-
Unidiag będzie działał z twoim silnikiem, gdyż ma taką definicję. 2001 rok to pewnie będziesz miał 110KM. Najlepiej zobacz w dowodzie rej. u mnie 85 kW to 115KM.
Na alfaclubie przeczytałem: " U mnie wartość chwilowa zmierzona przepływu masowego powietrza i wartość docelowa czyli target też się różni, ale nie pamiętam o ile. Tak rozumiem ten parametr - target czyli wartość oczekiwana, założona, docelowa i measured - wartość zmierzona, rzeczywista, aktualna. Czasem sobie myślę, że ideał jest wtedy, gdy obie te wartości się pokrywają, ale nie mam porównania z innymi silnikami tego typu. Może ktoś napisze jak ma u sieie i porównamy. Jeśli by tak było to masz różnicę w ilości dostarczanego do silnika powietrza na poziomie ponad 30%. A to oznacza moc mniejszą o mniej więcej tyle samo"- Wydaje mi się to sensowne. Może to ktoś potwierdzić.
Licząc przepływność przy odcieciu 5000 (obr)x60x2= 600 000.
600000x804= 482,4 kg/h. Nie wiem czy to dobrze liczę. Przez ile dzieli się wynik końcowy, żeby wyszło kg/h, ja podzieliłem przez 1 mln.
Ma ktos wzorcowe parametry przepływki o numerze 0 281 002 309.
-
Mnie już szlak trafia z tym Unidiag, wałczę od dłuższego czasu. I nic cały czas mnie rozłącza po min. Wczoraj przyjechał kolega 99r 2.0 TS i wszystko hula. Ja już nie wiem kto ma jakiś prawidłowy plik def do 1.6 99 TS??
Narazie jednak stwierdzam ze sonda do wymiany jaki to konkretnie model trzeba kupić proszę.
-
- sondy do M1.5.5 sa zawsze takie same, tj. 0 258 006 190.
- ten model sond jest dopasowany do elektroniki tego ECU i do komparatora.
- i niestety to jest powodem tego, że ŻĄDNE inne nie pasują.
- prosiłem kiedyś sprzedającego na alegro o udostępnienie sond francuzkich, które były reklamowane jako pasujące do alfy.
- niestety sprzedający nie zgodził się na testy, chyba on coś wiedział co ja nie wiedziałem.
- tak samo się zachował sprzedający z alegro, handlujący przepływomierzami do alfy, brak odpowiedzi !!!!!, to już o czymś świadczy.
- za to sprzedający na alegro udostępnił mi lampę stroboskopową do pomiaru kąta wyprzedzenia, ciekawe.
- lampa na razie w trakcie testów.
- Czy tak właśnie działa nick i adres FORUM.ALFAHOLICY.
- no to brawo dla Użytkowników tego forum i dla Administracji.
-
Mam pytanie odnosnie podlaczenia KWP71 do ABS'u. Przerobilem kabel wg zalecen bubu321 i o ile moge odczytac parametry Air Bag'ow to nie moge podlaczyc sie do ABS'u. Moze ktos napisze parametry podlaczenia do ABS'u z ESP.
Dzieki.
-
witam,
mógłby ktoś zerknąć na te parametry:
http://img24.imageshack.us/img24/1489/obroty.jpg
http://img186.imageshack.us/img186/4189/airmass.jpg
pacjent to AR 166 2,4 JTD CF3 (2001r)
czy z przepływomierzem jest wszystko ok?
objawy są następujące - do ok 3 tys obrotów przyspiesza ładnie, a powyżej jakby tracił moc :(
egr w miarę czysty, alfa lubi czasem puścić czarnego dymka, szczególnie przy gwałtownym przyspieszaniu, a także powyżej 3kRpm :(
wcześniej była pęknięta rura od intercoolera, ale wymieniłem ją na nową, filtr powietrza nowy, turbo ładnie gwiżdże jak się przyciśnie...
jakieś ~100km temu zalałem preparat do czyszczenia wtrysków
czy da się jakoś sprawdzić każdy wtrysk osobno za pomocą unidiaga? (żeby mieć pewność że żaden np. nie leje)
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam,
MArcin
-
Na stronie 10-tej masz moj opis na temat wskazan przeplywomierza w JTD.
Wtryskow nie sprawdzisz UniDiagiem.
-
@hocken
- na PW wysłałem ci odtrutkę na twoje dolegliwości, napisz czy to u ciebie działa.
- update do wersji 3.2.1.0 działa, sprawdzałem, zostaw tego Unidiaga w spokoju.
- reszta informacji w temacie TS diag, Alfadiag.
-
unidiag co jest nie tak
Witam wszystkich!
Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.Od niedawna jestem posiadaczem alfy 156 1.6 ts 16V 2001.Mamy coraz chłodniejsze noce i tu mam problem z autkiem a konkretnie z odpaleniem rano.Jak już odpali po kilkunastu próbach to ma strasznie niskie obroty tak jakby nie palił na wszystkie poszarpie i zgaśnie.Kolejna próba zapala ale znowu problem z obrotami raz normalne a raz spadają że auto prawie gaśnie dodaje powoli gazu i po chwili idzie normalnie.Problem jest tylko na zimnym silniku.Według wskazówek na forum podłączyłem unidiaga 0.4.0.3 .Połączył się zastosowałem definicje ALFA156TS_M155 ale mam problem z odczytaniem danych według programu mój iso code 7C86OD8064.Co robię nie tak proszę o weryfikację.
-
"- ME7.3.1 Iso Code
Alfa Romeo 147 1.6 TS ECO 7C 86 8A 80 61
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Alfa Romeo 147 1.6 TS BASIS 7C 86 0B 80 62
Alfa Romeo 147 2.0 TS C.R. 7C 86 8C 80 E3
Alfa Romeo 156 1.6 TS
Alfa Romeo 156 1.6 TS BASIS 7C 86 0D 80 64"
- czyli ISO CODe poprawny.
- a nie szkoda zabawy z Unidiagiem jak jest alfadiag !!!
- zobacz przyklejony temat 'TS diag, Examiner ....".
-
Dzięki bubu czyli unidiagiem wiele nie zdziałam a co do mojego auta może to być niesprawny przepływomierz?