[QUOTE=karolek1992;1159970]Dziwny masz tok myślenia kolego.. Najlepszy był tekst z Panem Zdziśkiem w maluchu, którego zżera zazdrość z powodu Twoich hidów za 100 czy 200 zł..
No proszę Cię..
http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E
Printable View
[QUOTE=karolek1992;1159970]Dziwny masz tok myślenia kolego.. Najlepszy był tekst z Panem Zdziśkiem w maluchu, którego zżera zazdrość z powodu Twoich hidów za 100 czy 200 zł..
No proszę Cię..
http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E
ktoś tu chyba czytał moje posty no forum bo to ja pisałem o tych autach co nie miały soczewek w ori xenonach... założenie do luster 6K i przejechanie się nimi obok "niebiskich" autem w którym nigdy nie było xenonu to pojedziesz dalej ale bez dowodu... W innym aucie mam zamontowane HID-y na lustrach ale 4,3K ktore wyglądają jak osramy night breaker to nawet różnicy nie ma i w dodatku są ustawione tak że nie będą raziły... to jeszcze przejdzie w miare...
Mam pytanie co do 159 bo jest ten CAN no i w związku z tym pytając co drugiego sprzedawce na Alle... nie wiedzą czy będą powodowały błąd czy nie więc pytam tutaj kolego Proxim@Ar bo w tym siedzisz czy to jest powiedziane że każde hidy ktore nie pisze że do CAN bedą powodwały błąd?? np znalazłem coś tam cyfrowe slim itp to będzie ten bląd?? a np jakbym założył takie najnormalniejsze czyli na tych przetwornicach co jak paczka fajek wygląda?? to bedzie ten błąd?? czy to jst powiedziane że każdy będzie ten błąd wyświetlał czy nie każdy zestaw:)
p.s. Kiedy jakieś ledowe do 159 z tyłu ??:D myślałeś coś o tym ??:)
a właściwie to gdzie w 159 jest jakies oznaczenie lampy ?? bo na kloszu nie ma niczego nabazgranego...
Nie bedą W 159 drogowe nie są na listwie CAN http://allegro.pl/xenony-hid-h1-h7-h...113832071.html Ja mam te i wszystko smiga:)
No właśnie kolego po twoich postach szukałem które masz i patrzyłem na nie :) chyba zakupie te same :) tylko że chyba 5k :)
Loco ja mam cany. Sprawdzę cenę i dam znać
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Dobrze a teraz ja mam pytanie jak bym założył do zwykłych lamp Hidy 4300 no może 6000 które mogę? i spryskiwacze to mogę na tym jeździć nie przyczepią się .Bo mój 2 samochód ma autopoziomowanie i zwykłe lampy orginalne jest to laguna i nie czepiają się.
W lagunie masz prawdopodobnie D2R i lampy przystosowane do xenonów bez soczewek. Tam można. W Alfie będzie razić po oczach i na pewno będą się czepiać.
No ja mam w Alfie na soczewkach HIDy i jest spoko, wyraźnie widać granice cienia. Wczoraj założyłem HIDY H4 do Chevroleta i walą wszędzie oświetlając nawet niebo - jeszcze muszę się przejechać na dwa auta i się minąć zobaczyć jak to świeci ale podejrzewam, że będą mega oślepiać więc powrót do zwykłej żarówki.
Koledzy sprawdzał ktos hidy H7R w lampach bez soczewek jak to sie sprawuje?:)
A co to za mod H7R, że niby nie oślepiają ? :)
no niby przeznaczone są do lamp bez soczewek:)
Daj se spokój. Mijałem ostatnio takiego magika na drodze w 156. Wypalił mi gałki oczne!!! Jechałem ciężarówką!!!
Mam taki komplet hidów, ale nie mam na czym przetestować
a w jakiej cenie masz? moze ja bym to przetestował:P
Szkoda, że konsekwencje karne za HIDy są tak niskie, może by ludzie użyli swojej mózgownicy w końcu ...
Wiekszość ludzi zmieniając oświetlenie na HIDy używa mózgownicy i zakładają rozsądnie to w zasadzie to samo co oferują w salonach samochodowych. Nie widzę tu powodu do karania, sam też używam i mózgownicy i Hidów i jakoś przez tyle lat nikt mi nie zwrócił uwagi że oślepiam i nigdy nie zostałem napomniany czy ukarany przez mundurowych
kelpnij mnie - pierwsze co zrobię to stwierdzę , że mnie oślepiłeś i będę prosił o sprawdzenie oświetlenia u ciebie :lol:
Mialem na mysli mijanke - wtedy mozesz mnie oslepic
Bywam glupi ale nie az tak :p
Przykro mi bardzo Andrzeju, ale nie widziałem jeszcze HIDów które by nie oślepiały, najgorzej jak wali w lusterko :/
Seryjne kseony mają układ samopoziomowania itp.
Inną kwestią są samochody z rozregulowanym układem samopoziomowania, popularne np. w Insigniach
Z ciekawostek, ostatnio czytałem artykuł w którym opisywano przypadek podobny do tego co mówi Bocian. Ktoś potrącił pieszego, ale zdeklarował, że został oślepiony z naprzeciwka. Doszli kto to po kamerach monitoringu i okazało się, że ma HIDy - cała wina poszła na niego ;) Ubezpieczenie wtedy nie płaci...
Ta te artukuły to czysta bajka i już widzę że każdy kto rozjedzie przechodnia na pasach bedzie sie tłumaczył że go ktos oslepił hidami, bzdura jakich mało wyssana z palca dla potrzeb zwalczania hidów. Wiecaj razy zdarza się osobnik z normalnymi żarówami ustawionymi w niebo a co lepsze bardziej oslepiają auta z tymi ksenonami ori 8000K które dają ostro po oczach z niby to samopoziomowaniem
Dobra... sam się zastanawiam nad tymi HID'ami. Ogólnie stockowe oświetlenie w 164, zostawiam bez komentarza. Na długich dopiero czuje, że tak być powinno na krótkich. Mam reflektory soczewkowe + regulacje wysokości. Czy są jakieś przeciwwskazania? Nad barwą się zastanawiałem i myślę nad 6000k.
Chodzi mi o to, żeby w nocy jakoś w końcu normalnie jeździć, a nie wytężać wzrok żeby cokolwiek zobaczyć... Nie wspomnę już, jak do tego coś jedzie z naprzeciwka i zmieniam na krótkie... Nie dość że moje na krótkich słabo świecą, to jeszcze ten z naprzeciwka daje po ślepiach :(
Tak wiec pora na HID'y :)
A ja myślę (albo nawet wiem) że wam nie sa potrzebne hidy tylko regeneracja odbłysników. Przynajmniej w ar 156. Wypalają się odbłysniki i nawet jak się hidy założy to talej do d..py świeci. Efekt jest taki że ciemno i świeci przed samym samochodem - więc kazdy podkręca reflektor do góry żeby na krótkich swiecił na przyzwoitą odległość - a długie wtedy świecą po wierzchołkach drzew. Po regeneracji (napylaniu) odbłysników to nawet na halogenie tak świeci że nawet ślepy by zauważył różnicę.
Mam jeszcze parę różnych kompletów soczewek i tam też są powypalane odbłyśniki - bez regeneracji to nawet nie ma co wkładać.
pozdr.
Ja też polecam zregenerować/wypolerować. Koszt ok 150 zł/komplet a różnica kolosalna.
Bzdura. Pojeździj 159 to pogadamy.
- - - Updated - - -
Te układy na naszych drogach się nie sprawdzają. Światła latają góra-dół i efekt jest jeszcze gorszy...
- - - Updated - - -
Kolejna bzdura. To znaczy że mogę rozjeżdżać bezkarnie ludzi i twierdzić że zostałem oślepiony?
Rowerzyści! Dokonam na was pomsty w zapalczywym gniewie i poznacie że ja jestem Pan kiedy wywrę na was swoją zemstę!
- - - Updated - - -
A Ty myślisz że jak masz źle ustawione normalne światła to nie oślepiasz? Ja długo zastanawiałem się nad hidami i w końcu się skusiłem. W końcu coś widzę w nocy. Po montaż podjechałem na stację diagnostyczną żeby mi ustawili światła i nawet nie pisnęli ze coś jest nie tak. Jest granica światła i cienia i wszystko jest ok. Tylko trzeba pamiętać o zmianie poziomu jak jedziesz z obciążeniem i nikogo nie będziesz oślepiał.
ponad 6 lat temat na forum
koniec końców nie jest to zgodne z prawem ( na dzień dzisiejszy )
daje mi motyw do czepiania się ( co uwielbiam )
nie twierdzę , że z hidami widoczność się nie polepsza bo może i jest lepsza dla tego, który siedzi w tym aucie
ale jak włączę długie to też mi się polepszy ( ale nie robię tego jak jedzie ktoś przede mną ) - tylko że jak pisałem kiedyś wolność to jest takie coś że robisz co chcesz ale nie szkodzisz innym którzy też by chcieli robić )
to wy sobie pogadajcie a ja nadal będę przeciwnikiem tego wynalazku
Tego nie twierdzę. chodzi o to ze 159 ma zdupczone światła mijania. One zwyczajnie świeca gorzej od kaganka oliwnego. Jakich żarówek byś tam nie włożył to na światłach mijania nie widzisz dokąd jedziesz.
U mnie klosze są jak nowe i nie wymagają polerki wiec taki argument jest jak strzał kula w płot.
- - - Updated - - -
Tu masz rację, dlatego po montażu upewniłem się że nie będę oślepiał. Diagnosta ustawił mi lampy i nic nie mówił o złym świetle.
W 164 jest tak samo ! Klosze mogą być wypolerowane nie wiem jak bardzo, a widoczność na krótkich i tak będzie znikoma... Myślę, że dobrze ustawione hidy nikomu nie szkodzą. Wystarczy z kabiny dobrze regulować światła pokrętłem i ot cała filozofia.
Ja tam piszę z własnego doświadczenia. Najgorzej jak taki osobnik z hidami jedzie za nami i po lusterkach nam daje.
To samo się tyczy niewyregulowanych świateł, ale nie rozumiem tego argumentu, że niewyregulowane oślepiają bardziej niż HIDy. To są dwie zupełnie inne kwestie.