O kurczę. Forum alfy, wątek o tjuningach i dyskusja pt. 'spalanie w klekocie'. Pora umierać :hang3:
Printable View
O kurczę. Forum alfy, wątek o tjuningach i dyskusja pt. 'spalanie w klekocie'. Pora umierać :hang3:
To tak dyszlem jakieś 150 kunia minimalne było poniżej 4,7 maks 17, w tej chwili 5,3 średnio. Jazda wybitnie przepisowa
S3 minimalnie 6,7 maks 45+. Średnio 11,5 PB98
- - - Updated - - -
Ma być szybko, ale i ekonomicznie :P
Liczenie takich pierdół to poniekad moja praca, więc ja mam takie obliczenia w podświadomości
Racja. Trochę się to ze sobą gryzie, ale chciałem dać pełniejszy pogląd na użyteczność auta po tuningu. A dla niedowiarków zmierzę kiedyś (nie szybko, bo lokalnie używam innego auta) spalanie tankując właśnie dwukrotnie do pełna i poinformuję już chyba tylko krótkim wpisem, żeby nie zaśmiecać. Może w marcu przetestuję ją na Nurburgring i wtedy pochwalę się w odpowiednim temacie spalaniem raczej powyżej 10litrów i ocenię dokładność komputera :)
PS. Niektórzy pewnie najchętniej spalili by mnie żywcem, gdybym wrzucił tu zdjęcie statystyk z Alfy 166 2.4 JTD 10V ze spalaniem 4.0l/100km na odcinku ponad 70km (skrajny ecodriving) :D
Też na kompie osiągnąłem 4l/100 km na odcinku kilkudziesięciu km ale co z tego skoro jak już pisałem komp zaniża nawet do 2l.
Zrobiłem moim jtd już ok 50 000km i tylko raz zszedłem ze spalaniem z baku poniżej 7l a dokładnie do 6,99l/100km. Była to trasa nad morze plus drugie tyle jazdy krajoznawczej 60km/h. Na autostradzie przy jezdzie 160+ raczej nie schodzi się poniżej 8/100. Oczywiscie komp pokazuje jakieś bajki typu 6/100...Dodam, że zawsze tankuję do pełna i zawsze liczę spalanie z baku, więc mam trochę lepsze rozeznanie niż "wydaje mi się".
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Seria to jest to co się zmierzy na hamowni bez modyfikacji, nie to co na papierze jest.
Załącznik 240977
Czy byłby w stanie się ktoś wypowiedzieć na temat powyższego wykresu czy trochę nie za dużo tego momentu obrotowego.
tam jest 539 Nm? to dużo, nawet baaardzo dużo. U mnie po lekkim wirusie w 2.0 jest 419 Nm
Załącznik 240978
A dlaczego nie? Jest znana cała masa silników, które zazwyczaj mają bonusa do serii. Może ten silnik jest jednym z nich, zresztą skoro jest on praktycznie bliźniaczy z tym 2.4 200 km ze 159 to nie wykluczone, że moc 185 jest tylko na papierze. W wielu krajach eu podatek naliczano od mocy, stąd słabsze wersje silników. Jedni odcinali moc programem (np. wersje jtd na Belgię), inni montowali zwężki w dolocie (np. honda civic) a jeszcze inni deklarowali mniejszą moc jedynie na papierze (np. Mistubishi 3000gt, na papierze 280km a faktycznie 330km;).
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Tak 539 zgadza się, też się troszkę zdziwiłem że aż tyle chciałem żeby była mocna z dołu ale ten moment trochę sporo poszedł na plus
jezeli była to inercja to czasem glupoty wychodza na badaniach mocy, moze zły bieg itd
3000GT miał 280KM, a jego odmiana z USA Dodge Stealth R/T TT miała 324 KM. Ale faktycznie oba miały to samo, a różnica wynikała z norm pomiaru (dla USA i dla UE), a nie z deklaracji na papierze. Co więcej to norma USA SAE występuje w kilku wersjach. Starej (SAE brutto lub inaczej SAE J1995), nowej (SAE netto lub inaczej SAE J1349) oraz najnowszej SAE J2723. Wszystkie mogą być używane. A co gorsza jeśli jest dwóch producentów pojazdu, to mogą oni osobno certyfikować moc i moment w różnej normie :)
Gdyby homologowany samochód miał co innego na papierze, a co innego produkowaliby w realu, to byłaby wcześniej czy później jazda jak z dieslami VW. Te "mocne serie", to zauważcie, że są to samochody turbodoładowane, a ich bonusy wynikają z nieprecyzyjnego działania podzespołów. Np. turbina dmuchnie mocniej, wtrysk przeleje itp. Jeśli bonus jest duży, to należałoby uznać, że po prostu silnik ma wadliwy jakiś podzespół tak samo jakby miał stratę.
czyli trzeba się wybrąć na jakąś inna hamownie jeszcze raz zrobić pomiar i porównać.
alfa romeo 156 2.4 10v 150km , po zabiegu moment ograniczony ze względu ze powyżej 400 nm zaczęło się sprzęgło przyslizgiwac, brak kata, egr out
147.6-> 189km
334.8 -> 398 nm
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/02/172.jpg
Załącznik 242010
E no nikt nic nie napisze bo nie wiem czy wszystko ok i chlopaki sie spisali czy cos poprawic ?
Nie alfa ale nie mogłem się powstrzymać, bo czegoś takiego jeszcze nie widziałem :)
Silnik 1.9DTH, a więc taki jak w alfach. Wywalony EGR, DPF i jak pisze autor w nie najlepszej kondycji turbo. No i takie oto cuda :D
Załącznik 242264
Załącznik 242268
Rzeczywiście lipa. Marne 450 nm z 1.9 i to na kołach. Strasznie pozno wstaje turbo. Ale za to kreci się ladnie do 4600 obrotów :)
Ps. Moglem wziąć 1.9. Nie wiedzialem ze ma taki potencjał xd
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tyle że nic nie wiadomo o wiarygodności tej hamowni. Taki drobny szczegół...
Ale zdolne chlopaki ze potrafia to jeszcze zrobic tak ze sprzęgło sie nie slizga xd xd xd
Dac im 2.4 to nie bedzie potrzebna rakieta Muska zeby wysłac auto na orbitę Marsa :)
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
@Sdero czy to przypadkiem nie wykres jednej z firm tunerskich w województwie mazowieckim :D ?
Prawy dolny róg Waldsony.
Cyfry ładne, pojadę do nich na hamownię
Gdyby ktoś bym smutny i chciał sobie poprawić humor wykresikiem swojego auta z dobrymi cyferkami to tutaj kontakt https://www.facebook.com/jpservice88/ :D Ciekawe ile by wypluł RS na tym pomiarze :D
Mito 1.4 TB 155 KM. Mocna seria. Po chipie mały szatan.
Załącznik 242491 Załącznik 242492
[MENTION=33709]koniu[/MENTION] jak to wygląda z trybami? @wykres jest z dynamica? Czy wpływa też na inne tryby? Jak to jest rozwiazane?
[MENTION=33709]koniu[/MENTION] musi niewąsko latać :)
Niedawno byłem w TF, hamowałem Mazdę.
[MENTION=52368]Strzalka[/MENTION] wszystkie tryby działają. Na N i A moim zdaniem zmiana to tylko większa elastyczność, chociaż to może być tylko placebo i nic się nie zmieniło. Na D auto to mały szatan. Wcześniej moment i moc była dostępna przy wysokich obrotach. Teraz jest dostępna praktycznie na każde naciśnięcie pedału gazu.
[MENTION=788]tomaz[/MENTION] :D daje dużo frajdy z jazdy. Co do TF to pełny profesjonalizm, chłopaki wiedza co robią!
Witam,
Alfa 159 1.9 jtdm 16v
Zakres modyfikacji:
dpf out, wstawiony przelot na średnicę oryginalnego wydechu
egr zaślepiony
zaślepione klapy wirowe kolektora
kompletne sprzęgło LUKa z dwumasą wraz z uszczelniaczami wału
skrzynia M32 zregenerowana z powiększonymi łożyskami tocznymi, zalana olejem FUCHs
program stage 1+ , 95 mm3 1.68 bar, opór zoptymalizowany kąt początku wtrysku, rail 1700 bar, chip w firmie EcuMod - Krasnystaw oddział Bielsko-Biała, hamownia PowerSoft Skoczów - DynoProject - na wykresie dwa pomiary, 1szy wyszedł troszkę pafalowany, ale jak widać na drugim pomiarze wszystko jak najbardziej ok.
Plany na przyszłość - zejście z niutkami do około 430 nm - tak, żeby obciąć górę i jeszcze bardziej wypłaszczyć przebieg momentu, najlepiej przy zachowaniu mocy w granicy 200km.
Załącznik 242855
Cześć, ostatnio podjechałem sprawdzić wykresy mojej włoszki. Auto posiadam od pół roku, w tym czasie udało mi się usunąć klapy wirowe, oraz przeczyścić zawór EGR (częściowo zaślepiony) . Szukając przyczyny dużego skoku momentu przy ok 2500 obrotów wymieniłem zawór sterowania geometrią turbiny oraz wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania (winowajcą okazał się brudny EGR). Moja dupohamownia mówi, że auto zbiera się ładnie i niczego mu nie brakuje, same wartości na wykresie mówią podobnie, tylko pytanie czy nie są zbyt wysokie jak na serię. Chętnie posłucham waszych opinii na temat wykresu. Pomiar był wykonywany na hamowni obciążeniowej. :D
Załącznik 243789
sory, to nie pomiar, to jakieś banany, takie hamowanie to jakiś pic, więc nie przejmuj się nim :P
Musisz zrobić pomiar na 3 hamowniach i wyciągnąć średnią...:)
zrób rzetelny pomiar, bo to jest "malowalnia bananów"
pooglądaj normalne wykresy z tych silników, jak buduje się moment przed 2000obr, itd
gwarantuję Ci że moment max będzie mniejszy i niżej i kilka kucyków też zniknie :)
Nie wiem o co chodzi, ale zastanawia mnie po co się wypowiadać w tematach, które kogoś nie interesują lub jego odpowiedź nie wnosi nic do tematu. Przerzuciłem na prawdę sporo tematów z forum, zaczynając od tych dotyczących klap wirowych, EGRa, DPFa itd. kończąc na temacie o felgach czy regeneracji cięgna zmiany biegów. Mnóstwo różnych tematów i problemów. Większość popularnych tematów ma po 100- 200 stron i brakuje w nich konkretów. Mnóstwo tu przechwałek i docinania sobie na zasadzie zazdrości. W tym temacie co 3 strona to temat wyższości momentu nad mocą i odwrotnie, chociaż każdy widząc wykresy wie że jedno jest zależne od drugiego. Rozumiem że Ty zrobiłeś w swoim aucie z tego silnika 300+ i super, czytałem że zostałeś obśmiany, luz, okej, ale dlaczego zaraz obśmiewasz innych. Zadając pytanie oczekiwałem konkretnych odpowiedzi, interesuje mnie czy pokazany przebieg mocy i momentu wydaje się realny i pokrywa się mniej więcej z serią, a jego parametry można uznać za bonus z fabryki, czy ktoś wcześniej zrobił mapę i auto nie domaga, czy turbo wstaje względnie dobrze, czy za późno. Nie oczekuję wróżenia z fusów, tylko jakiegoś tam chłodnego spojrzenia osoby, która wie więcej w danej kwestii niż ja, bo po to chyba są fora. Żeby się czegoś dowiedzieć od osób, które swoją wiedzą mogą się podzielić.
PS. Nie zamierzam wywoływać żadnej gównoburzy, po prostu irytuje mnie, że na konkretnie postawione pytanie w odpowiednim temacie odpowiada cokolwiek.
nie rzucaj się jak szczeniaczek, tylko przeczytaj co napisałem
z tego wykresu nic nie wywnioskujesz, bo jest z dupy
o jakim wstawaniu turbo gadać, skoro wykres to "banan" moment max przy 2800...aaa, o czym gadać, pomiar do niczego się nie nadaje, poza tym, że silnik raczej ma się dobrze... z naciskiem na raczej
jakbyś zrobił sam, logi choćby samego doładowania, byłoby więcej widać
wrzuciłeś wykres, zapytałeś co można wywnioskować, masz odpowiedź: niewiele