w stanie uwierzyć, że urządzenie za 400, - to zrobi.
Sent from my G8341 using Tapatalk
przecież oni robią na odwrót, kupa wersji ma Engine Enhancement System który wzmacnia dźwięk silnika wewnątrz (przez głośniki), przynajmniej w trybie D, i nie da się tego wyłączyć z menu.
Tak, 5dB to dużo, powiedzmy 3-y krotnie dla naszych uszu
w słuchawkach to akurat banał - żadnych skomplikowanych obliczeń, mikrofony masz na każdej słuchawce, stąd łatwo odjąć to od sygnału który generujesz z samych głośniczków słuchawek umieszczonych zaraz obok. W aucie masz już problem, bo źródeł jest pełno, a jeszcze masz zrobić tak żeby w innym miejscu w przestrzenii auta dźwięki otoczenia się anulowały - tu są już mocne obliczenia.
gwarantuję Ci że folią w szybie to można zrobić tanio, sytem w 3D oparty na wielu mikrofonach i jakimś kombajnie DSP to będzie droga sprawa.
poczekamy, zobaczymy, ja obstawiam folię.
[emoji106] [emoji41]
Dlatego jest system wzmacniania głosu silnika.
I fajnie że nie na zasadzie syntezatora, tylko mic+wzmacniacz i rzeczywisty dźwięk idzie na głośniki. Przynajmniej jak coś zacznie stukać w silniku to będziemy to słyszeli głośniej [emoji1787]
Sent from my G8341 using Tapatalk
Odnośnie tego za 400 euro to raczej będzie to za pomocą izolacji dodatkowej szyb
Tak jest to napisane w konfiguratorze, izolacja akustyczna szyby przedniej oraz szyby kierowcy i pasażera
Dodatkowo chyba w końcu będzie ogrzewana szyba czołowa. Tak przynajmniej jest napisane, szyba czołowa z filtrem podczerwieni oraz ogrzewana
W moim Infiniti Q60 jest system aktywnej redukcji hałasu - ANC Active Noise Cancellation - minimalizujący odgłosy z drogi. Działa - ponoć - na zasadzie neutralizowania niepożądanych dźwieków za pomocą sygnału o przeciwnej fazie. Do tego szyby akustyczne. Może w Alfie jest coś podobnego.
Ło matko widzieliście w tv polskiej nowe reklamy z rabatami 40 tys:cool:
Widzieliśmy. Ja z racji tej zajebiaszczej promocji, biorę G i S w Q od razu.
co nie zmienia postaci ze ceny nawet po rabatach są kosmiczne- ale nie tylko AR
Dla nas te kosmiczne ceny są raczej na plus - mniejszy spadek wartości?
Koniec stycznia, zamówić auta do produkcji się nie da, cennika MY2020 nie ma, konfigurator nieaktualny. Ale partyzantka.
To jest straszna żenada. Jak Land Rover wprowdzal MY20 w lipcu, konfigurator działał od pierwszego dnia!!!! W lipcu !!!!!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Niestety to jeszcze pewnie trochę potrwa. Spójrzcie ile samochodów mają dilerzy na stocku. Ich ceny odstraszają, konfigurację często dziwne. Będą chcieli je wypchać, bo jak wpuszcza oficjalnie nowy cennik to zostanie im to na zawsze. Póki co nieoficjalnie da się zamawiać najdroższe wersję. Fajnie, ale część klientów szuka jednak bardziej wejściowej opcji do świata Alfy. Plus nie każdy lubi skórzane stołki i marzy o porządnej alcantarze albo innym fajnym materiale. Pozostaje czekać....
Nie h obniża cenę, to stockowe pójdą.
A ja nie chcę ze stocku, mam do wydania ćwierć miliona na auto z fabryki porządnie skonfigurowane tak jak chcę i nie mogę kupić. To jest k*** chore.
Czyli FCA nie chce odemnie 250 tyś. złoty - to jest polmozbyt 1:1.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka