Na połączeniu Vacuum i głowicy masz uszczelkę sztywną może tamtędy leci , uszczelka 60 zł do odkręcenia 3 śryby i po wszystkim
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Na połączeniu Vacuum i głowicy masz uszczelkę sztywną może tamtędy leci , uszczelka 60 zł do odkręcenia 3 śryby i po wszystkim
Szybkie pytanie:
Z jaką siłą należy dokręcić korek spustowy oleju z nową podkładką miedzianą (o ile nie jest to napisane gdzieś w okolicy miski, jak w przypadku 25 Nm na pokrywie filtra oleju)?
Jak wykonać czyszczenie odmy? Robił ktoś ?
Giulietta 1.4 ma
Demontujesz wlewasz naftę ,benzynę i płuczesz aż zacznie lecieć czyste.
Dla odważnych i ze zwinnymi palcami można pokusić się o zdjęcie dekla z membraną , leoszy dostęp do budyniu [emoji16]
Zdecydowanie polecam, nic trudnego, tylko trzeba uważać żeby tej membrany nie uszkodzić.
Tylko uważać by nie połamać zaczepów dekla, a w razie uszkodzenia membrany można samą kupić i wstawić nową
a jaki jest objaw pękniętej membrany. ?
U mnie spod pokrywki zaczęły się przedostawać skroplone opary oleju. Trzy razy ściągałem pokrywę, sprawdzałem, poprawiałem ułożenie membrany na nic to wszystko. Membrana nie była pęknięta a gdzieś bokiem musiało puszczać. Dopiero wymiana na nową membrane pomogła
. Jeśli ktoś chce dobrze wyczyścić separator to tylko z rozbiórka, inaczej nie wyczyści porządnie szczególnie jeśli się zbiera syf przez kilka lat, trzeba pędzelkiem pomóc
Napisze w tym wątku. Ubywa mi oleju. Zdjąłem odmę, która miała dwa lata i wyglądała całkiem czysto, turbina regenerowana. Ale znalazłem olej w dolocie przed turbina. Olej wymieniany co roku ale 2 pierwsze interwały po 30k, kolejne do 10k. Pierwsze 6 serwisów olejowych to selenia, później Millers ee 5w40. Przebieg 120k, 1.4 MA. Czy możliwe że tyle oleju przez odmę wpada do dolotu? https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/10/119.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/10/120.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/10/121.jpg
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
Możliwe, jak separator jest zapchany to wiadomo że gdzieś to musi dalej polecieć, szczególnie jeśli wewnętrzne zaworki nie są szczelne i puszczają. Ściągnij i wymyj go porządnie
Umyłem, zobaczę co dalej. Czy to normalne że w środku odmy coś lata, grzechocze? Tak jakby przy dwóch wylotach zaworki w środku przemieszczały się?
Tak ma być, to są klapki zamykane grawitacją i podciśnieniem
Ja nawet po wymianie odmy na nową mam olej w dolocie , podobno to jest normalne.
Kurcze na 8 tys dolałem 600ml
Nie wiem czy takie normalne, zależy jeszcze ile. U mnie nie powiem ze dolot jest suchy bo opary oleju wiadomo że tamtędy lecą więc jest lekko wilgotno ale nie na tyle by się olej skraplał, jak się leje to moim zdaniem już nie jest za dobrze. Wiadomo że separator sobie radzi ale tylko do jakiegoś momentu
Zastanawia mnie jeszcze czy takie zapocenje może mieć wpływ. Sam przewód jest drożny i wpada do dolotu przed turbina https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/10/123.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/10/124.jpg
Dlatego ja prewencyjnie raz do roku ściągam separator, rozbieram i czyszczę by był czysty jak nowy. Te zdjęcia powyżej to też nie jest normalne żeby na złączkach puszczało opary oleju, ja mam póki co 170 kkm nalotu ale jest sucho
Witam, pacjent Giulietta 2011r. MA, 87 000km, do tej pory Selenia 5W40, chciałem wykonać przegląd w ASO, wypłukać silnik i przejść na 0W30 Selenii, jednak serwis robi aferę, że to rzadszy olej i dojdzie do uszkodzenia panewek. Już mam błoto w głowie, co robić, na jaki olej zmienić? Dodam, że mam zamiar go wymieniać co 8kkm. Ewentualnie zastanawiam się czy nie olać ASO i samemu nie kupić części i pojechać do swojego mechanika.
Ten modyfikator tarcia AR9100 to nie jest czasem jakiś przerost formy nad treścią? Naprawdę to nie jest placebo? Nie wiem i serio pytam. Bo to się dodaje wraz z olejem tak i przez cały czas jest w silniku?
Bo wiem, że Archoil robi też płukanki, ale to coś innego jak rozumiem? Dużo osób tutaj korzysta z tego AR9100?
Sam korzystam z AR9100 przy każdej nowej oliwie. Dodatkowo za każdym razem płukanka.
9100 to nie płukanka, to modyfikator tarcia uzupełniający olej o dodatkowe składniki. Poczytaj skład. Sam podczas pierwszej wymiany po kupnie auta zauważyłem, a raczej usłyszałem o wiele lepszą kulturę pracy na zimno. Dodatkowo z każdą kolejną płukanką i dodatkiem, olej co raz dłużej utrzymuje złotą barwę. Nie zaszkodzi, a pomoże. Raz na rok żaden wydatek.
Dzięki za wyjaśnienie. To się już robi trochę zabiegów bo jak rozumiem. Przy zmianie oleju do nowego oleju zalewasz ten modyfikator tarcia a dodatkowo przed zmianą robisz płukankę, tak? też AR?
Żyłem w przekonaniu, że wymiana na dobry olej co 10 kkm to wystarczające dbanie o silnik, ale jak widzę nie do końca :)
Ja stosuję płukankę AR2820.
Słuchaj, wielu twierdzi, że taka wymiana oleju to aż nad to... Osobiście również uważam, że dobra oliwa w interwałach 10k km jest wystarczająca. Jednak jeśli na swoim przyjdzie zauważyłem wymierne korzyści, które opisałem wyżej, to imo jednak sprawdza się ta metoda.
Każdy musi sam to ocenić. Dużo też zależy na jakim oleju wcześniej jeździł Twój silnik. Ja akurat nie miałem pewności, więc profilaktycznie płukanka i dobry olej z dodatkiem AR. Jest lepiej, więc stosuję. Jednak szczerze, robi się to już większy wydatek niż sama oliwa, ale jeśli to raz na rok to nie zbiednieje, a tylko pomogę :)
Jak myślicie, czy jak wlalem ok 7mc temu pół butelki ar2300 do oleju to te pozostałe pół jest jeszcze dobre?
p.s. jest sens czyścić odme, czy lepiej kupić nową?
Jak masz odwagę i manualne zdolności to czyścić , ja czyściłem, generalnie nic trudnego. Odłaczasz dwa węże , odkręcasz dwie śruby 10 i zdejmujesz z pokrywy. Później wylac co w środku podgrzać opalarką dekielek poodchylać zaczepy delikatnie , zdejmujesz i widzisz membranę ze sprężyną. Tu może być masełko :-) i teraz ropa lub np płyn do hamulców i płukanko. Jak membrana twarda lub uszkodzona to za kilkanaście zl kupisz nową i będzie śmigać. Trzeba też zawory sprawdzić na króćcach , ale to po umyciu [emoji16]
Chcę odgrzać kotleta :) było gdzieś coś ale dawno i nie mogę znaleźć
Co trzeba zrobić w komputerze po wymianie oleju? Poza skasowaniem inspekcji? Było coś związanego z ustawieniami komputera pod nowy olej. Czy to jest porzebne czy nie?
I jeżeli tak to jak to się nazywa?
2011
Załącznik 275161
- - - Updated - - -
Dzisiejsza praca wymiana oleju. Załącznik 275162
- - - Updated - - -
Filtr multiair po umyciu cały, sitko w śrubie turbo rozerwane. Separator z setka wody i pełno masła jutro czyszczenie
- - - Updated - - -
Załącznik 275163
- - - Updated - - -
Załącznik 275164