Zastanów się nad EBC Ultimax- cena zbliżona a skuteczność sporo lepsza- dostępne na powerbrakes.pl
Jeśli nie ma na sklepie to w ciągu tygodnia ściągną z UK.
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
Printable View
Zastanów się nad EBC Ultimax- cena zbliżona a skuteczność sporo lepsza- dostępne na powerbrakes.pl
Jeśli nie ma na sklepie to w ciągu tygodnia ściągną z UK.
Które tarcze będą lepsze? Mikoda czy Rotinger? http://allegro.pl/tarcze-mikoda-gt-a...935840773.html http://allegro.pl/tarcze-rotinger-gt...261349685.html
Dodam od siebie - jezdze na klockach Textar, piszcza niemilosiernie podczas hamowania, a ze nie sa zuzyte nie bardzo mialem parcie na wymiane. Ale okazalo sie ze mam wygieta przednia tarcze, przez co ociera sie o klocek i tym samym tarcza/felga mocno sie grzeje - jajka mozna smazyc, w dodatku felga strasznie zasyfiona pylem. A zauwazylem to 'dzieki' piszczeniu w trakcie jazdy przy roznych predkosciach, wczesniej spradzalem/przesmarowalem zaciski itd.
Wiec z koniecznosci wymieniam - polecono mi tarcze ATE a klocki ATE/Hella Pagid.
Inne opcja z polecenia, drozsza, to tarcze Zimmermann (zwykle) i klocki Ferrodo DS.
Jak mam od 2tys.km tarcze Textar i klocki Ate. Zestaw ten hamuje lepiej niż Brembo/Ferodo który miałem wcześniej.
Do tarcz Brembo 330mm lepsze będą klocki Zimermann, czy Textar? Cena ta sama.
Lepiej Ferrodo lub Ate Ceramic
A jeśli już poszedłeś w tarcze Brembo to klocki EBC Green lub Yellow ew Galfer Sport
Nie widzi mi się wydawać 400zł na klocki. Chcę czegoś o dobrym stosunku ceny do jakości. Alfa ostatnio wystarczającą część wypłaty co miesiąc pochłania.
Zobaczę po ile mi zaoferują Ferodo
Tarcze Rotinger to śmieć, przynajmniej dla mnie.
Jak kupowałem na tył to pierwszy kpl miał zły wymiar(zła grubość pomiędzy piastą a kołem, niby 0 1,6 mm ale zawsze, za drugim razem przyszedł wadliwy odlew, trzecie było ok
Co do przodu kupiłem sobie nawęglane, nawiercane i nacinane do dużego Brembo.
Po założeniu i pierwszym hamowaniu zaczeły bić, w warsztacie gdzie mi zakładali powiedzieli że to może być piasta, wymieniłem więc obie, wyjeżdżam z serwisu i k... to samo, bicie nawet przy 80 km/h
Wymienili mi tarcze na nowe i jest lepiej choć nie idealnie, po rozgrzaniu również potrafią bić, a do tego przy otworach pojawiły się mikropęknięcia
Póki nie miałem tarcz wierconych i frezowanych (zwykle gladkie budzetowki założone przez poprzedniego właściciela) jeździłem 2 wymiany na klockach TRW i swoje zadanie spełniały. Przy normalnym użytkowaniu wytrzymywaly ok 20 - 22k km a cena nie była zbyt wygorowana
To już naprawdę pecha miałeś - u mnie za pierwszym strzałem wszystko wyszlo bez komplikacji ale tarcze kupiłem Black Diamond i klocki EBC Green - tyle jeśli chodzi o przód
Wymiana tyłu będzie jak się skończą obecne klocki ale też celuje w Black Diamond lub EBC Ultimax/TurboGroove z klockami EBC.
Nie porównuj Rotingera do Black Diamond bo to troche inna półka moim zdaniem, Zamierzam teraz kupić tarcze i klocki EBC, zastanawiam się tylko czy bawić się w nacinane/nawiercane czy kupić gładkie, nie wiem jak inne tarcze ale Rotinger klocki Ferrodo zjada w oczach.
Poniżej fotki mikropęknięć
Załącznik 206895Załącznik 206896Załącznik 206897
Teraz możesz mieć problem z dostaniemy EBC wierconych i nacinanych. Jak chciałem kupić kilka tygodni temu to każdy sklep w PL kazał mi na nie czekać minimum 2 miesiące. Na powerbrakes.pl dostałem Black Diamond za rozsądna cenę i czekałem tylko (i aż) tydzień
Ile dałeś za black diamond?
518 PLN za sztukę
"Teraz możesz mieć problem z dostaniemy EBC wierconych i nacinanych. Jak chciałem kupić kilka tygodni temu to każdy sklep w PL kazał mi na nie czekać minimum 2 miesiące. Na powerbrakes.pl dostałem Black Diamond za rozsądna cenę i czekałem tylko (i aż) tydzień"
ja zmieniałem przód jakoś w maju i EBC Turbo Groove dostałem od reki (na drugi dzien paczka byla w domu) tutaj: http://www.brakes.pl/ i widze, że maja dostepne, przynajmniej na stronie.
Przy okazji musze pochwalić obsługe w tym sklepie, chciałem kupić Zimmerman Sport bo dostałem informacje od nich, że mają je na stanie w magazynie, ale wieczorem wysłali mi wiadomość, że jednak nie mają i zoferowali mi EBC Turbo Groove za cene Zimmerman Sport czyli na dwóch tarczach byłem do przodu 120 zł :P poza tym bardzo miła obsługa i szybka wysyłka.
Czytam i sam już nie wiem. Gdzieś w połowie tematu powstała dość jasna opinia że bardzo dobrym wyborem są tarcze brembo i klocki ferrodo ds perf. Takie tez myślałem zakupić ale teraz czytam i jednak sporo osób podaje inne przykłady jako dużo lepsze. Czy Waszym zdaniem brembo plus ds do 2.4 to optymalny wybór w stosunku jakości do ceny. Auto dość dynamicznie jeżdżone , czasem zdarza się mocniejsze hamowanie z ok 200 więc nie chciałbym żeby tarcze się szybko zwichrowały. Jeśli tak, mógłby ktoś podać nr tarcz i klocków do dużego brembo przedlifta? I jakie klocki na tył? Mój typ to brembo plus ds na przod i jakie ferrodo na tył. Dobrze myślę?
Najlepiej dobierać tej samej firmy wtedy masz optymalne hamowanie. Pisz tomaszchwesiuk@o2.pl lub 791022745.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
ja mogę polecić zestaw klocek Jurid White + tarcza Brembo. Zero problemów plus czyste felgi
Rotinger sie wygląda na to skończył, tarcze popękały w miejscach wiercenia - pęknięcia jedno w strone piasty a drugie krawędzi tarczy, zdecydowałem na wymianę na EBC, pytanie czy ma ktoś porównanie jak spisuje się seria greenstuff i yelowstuff?
Słyczałem że yelow ponoć muszą się rozgrzać żeby hamować. Czy to prawda? Jeździ ktoś z was na yelow?
Porównania nie mam bo jeździłem tylko na greenach i były bardzo dobre, lecz przygotuj sie na pylenie i piszczenie na poczatku. Jeżeli chodzi o żółtka to pamiętam, że wszedłem w dyskusje ze sprzedawcą czy może jednak yellow stuffy kupić - generalnie odradził mi, mówiąc że yellow są bardziej zero-jedynkowe w hamowaniu i nadają się bardziej na tor i mocne dohamowani, wieć pewnie to prawda że na miękkie, miejskie hamowania, gdy są nierozgrzane, mogą się słabo nadawać.
A EBC + Galfer?
Mogę polecić, jeżdżę teraz na takim zestawie EBC turbo groove + galfer sporty. Jedynie co to pylenie dość duże (wieksze niz przy green stuff) ale hamowanie jest super, piszczenia brak. Póki co pęknięć brak na tarczy.
Jakie masz klocki dokładnie? Hamuje to lepiej niż EBC Green? Nie hałasuje?
galfer sport fdt 1055, myślę że hamuje ciut lepiej niż green stuffy przynajmniej w połączeniu z tymi tarczami, hałas jest słyszalny przy wyhamowywaniu z dużych prędkośći, przy normalnych hamowaniach hałasu brak
Założyłem Galfer Sport na tarcze Rotingera, w porównaniu do starych klocków poprawa jest kolosalna, przy wyhamowywaniu z większych prędkości 160-180 nie słychać praktycznie hałasu, hamowanie lepsze...
Zdaje się że popełniłem książkowy błąd, na tarcze nawiercane założyłem zwykłe seryjne ferrodo. Przez nawiercenia mniejsza jest powierzchnia tarczy przez co klocek musi mieć wyższy współczynnik tarcia, przez przewiercenia zmniejsza się również waga i pojemność cieplna tarczy przez co klocek pracuje w wyższej temperaturze. Seryjny klocek wytrzymał 6000 km
A Rotinger to nie jest marka Mikody ?
Jak kupujecie klocek typu Galfer czy Ferodo DS to bez sensu pchać tanią nacinaną i nawiercaną tarcze, nic nie poprawi poza większym pyleniem i zużyciem klocków. Kupcie porządne gładkie tarcze.
Ja z kolei mam tarcze Zimmermann Sport (nawiercane) i właśnie klocek podstawowy Ferodo. Zmieniałem niedawno, dopiero 2000 km przejechane, ale nie mam powodów do narzekań. Jeżdżę raczej szybko, ale z głową, bez pałowania typu ogień-hamowanie na maxa. To co zauważyłem to przez pierwsze 500 km dość duże pylenie (teraz nie zwracam na to uwagi, w sumie mam grafitowe felgi to tego tak mocno nie widać).
Najpierw mialem ferodo i rotinger, to byla porazka. hamowanie, halas i zuzycie klocka. galfer i rotinger hamuje duzo lepiej niz seria znaczy tarcza brembo i klocek ferodo ktory wystepuje jako orginal. szczerze to za 1200 zl mozesz kupic tarcze ebc i klocek galfer ale ja teraz kupilbym kpl ate
mam pytanko , przymierzam się do wymiany tylnich tarcz czy po ściągnieciu zacisku , jarzma trzeba coś jeszcze odkręcać aby zdjąć tarczę czy tylko przywalić młotkiem aby zeskoczyła? nie ma tak jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia np. śrubki jak z przodku?
Jest śrubka ustalająca, jak z przodu.
dzięki za odpowiedzi w takim razie trzeba użyć siły i powinno zeskoczyć:)
Niezupełnie to chciałem powiedzieć :)
Jeśli jest bardzo zapieczone to może być problem nawet przy użyciu siły.
Opierasz tarczę w tym miejscu gdzie styka się z piastą na czymś bardzo twardym
(ja używam szyny kolejowej ...). Następnie od góry uderzasz ciężkim młotkiem.
To powinno rozwiązać problem :)
Muszę powiedzieć że połączenie klocków Galfer Sport i tarcz Rotinger spisuje się bardzo dobrze, hamowanie dużo lepsze niż w serii, nie palą tarczy jak Ferrodo, ogólnie moge polecić, Tarcze mam wysokonawęglane, nacinane/nawiercane.