Dziś bella otrzymała SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AR-L 5W30
I przy okazji w skrzyni automat atf iv wszystkie filtry jak i rozrząd z pom.wody ( org fiat)
Printable View
Dziś bella otrzymała SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AR-L 5W30
I przy okazji w skrzyni automat atf iv wszystkie filtry jak i rozrząd z pom.wody ( org fiat)
A do Alfy 159 z silnikiem 1750 TBI 200KM to jaki olej stosujesz
Z uwagi iż W 159 mam usunięty DPF, mogę teraz zastosować taki olej MOTULA, http://allegro.pl/motul-specific-5w4...511145564.html ????
Czyli, jaki olek z Motula można zalać?
wg motula odpowiedni do tbi będzie 8100 x-celan 5w40 ;)
https://www.motul.com/pl/pl/products...0-x-clean-5w40
Liqui Moly Synthoil dla ropniaków bez dpf ;)
Dodano po 2 minutes:
To już trzeba było tego nowego wziąć 5w30 ECT, bylby tanszy i lepszy niż ta wersja do renowek ;)
http://allegro.pl/olej-shell-helix-u...584456807.html
Wycinam DPF w nastepnym tygodniu, teraz pytanie czy moge jezdzic dalej na oleju pod dpf?aktualnie Millers trident longlife 5w30, wymienianym 2tys km temu.
Ewentualnie wymienie. Ktos poleci cos jeszcze do 1.9 jtdm 16v bez dpf bo lubie miec wiekszy wybor?
jw. Shell, Liqui Molly i gdzies w temacie wyczytalem Castrol EDGE Professional 0W30, z czego shell polowe tanszy. dzieki za sugestie.
Dzieki :) raczej wyminie, zapomnialem powiedziec, ze ON podlal troche olej silnikowy ponad max na bagnecie. Nie sadze, zeby to bylo dobre dla silnika.
Post widzialem, stad moje pytanie czy procz tych 2 sa jeszcze jakies godne polecenia. Cos posredniego miedzy nimi, bo shell tani a liqui moly drogi. Pewnie jak zalalbym shella byloby ok, ale lubie miec wiekszy wybor. dzieki
Pomiędzy to może synpower z valvoline
Ja miałem poprzednio zalany Valvoline Maxlife 5W40, więc może to. Śmigała bezproblemowo.
Przy ostatniej wymianie przesiadłem się na polecany tutaj Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40 i... nie widzę żadnej różnicy w kulturze pracy silnika :P A jestem raczej z tych co byle nowy pisk czy puknięcie w aucie wyczują i usłyszą. No może tyle spokoju ducha, że wiem, że mam leszy olej zalany ;)
Valvoline Maxlife 5W40 to olej pod każdym względem słabszy niż Shell a są chyba w podobnych cenach, więc ...
Po czym wnosisz, że jest słabszy? Jakieś tabelki na porównanie masz?
mam valvoline max life w jtd (10w40) tylko w straszym jtd a nie w 159 i ciężko powiedzieć na nie złe słowo, po prostu jest:) czytałem ze są bardzo dobre więc nie sądzę by syntetyk w czymś ustępował shellowi, ja w swojej 159 jezdze na selenii wr pure energy 5w30, mam dpf narazie. Olej jak olej, wymieniać trzeba. brak uwag póki co:)
Wszędzie gdzie szukałem to jest info, że są to full syntetyki podaj mi źródło twojej wiedzy bo ciekawi mnie ten temat.
Już pisałem - karty MSDS obu produktów.
Wyglada na to ze nas oszukuja. To jak to jest mozna ufac kompaniom czy to tylko marketing?
http://www.shell.com/global/products...esel-5w40.html
Jedynie w Japonii i Niemczech prawnie wymagana jest zawartość baz syntetycznych w olejach syntetycznych na poziomie co najmniej 70% (choć i tak jest to już omijane i w Niemczech).
U nas można nazywać olej Full Syntetic mimo, że ma zerową zawartość baz syntetycznych (PAO/estry) w swoim składzie :)
Z prawdziwych syntetyków polecam LiquiMoly 1341 5w40 Diesel - sam na takim jeżdżę :)
Witam mam zalany olej Schell Pro ...5V30, chciałbym się dowiedzieć czy mogę zmienić na 10V40 ??
Proszę nie pytać, a dlaczego? tylko poprostu napisać jak wygląda sytuacja z taką zmianą.
Auto mam 2 miesiące, olej wymieniony od razu na Schell professional 5V30, trochę dolewam ( jakieś 600ml na 3 tys)
Mam DPF, dymienia kompletnie brak, jeżdżę raczej spokojnie, brak jakich kolwiek wycieków.
Dziwne ale czasami bardzo długo schodzi do miski, tzn np. po nocy olej jest w połowie między min a max, czasami jest tak że po jeździe przeż różny czas mam bagnet suchy, olej sprawdzany powiedzmy od 2 min do 10 min po zgaszeniu silnika, na ciepłym.
Olej powinien raz dwa ściec szczególnie w tych silnikach, a tu kicha jest bagnet totalnie suchy, jakieś nastęne 10 min i podchodzi delikatnie pod min.
Nie mam już cierpliwości by dalej stać następne 10 min i czekać aż podejdzie dalej
Tak dziwnej sytuacji chyba nikt nie słyszał, mechanik pracuje a Alfie już 15 lat i się zdziwił jak to zobaczył, inni również
Ale nie zawsze jest właśnie taka sytuacja
Przede wszystkim powinieneś dobrze przepłukać silnik płukanką bo możliwe, że ktoś żarliwie wczytany w instrukcję wymieniał olej w Twoim egzemplarzu co 30 000 km i masz po prostu zawalone kanały i smok olejowy. Być może nie skończy się na płukance.
Następnie zalej jakiś porządny olej C3 (z 10W40 z tą normą się nie spotkałem) a nie to Shell'owe dziadostwo.
kolego Artih dziękuję za odpowiedź
Jaki olej zalać ten C3 5v40,tak? jaki najlepiej będzie?
czy te płukanie jest bezpieczne dla uszczelek itd.?
no i czy w ogóle jeśli występuje u mnie ten problem to czy w ogóle mogę jeździć autem? teraz jak byłem sprawdzić olej po 3 godzinach, było 3/4 na bagnecie prawie max, przejechałem 5km po 20 min sprawdziłęm max, jutro rano odpale i sprawdzę po paru minutach jak wygląda stan
a dlaczego miałoby być niebezpieczne dla uszczelek ?? to nie PRL :)
Ok a dalsza jazda do czasu płukania jest możliwa czy to jest bardzo szkodliwe dla silnika że olej tak ścieka kiepsko
Kolego, widzę, że nie rozumiesz problemu.
Powodem takiej sytuacji nie jest silnik, tylko najprawdopodobniej olej, który ma już pewnie konsystencję lepiku. Olej jeśli był wymieniany co 30 kkm, lub czasami nawet rzadziej nie jest olejem, a niebezpieczną mazią pływającą w silniku.
Jak najszybciej powinieneś zrobić płukanie silnika i wymienić olej z filtrem na dobry markowy 5w30 C3.
A czy płukanka mogła wpłynąć na takie "oczyszczenie" np. uszczelniaczy zaworów, że te zaczęły głośniej klepać? Czy to tylko mi się wydaje? ;) Zauważyłem głośniejszą pracę zaworów gdy ostatnio wymieniałem olej. Po raz drugi z płukanką.
Kupiłem płukankę Motul engine clean, filtr Hengs i olej Motul SAE 5W30 8100 ECO-CLEAN
Do poprzedniej Alfy 1.9 i do obecnej 2.4 leję Liqui Moly top tec 4100 5w-40. Zdecydowanie polecam, silnik pracuje lepiej niż na Castrolu EDGE 5w-40 który lałem wcześniej.
no i dalej w mojej sprawie stoje w miejscu, po zakupie wyżej wymienionych rzeczy pojechałem do serwisu ASO Fiat Professional tam gdzie rzekomo wymienili mi olej 2 miesiące wstecz, no i się okazało że nie mogą w żaden sposób odkręcić korka spustowego, co mnie dalej ciekawi jak zrobili to 2 miesiące temu??
kazali mi przyjechać w poniedziałek, więc pojadę i zobaczymy!
Chciałem jakie kolwiek pismo, że nie mogli odkręcić korka i w moim przypadku nie ma powodów do obaw jak to ujął serwisant, ale nie chciał nic tać!
Fakturę mam z "robót mechanicznych i kompletu rozrządu z danego dnia"
Mam tylko nadzieję, że jak spieprzą coś przy odkręcaniu karka z miską to wymienią to na swój koszt?
No i że jednak mam problem z olejem, tzn stan po nocy jest 3/4 na bagnecie, po odpaleniu na 10min silnika i zgaszeniu bagnet po sprawdzeniu jest praktycznie suchy dopiero po jakiś 20 min pojawia się olej!! czyli coś jest nie tak w środu!!
Wydaje mi się, że mechanik w ASO nie wymienił oleju bo nie odkręcił korka i też nie odessał i poprostu mam bagno tak?
Tak bym obstawiał. Ciekawe która to już z kolei taka "wymiana".
mozesz miec syf na dnie i smok sie przytyka , soory to nie smok ,bo jak piszesz olej wychodzi ,tylko nie wraca , to zostaja jak ktos pisal kanaly olejowe ,skoro nie da sie korka odkrecic, to pewnie poprzednio tez to olali, wyssali troche i ok
to dobrze było by jak wykręcą oczywiście korek i przy okazji dobrze było by zdjąć miskę olejową, ale ciekawe jak by skasowali heh
Olej może być. Płukanka również.
Swoją drogą to dziwny ten serwis, że korka nie mogli odkręcić.
My jeśli nie idzie, to wycinamy i wkręcamy nowy.
Jakby coś to mam od ręki kilkanaście korków, ponieważ problem z ich odkręcaniem to niestety norma.
Marcin podjedź do Pabla (nie masz przecież daleko) i będziesz miał temat opanowany a nie gówniany serwis ASO.
tak kolego z miłą chęcią wybrałbym się do Pablo, ale w serwisie mają to jutro zrobić!! jak uszkodzą co kolwiek to już jest ich problem, a jak się stanie coś np z miską u Pablo, to pewnie będę miał dodatkowe koszta, tak?
A tak w ogóle jak zleci olej to się okarze czy w ogóle wymienili olej poprzednio
Mam płukankę motula więc od razu przepłuczę silnik, zaleje nowym olejem ale mam C2 motula 8100 eco-clean do dpf i wymienię filtr.
Jak to nie zmieni pracy oleju w silniku, czyli nie będzie normalnie ściekał, to nie wiem? trzeba będzie czyścić silnik przez rozebranie go?
Pablo ile taki koerek kosztuje??Kurde mi 2 razy juz nie odkrecili i odsysali caly olej gora.Zchodzilo im zawsze ok.2-3 h z wymiana oleju i filtrow.Wolabym miec spuszczony olej wiec moze kupilbym korek i mialbym go w zapasie na nastepny raz.Bylaby ewentualnie mozliwosc zebys podeslal mi jeden?Pozdrawiam