Różnice w ich stosowaniu wynikają bardziej z konstrukcji silnika/energooszczędności, niż wpływu na DPF.
Printable View
Klasyfikacja ACEA C2 i C3 podaje maksymalna zawartość popiołów 0,8% i to są właśnie oleje midsaps przeznaczone do stosowania w autach z dpf. Oleje low saps to o ile pamiętam C1 i C4. Nie ma natomiast oleju w klasie C fullsaps bo tych nie zaleca sie do aut z filtrami cząsteczek stałych. Dlatego jesli nie wiemy czy mamy dpf bezpieczniej zalać olej w specyfikacji C bo na pewno bedzie to mid lub low saps oleje bez tej specyfikacji mogą byc fullsaps.
Panowie, może delikatnie poza tematem, ale nie chcę zakładać nowego. W silnikach 2,4 mamy chłodnicę oleju. Podczas wymiany oleju jego część pozostaje w chłodnicy. Podczas ostatniej wymiany pozostawiłem auto z odkręconym korkiem na całą noc, a i tak mam wrażenie, że nie zleciał cały. Według instrukcji powinno wejść ponad 6l, a weszło jak zwykle lekko ponad 5 do poziomu max. Obecnie jeżdżę na motulu 5W-40 X-Cess i przy następnej wymianie chciałbym zrobić płukankę i "przesiąść się" na olej na bazie syntetycznej, np. Meguin. Dobrze byłoby, żeby olej z płukanką spłynął w całości. Czy koniecznie w tym celu jest odpinanie chłodnicy?
Wydaje mi się, że tak. Ja u siebie też próbowałem jak najwięcej oleju spuścić, nawet wyciągałem rurką ze strzykawką olej z filtra oleju i nic to niestety nie dało. Dalej weszło jedynie 5 litrów z haczykiem.
Czy znacie może jeszcze inne sposoby na "zmaksymalizowanie" spuszczanego z silnika oleju?
Dostałem kiedys info od kolegi wlyszkow, ze dobra plukanka ponoć i tak odparuje bo zostaje jej niewiele. W układzie zawsze zostaje ponad litr i bez odpinania chłodnicy w której jego spora część się znajduje olej nie spłynie. Chłodnicy jak nie ma potrzeby bym nie ruszał, lubią sie rozszczelniac, zamiennika nie ma a w ASO nowa ponad tysiaka.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/01/220.jpg
W sklepie polecają mi coś takiego
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
To taki średniak.
Używają Lubricant Advisora, ale dane są średnio aktualne. Dla 16V również zalecają 5W30.
Jestem ok 500KM po wymianie oliwy, wcześniej Liqui Moly 5W40 4100, teraz wjechał Meguin Super Leichtlauf 5W40 + 175ML Archoil 9100. Różnica bardzo zauważalna jeśli chodzi o zimny start (wymiana po ~10500km, więc nie aż taka stara oliwa była), chodzi bardziej gładko i ciszej. Jak rozgrzeje się, to na ucho chodzi tak samo :)
P.S
Wcześniej miałem filtr oleju bosha, teraz wpadł mann i o dziwo jest 2-3cm niższy. Wydawało mi się, że większy filtr = większy wkład filtrujący = lepszy, hmm :)
To zapytam też jaki olej do alfy bez ekologi i po programie
-Motul(taki obecnie)
-Amsoil
-Penrite
Mam ciężką nogę :)))
Podałeś same marki bez konkretnych olejów jak to Motul 300V to jak najbardziej ok jak jakiś kastrowany HC to sa od niego lepsze np. wspomniany Penrite 10tenths.