Udało się rozwiązać problem?Cytat:
Pukanie jeszcze nie wyeliminowane :( Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości :(
Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
- luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
- luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
- luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
- luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
- luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
- luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
- luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
- luz przegubu na podporze,
- luz przegubów przy zwrotnicach.
Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.
Dodano po 2 minutes:
Udało się rozwiązać problem?Cytat:
Pukanie jeszcze nie wyeliminowane :( Auto u mechanika i czekam na "wyrok".
U mnie też półoś miała być OK (lewa-krótka) a okazało się, że był luz. W aucie "wydaje się", że jest w porządku a dopiero po rozebraniu okazuje się, że jest luz. W moim przypadku wymiana na nową nie przyniosła spodziewanych efektów. Jest lepiej, ale to nie to. Czekam jeszcze na wymianę 2 dolnych poduszek, bo te nie były w najlepszym stanie (łupnięcie/puknięcie było porządne przy ruszaniu z 1ku albo cofaniu).
Być może rozbierzemy jeszcze dłuższą półoś aby mieć pewność, że jest w porządku.
Wyeliminowanie tego luzu nie jest niestety takie proste, niektórzy ostatecznie wymienili skrzynię na inną używaną, ale w moim przypadku nie wiem czy to by pomogło.
Poniżej info z zaprzyjaźnionego forum na temat luzów, dla potwierdzenia ile może być możliwości :(
Luz - pomiędzy depnięciem i odjęciem gazu - to przypadłość dotycząca wszystkich samochodów po większym przebiegu.
Na ten luz składa się wiele przyczyn, idąc po kolei od silnika do koła, są to:
- luz obwodowy koła dwumasowego (może być b. duży),
- luz na wielowpuście wałka sprzęgłowego i tarczy sprzęgła (mały),
- luz miedzyzębny w skrzyni (mały),
- luz na przekładni głównej pomiędy kołem atakującym i talerzowym (mały),
- luz na mechaniźmie różnicowym (może być duży),
- luz na wieloklinie obydwóch półosi (średni, ale grozi awarią),
- luz przegubów wewnętrznych półosi (kiedy jest duży, to słychać),
- luz przegubu na podporze,
- luz przegubów przy zwrotnicach.
Poszczególne drobne luzy oczywiście sumują się i w efekcie możemy otrzymać niezły efekt.