-
1 załącznik(i)
Dzięki.
Masa to masa, tak myślałam, ale ok.
- ma być uziemienie laptopa z aku poprzez kabel USB i połączenie laptop – oscyloskop poprzez kabel sygnałowy z ferrytem. To będzie.
Dx w rurze wydechowej – nie wiem. Jak to nie ma sensu i trzeba coś konstruować, to jest to pewne utrudnienie - dla mechanika, bo dla mnie to zadanie całkiem niewykonalne. To wszystko zajmuje dużo czasu. Chociaż 156JTS nie ma aktualnie tłumika końcowego, więc dla potrzeb testów mechanik i tak będzie jakiś tłumik montował. Co z tego wyjdzie, jak wpłynie na wyniki – nie wiem. Zobaczymy. Z drugiej strony można zrobić innego dnia.
Tylko, że na stronie rosyjskiej wyglądało tak, że rurka idzie wprost do rury wydechowej, stąd moje pytanie, bo myślałam, że w swojej GT to sama zrobię, nie w warsztacie:
Załącznik 79149
- ale może coś nie doczytałam i źle interpretuję.
Jeśli możesz to, proszę pokaż jak to zmontować poprawnie i opisz test, ponieważ JTS potrafi puszczać spaliny nierówno na jałowym - wtedy jak są te wstrząśnięcia. Może warto zobaczyć takie wykresy?
Nie chcę robić testu - panelu Dx powyżej rpm biegu jałowego, po prostu na jałowym są analogiczne zmiany podstawy wykresu jak podczas przyspieszania, chcę to skorelować z TP i MAF, których parametry zmieniają się na jałowym. Chodziło mi raczej o ustalenie, czy ten wykres jest poprawny dla JTSa, czy nie. Tak z ciekawości raczej. Najwyżej nic z tego nie wyjdzie sensownego.
-
2 załącznik(i)
- poniżej mój patent na tłumik wydechowy.
- w wydechu dla 156 TS największy sygnał był jeśli "czujnik" był na głebokości 15 cm.
- dwa kanały tłumika dlatego ponieważ po 3- 5 minutach skroplona para zatykała kanał.
wyniki:
- dość enigmatyczne dla 156 TS, chyba efekty falowe w wydechu cześciowo niwelują dane z wyniku.
-
2 załącznik(i)
Uziemienie laptopa zrobiłam – mam nadzieję, że o to chodziło i że zadziała. Nie chciałabym spalić laptopa, dlatego jednak zapytam. Proszę o odpowiedź – inaczej raczej nie użyję. Teraz dopiero wrzucam, bo w nocy i rano robiłam - to dlatego pytam na ostatnią chwilę (przepraszam).
- napięcie na poszcz. przewodach mierzyłam miernikiem po wsadzeniu wtyku usb do gniazda usb laptopa
- jeśli to możliwe, proszę o szybką odpowiedź, ponieważ zaraz jadę do warsztatu.
Załącznik 79295
Zrobię tak jak pisałeś, aby zredukować zakłócenia, wyeliminować skrzyżowania kabli i zobaczymy. Jeśli mi zaakceptujesz uziemienie USB.
Jak się nie uda, zrobię i tak starą metodą, bo bez sync to nie ma sensu. Jeszcze chcę popatrzeć na SA.
1. Czy mogę użyć tego uziemienia na USB?
GTJTS vs GTJTS_2:
Px – wałek wydechowy – w GTJTS otwarcie zaworów wydechowych wcześniej o ok. 5st? -25 (GTJTS) do -20 (GTJTS_2), tak średnio.
- L – GTJTS później zamyka zawory ssące
- w GTJTS dłuższa faza pokrycia zaworów
- w GTJTS - E – zawsze na minusie < -10 vs GTJTS_2 == często > -10, parametr niestały
- GTJTS dłużej ma otwarte zawory wydechowe
2. Poproszę o korektę wykresów?
3. Wydaje mi się, że wewn. EGR == opóźnione zamknięcie zaw. wydechowych w porównaniu ze 147TS?
Załącznik 79296
-
8 załącznik(i)
- uziemienie notebooka to tak jak poniżej na zrzucie.
- musi być przejście miedzy obudową wtyku USB a tym drugim punktem (ekranem - banankiem) zaznaczonym strzałką.
- nie bardzo wiem po co jest z jakiegoś kabla wyciągany przewód czarny, to masa od zasilania USB.
- tego nie można łączyć razem z uziemieniem notebooka.
Panel Px
- opis tutaj
--
http://injectorservice.com.ua/forum/...2732&start=180
--
D - poczatek otwarcia zaworu wydechowego
E - środek intensywnego przepływu gazów wydechowych
I - środek intensywnego przepływu gazów związanych z otwarciem zaworu ssącego.
- jeśli te punkty przekraczają normę wg teorii silnika spalinowego Otta, to na wykresie pojawią sie wartość kąta liczona od środka markera oraz strzałka pokazująca kierunek przemieszczenie się określowego wału.
- markery na wykresie Px są ustawione na poziomie kąta 145 stopni.
- AR 147 ma wykres za tym punktem, na panelu ma kąty dodatnie.
- wszystkie pokazane GT JTS z kątami ujemnymi maja przebieg przed tym punktem.
- powstaje pytanie czy tak ma być w 147 oraz w GT JTS ?
- bardziej mnie interesuje czemu dowolny wykres nie pokazuje zeszlifowania krzywki ?
- niby jest na cylindrze 3 większy kąt pokrycia, z 24 na 28 stopni ale to podczas analizy można nie zauwazyć.
-
1 załącznik(i)
Dzięki.
Znam te materiały.
Jeszcze się upewnię:
- daję ekran - 0 z blaszki USB do wtyku bananowego?
- kable mam skrócone, każdy innej długości, dlatego wchodzą do osłony wtyku jest długa, ale nie powinny dotykać wtyku.
- czy lepiej je z boku zostawić i zaizolować, a do wtyku dać tylko ekran?
- tak mi się wydawało, że tak należy zrobić
Ten drugi kabel od telefonu - nie był ekranowany, dlatego szukałam masy.
W tym układzie skoro są takie i takie może powinnam dać jednak masę USB - czarny kabel?
Nabrałam wątpliwości teraz.
Ostatecznie, nie wiem, który kabel mam do minusa aku łączyć?
edit:
Ok. cofam pytanie - napisałeś w poście 240, to już nie mam wątpliwości.
Wywaliłam osłonę wtyku bananowego i poizolowałam taśmą.
Ok. może nalicza inaczej fazy w Dx. Niepotrzebnie siedzę i liczę.
Jeszcze to przemyślę, może sprawdzę jak sam w Px wyliczy, jak się da.
Ale D - wg strony ros. to koniec linii poziomej wykresu żółtego oraz jak wałek jest opóźniony - idzie na minusy to kąt wypada wcześniej.
http://injectorservice.com.ua/script_px.php
-----------------
Nie działa oscyloskop z uziemieniem laptopa - tylko bez masy iskrownika - bez iskry przechodzącej przez iskrownik.
Podłączenia:
Zdjęcia podłączeń:
Załącznik 79310
Czy coś jeszcze można zrobić?
-
5 załącznik(i)
- poniżej kilka zrzutów oraz pliki z Px, z forum od oscyloskopu.
- jest trochę zamieszania z tym kiedy wyprzedza a kiedy opóżnia.
156 GT JTS - połaczenia
- nie wiem dlaczego to nie działą.
- jedyne co znalazłem to złe połaczenie masy iskrownika, masę należy połączyć w okolicy cewki W.N.
- nie łaczymy masy iskrownika z klemą ujemną akumulatora.
- drugi mniejszy błąd to prowadzenie sondy W.N.
-
4 załącznik(i)
Tylko 156JTS:
- nie było tłumika końcowego, mechanik założył taką rurę do wyciągania spalin,
– ocena rozrządu się wydłużyła – mechanik kręcił wałem – oglądałam jak zachowują się popychacze i krzywki, popychacze poprawnie się zachowały podczas kręcenia wałem;
- były próby z iskrownikiem i zmianą położenia przewodów modułu zapłonowego;
- potem okazało się, że przepuszcza olej uszczelką od pokrywy zaworów, mechanik wymieniał uszczelkę, jeszcze raz składał, rozgrzewałam silnik 2-raz; świece zalane olejem;
- stan wałków dobry; nie zrobiłam pomiarów – nie miałam pomysłu; na dotyk i na oko były ok; względem blokad podobnie;
- na moją czasu nie starczyło, mechanik pracował do 16; to samo z rozrządem w tym samym miejscu – dorobię dla dokumentacji w swojej GT;
- logi z testów na postoju, w innym wątku, dzisiaj nie testowałam, w sumie nie jeździła, zmieniła tylko lokalizację do hali warsztatu; skąd takie FT – nie wiem;
Masa iskrownika:
Ok. spróbuję jeszcze coś zmienić oraz zredukować liczbę przewodów, jak pokazywaliście na zdjęciach;
- wczoraj szła w iskrowniku mniejsza iskra niż w pozostałych JTSach – może to coś podpowie;
Załącznik 79359
Załącznik 79360
Załącznik 79361
Załącznik 79362
Załącznik 79363
Załącznik 79364
Załącznik 79365
-
4 załącznik(i)
- w tym JTS na wykresach 3 cylindra widać małą kompresję dynamiczną.
- mam takie wrażenie zę krzywki 3 cylindra też były trochę zeszlifowane.
-
2 załącznik(i)
- poniżej pomiar czujnika położenia i obrotów wału korbowego poprzez łaczówke B z ECU GT JTS.
- wartośc oporu czujnika 950 OM przy temperaturze - 10 st C.
-
8 załącznik(i)
1. Jaki jest cel tego badania? Co ma określić? I czemu w łączówce, a nie w przewodzie?
Pytam, bo dla mnie to ostateczność – im rzadziej ja - wyciągam łączówkę od ECU, tym lepiej dla ECU.
Zdjęcia rozrządu w mojej GT w ASO:
- miałam to niedokończone, poza tym chciałam przejść drogę GTJTS2, którą testowaliśmy oscyloskopem i sprawdzić coś,
- blokady z ASO == 907 005 – nie pasują do mojej GT JTS,
- są tylko położone, ale nie pasowały. Mechanik próbował korygować wałem, ale nie udało się.
- zgodnie z danymi w sieci, nie są też do silnika o numerze zgodnym z 156/GT JTS, co sprawdziłam na miejscu w sieci,
- przerwa w zdjęciach – szukali poprawnych blokad,
- nie znaleźli, a więc reszta to zdjęcia krzywek, wałki, są dobre
Hamowanie GTJTS musiałam przesunąć na poniedziałek.
Załącznik 79583
Załącznik 79584
Załącznik 79585
Załącznik 79586
Załącznik 79587
Załącznik 79588
Załącznik 79589
Załącznik 79590