da rade ktos, zwymiarowac te oringi ,plese:confused:
Printable View
da rade ktos, zwymiarowac te oringi ,plese:confused:
dołączam się do prośby kolegi cubus, podajcie wymiary, wiadomo że w Skodzie można kupić, ale o jakie oringi procić?
---------- Post added at 17:00 ---------- Previous post was at 16:41 ----------
Panowie pozwolę sobie zacytować słowa nowego użytkownika OSKARDK z naszego lokalnego słupskiego forum, napisał on o falowaniu tak:
sprawdzał ktoś z Was ten czujnik ciśnienia?Cytat:
Czwarta sprawa: temperatura silnika i powietrza oraz sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego w roznych zakresach temperatur, poczawszy od zimnego silnika po nocy az do wlaczonego wentylatora chlodnicy.
Znajduje sie taka opcja w oprogramowaniu za pomoca ktorej mozesz sprawdzic na zgaszonym silniku cisnienie atmosferyczne. W momencie uruchomienia silnika maleje ona gdyz robi sie tam podcisnienie dokladnie 100%odwrotnie niz w dieslu. W dislu jest to czujnik cisniienia doladowania a w benzynie czujnik cisnienia atmosferycznego lub jak kto woli bezwzglednego.
Bzdury- w TS nie ma takiego czujnika.
Kiedyś ktoś już pisał w jakimś temacie, że mu mechanik taki czujnik wymienił i falowanie ustało.
Ale jak go koledzy z forum zabili śmiechem to przestał pisać.
rano wam te wymiary napisze, choć nie wiem co za problem jest żeby wyciągnąć listwe
czyli się wyjaśniło, dzięki.
---------- Post added at 21:53 ---------- Previous post was at 21:51 ----------
Kepas, właśnie ja mam problem żeby ją wyjąć :) odkręcam dwa imbusy i cholera nie chce wyjść. Ile siły trzeba użyć żeby nie spieprzyć czegoś?
listwe wyciągasz normalnie do góry, może masz stopione uszczelki, szarpnij i musi wyjść
nie ma takiego czujnika w twin sparku, jest tylko czujka temperatury powietrza w przepływomierzu
http://img802.imageshack.us/img802/9172/imag0114kc.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img585.imageshack.us/img585/5862/imag0116m.jpg
Uploaded with ImageShack.us
nowe uszczelki są miękkie, stare dużo twardsze i większe
wymiary średnica wewnętrzna 8mm , grubość uszczelki ok 3,5mm
Ja sie uporalem z falowaniem po odpieciu tego kabelka, lecz teraz wymienilem sonde i przeplywke, i nadal falowania nie ma. Natomiast teraz po puszczeniu gazu samochod żabkuje. Niewiem jakie moga byc tego przyczyny
co to znaczy żabkuje? robi to też po wciśnięciu gazu??
po wcisnieciu gazu czasami jak jest zimny, a po puszczeniu nawet gdy jest cieply
Masz lpg?
Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
tak mam LPG
Dobra teraz wiem że muszę mocniej wyjmować. Dziś byłem zakupić uszczelki w Skodzie, jak radził kolega i nie chcieli mi sprzedać bo Pan się pyta do jakiego samochodu i chce mieć dokładny model silnika, nawet jak mu podam wymiary to nawet tyłka nie ruszy na magazyn, tak więc pytanie zasadnicze czy pamiętasz jak kupowałeś w skodzie te oringi, co mówiłeś sprzedawcy?
jak ci sie nie uda kupic to po prostu kupie ci w moich stronach jesli chcesz
nie mialem zadnego problemu
dałem panu do ręki, spytał wtryski? tak mam takie tańsze
Darek dałbyś radę zakupić dla mnie takie uszczelki?
kupie to w tygodniu jak bede jechal po drodze bo nie znajde raczej juz
Dzięki wielkie.
Witam mam problem z obrotami w mojej AR 156 1.8ts podczas gdy koła są w ruchu a auto jest na luzie obroty spadają prawie do zera po czym podbija do 1200 i tak w kółko aż do puki się nie zatrzymam w tedy obroty stoją na 900 tak jak powinno być dzisiaj zrobiłem test i odłonczyłem silniczek krokowy i jest bez zmian!!!!!
Jak myślicie czy to może silniczek padł!!!!!!
No wiec w sprawie oringow...
Sa 2 wersje:dedykowane oringi zastepujace OEM maja wymiar-7.52X3.53 FPM
i troche kosztuja bo ponad 4 zeta sztuka
Ja zakladalem 8x3.5 i koszt w okolicach 1.20zl,w sumie nie wiem ale chyba odzaluje i kupie te 7.52 dla spokojnosci
Motofan ktore wolisz?
w zasadzie, te nie dedykowane beda ciasniej siedzialy a i tak jest problem zeby wyjac listwe
popsikaj wd na końcówki wtrysków i muszą wyjść, pewnie masz gumy przytopione do kolektora
nie mam pojecia ,byc moze , kiedys tylko probowalem sie z nimi szarpac ale wygraly ( mam 100 kilo ) balem sie ze razem z nimi wyciage tloki
Darek daj takie jakie uznasz za stosowne.
i jak tam z obrotami ? nie faluje w dalszym ciągu alfa?
Witam!
Mam problem z Alfą 156 1.6 TS 98r. PB+LPG. Problem polega na tym iż na LPG wszystko jest w porządku lecz na PB dzieją się cuda tzn. na biegu jałowym są bardzo niskie obroty oraz po wciśnięciu gazu do oporu nic praktycznie się nie dzieję (obroty wzrastają do 1000) w czasie przytrzymania dłużej pedału gazu trochę szarpie silnikiem ale obroty nie wzrastają.
Ponawiam pytanie cinas'a, jak tam z obrotami po wymianie uszczelek? faktycznie przestały falować?
Dołączam się do kolegów z pytaniem czy wymiana uszczelek pomogła?
czy chodzi o te: http://zbi-mar.pl/sklep/oringi/5549-752x353.html
Witam,
Też mnie dopadło falowanie.
Na początek chce zakupić silniczek krokowy.
I teraz mam pytanko, gdzie takie cudo można kupić?
Gościu z fiat alfa krzyczy mi 1300 za całą przepustnice!!
wiecie może gdzie można to dostać??
pzdr
pomogla wymiana lambdy sondy ktora komputer pokazywal rzeczywiscie jako blad.
auto po dwoch dniach dziala git i nie faluje:-)
Wysyłane z mojego A500 za pomocą Tapatalk 2
Mam to samo. Jak odpalam na zimnym silniku obroty od razu na ok 1600 po kilku minutach juz niecale 1000. Jednak przy dojezdzaniu do krzyzowki na jalowym delikutasnie skocza znow wyzej zeby potem opasc i znow sie unormowac. Poki co wymienilem sonde lambda, zrobilem kompletny rozrzad, dzis zobacze jakie sa pomiary przeplywki na ktorej jezdze i zaloze nowa dla porownania. Co myslicie o przeczyszczeniu wtryskiwaczy??
myjka ultradźwiękowa. slyszalem że wykonuje sie takie zabiegi. W najtańszym wypadku STP do wtryskiwaczy ale to troche patykiem na wodzie pisane. Przepustnica czyszczona.
STP użyłem kilkakrotnie i nie robię tego już bo to jest naprawdę strata pieniędzy, jak byś je zdejmował to pamiętaj o wymianie oringów na nich...
popytam jeszcze o tej myjce, i na przyszlosc bede pamietal o tych oringach do wymiany. dzieki
Ja ostatnio wyjmowałem swoją listę z wtryskiwaczami. Czyściłem wszystkie wtryskiwacze i przy okazji postanowiłem wymienić oringi i tutaj przestrzegam. Jeśli nowe oringi są za luźne choć o 0.1 mm na wtryskiwaczach, będzie uciekać paliwo listwą jak było w moim przypadku. Po uruchomieniu silnika paliwo zaczęło pryskać z listwy, tylna część silnika zalana paliwem i dobrze że nie doszło do samozapłonu. Oringi muszą wchodzić ciężko na wtryskiwacze, nie może być luzu, potem cała listwa także musi wejść ciężko w kolektor ssący, da to gwarancję że będzie wszystko szczelne.
Same wtryskiwacze spryskałem chemią W5 do mycia silnika- rozpuszcza smary, smołę, oleje i takie tam. Potem spłukałem wodą.
Jakie i gdzie kupiłeś oringi...?
No i oczywiście czy to dało jakieś rezultaty co do falowania...?
P.S
twoje czyszczenie raczej nic nie dało, wtryskiwacze czyści się/regeneruje w zupełnie inny sposób
Kolego ziulek nie jestem w ciemię bity :) wtryskiwacze czyszczę regularnie dolewając środki do benzyny: STP, Wynns itp. Dodatkowo same dysze wtryskiwaczy na ich końcówkach także dobrze jest przemyć bo jak wyjmiecie to zobaczycie dlaczego :)
Wymiana oringów nic nie pomogła bo w ostateczności byłem zmuszony założyć stare.
Jest nadzieja w rozwiązaniu falowania. Dziś znajomy mechanik dał mi numer telefonu do znajomego elektryka z Fiata ASO i mam się z nim skontaktować w tej sprawie. Jak się czegoś dowiem, dam znać.
A nie probowaliscie sprawdzic luz na lince przepustnicy?ma miec luz okolo 5mm i obowiazkowo reset na rozgrzanym silniku.
Musi sobie sterownik zapamietac pozycje nastawnika kiedy jest przep.zamknieta calkiem.I tak np kiedy mamy zabrudzona przep.to sie nie domyka i dlatego faluje.Ale musi byc reset konkretnie na zagrzanym do temp roboczej i od razu po resecie jazda okolo 15km w rozncyh warunkach.
2 auta w ten sposob wyleczylem i nie faluje.Wczesniej z uporem podciagalem linke i nawet krecilem srubka od zderzaka.Wyregulowalem i jest ok
Jezeli to nie pomaga juz po reszczie zabiegow to moze odnajdzie sie fachowiec od tego