Napisał
Maciamba
Witam, wszystkich serdecznie. Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej włoszki z motorem 2.4
Pozwolę sobie odkopać temat gumowania podczas skręcania.
Naczytałem się trochę na ten temat na forum i podjąłem pewne kroki.
Zacząłem od wymiany zbiorniczka na pozmianowy chociaż podobno w wersji 2.4 były fabrycznie ok. Zmieniłem płyn na nowy Tutela czerwona. Zabiegi nic nie dały więc decyzja padła na zakup oryginalnego przewodu od wspomagania- cena 820zeta.
Oczywiście po wymianie jest dalej do kitu. Wymieniłem jeszcze olej na mobil atf 320 który był polecany na forum. Wcześniej wykonałem płukankę do ukł. wspom. jetchem i przelałem 3l oleju. Pompa nie wyje, olej nie cieknie ale ciężko się kręci kierownicą i gumuje podczas manewrów parkingowych.
Podczas wymiany zauważyłem że śruba łącząca przewód z maglownicą posiada zaworek. Na rysunku w eperze nie widziałem takowej śruby. Na forum z tego co pamiętam ktoś pisał, że takiego zaworku w 2.4 jtdm nie ma. Stary przewód był źle zamontowany i tarł o przewód klimatyzacji, podejrzenie pada, że ktoś przy tym dłubał i może takiej śruby z zaworkiem nie powinno być przy maglu tylko zwykły przelot.
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to bardzo proszę o pomoc bo alfa samochód wspaniały tyko układ kierowniczy psuje cały efekt.