Rozumiem że jechałeś po drodze krajowej i starałeś się trzymać 100 km/h. Multiair w takich warunkach powinien się zmieścić w jakieś 6.5 litra.
Printable View
Rozumiem że jechałeś po drodze krajowej i starałeś się trzymać 100 km/h. Multiair w takich warunkach powinien się zmieścić w jakieś 6.5 litra.
Żeby utrzymać średnią prędkość ok 70km/h (wg komputera) to na drodze krajowej (np. W-wa - Lublin) trzeba gdzie się da jechać 140-160km
Sorry ale nie moge sie z Tobą zgodzic. Wszystko zalezy od godziny i dnia, tego czy ktos zna trase, i czy umie wyprzedzać nie trzeba takich predkosci rozwijać.
Na 30k km, komputer ciagle pokazywal 10,2, 70% trasa 30% miasto, (na trasie predkosci od 80-240, srednio 130~), a ostatnio uspokoilem sie, wyzerowalem to na 1000km pokazalo 10,1. Oczywiscie miasto normal, biegi przy 2-3 tys, poza dynamic biegi wysoko.
Co tam Panowie i Panie 6 czy 10. Tor testowy FAP. MA żłopał 42-44 na setkę.:)
Ciężko nawet było zmierzyć, bo choć chwilowe zużycie z komputera można odczytać w zasadzie bez ograniczeń, to licznik średniego, okazuje się, zatrzymuje się na 25. Dopiero po doważeniu i pomiarze z drugiego trip'u dało się ustalić z dokładnością do 2l.
Witam,
Po przejechaniu trasy Warszawa (PL)-Trogir (HR) tam i z powrotem w sumie 2925km (z czego ok 2000km autostrady), średnie spalanie wg komputera wyniosło 7,1l/100km. Prędkości maksymalne jakie są dopuszczone na poszczególnych odcinkach, tempomat w użyciu, klima, 4 osoby na pokładzie + pełen bagażnik. Daje radę.
PS
na odcinku Warszawa-Piotrków Trybunalski (90km robót budowlanych) było nawet 5,9l/100km średniego spalania :)
ja mam podobne wyniki spalania, może miałem nieco wyższe spalanie (na poziomie 7.5 l/100 km), ale to wynika z jazdy po niemieckich autostradach (do około 180 km/h) trasa Poznań-Pisa-Poznań
obecnie zalałem pełen bak i sprawdzam spalanie przy jeździe normalnej i bardziej dynamicznej (około 26 km: 80% trasa 20% miasto) i wychodzi 6.2 l/100 km przy normalnym traktowaniu gazu oraz 7.3 przy dynamicznej jeździe.
Da się również zauważyć szczególnie biorąc pod uwagę spalanie w czasie rzeczywistym, że auto może być zarówno eko jak i sport - w zależności od nastroju można sobie wybrać :cool:
Witam.
Ja zrobiłem ostatnio porównanie spalania na a1 warlubie - gdańsk w jedną strone na tempomacie 125, w drugą 150-155. Pierwszy odcinek 7,5 drugi 9,5.
Nie odkryję ameryki ale z moich obserwacji im wolniej i płynniej tym oszczędniej, jednak jak zrobić to alfą to już nie wiem.
pozdrawiam.
ja jezdze dosc energicznie ;) a QVka mi srednio bierze 10,7l tylko! a spod swiatel zawsze wyrywam, biegi ida do czerwonego pola itp radocha :)) po 5 tys., km mam srednio 10,7l.
czemu masz az tak ogromne spalanie???