A gdzie teraz idzie kupić najtaniej magneti marelli lub ori wahacz do przedlifta?
Printable View
A gdzie teraz idzie kupić najtaniej magneti marelli lub ori wahacz do przedlifta?
fiatautoparts.com ?
Ja kupowałem u kolegi Gepard. Było co prawda drożej ale szybciej i trochę obawiałem się co będzie w razie reklamacji u Litwinów. Poza tym kontakt i pomoc w doborze na +
Wahacz zamontowany, filmik instruktażowy na YT do b..ni - konia z rzędem komu uda się odkręcić śruby wahacza oczkowym 14 - NO WAY :(
W końcu musiałem poluzować amor i uwalić łącznik stab. bo nie chciał się odkręcić dopiero wtedy było dojście aby te śruby ruszyć nasadkowym E20.
W AR147 było prościej.
Jeszcze uszkodziłem manszetę przy piaście....
Ale nic, i tak mam tuleję wahacza do wymiany to się zrobi.
Aha, wahacze RTS mają pływające tuleje nie trzeba ich ustawiać na "0" do przykręcenia.
Klucz pneumatyczny się doskonale do tego nadaje :) ... no tylko kto ma w domu takie zabawki?
A ja tylko podam informacyjnie, po wymianie górnych wahaczy przód na TRW, po jakimś miesiącu prawy wahacz skrzypi jak stare drzwi.
Na dniach będę wymieniał tuleje na poliuretanowe i zobaczymy jak pociągnie.
To ja z wahaczem chyba trafiłem w 10-kę,mam już 35kkm przejechane po montażu lewego górnego Lemfordera za ok. 200pln. i jest ok.
Ja mam oba górne lemfordera ,ok 30kkm i dalej cisza.
Jeszcze zależy czy trafiłeś ori lemforder[emoji4] Jeśli tak to potrzyma Ci długo.
Powodzenia, u mnie od Lema się zaczęło i niestety już przy wyjeździe z warsztatu skrzypiało. Nie chcę przez to powiedzieć, że Lemforder to g**no, bo rzeczywiście niektórym się sprawdzają. Po prostu trafiła mi się trefna partia.
Pablo, a kiedy Ty swoje wymieniałeś? Ja Lema zakładałem jakoś w sierpniu zeszłego roku...
Muszę zobaczyc histrorie zamowien to Ci napisze. Zamawialem z naszego sklepu.
Słyszałem,że trafiali na lipne lemy,dlatego tez mialem obawy przy ich kupnie.
No u mnie było tak, że czytałem forum "Lemy super lemy super" po czym zamówiłem i pojawiły się jak na zawołanie głosy, ze "Lemy szit lemy szit".
:D No i ja oczywiście trafiłem na szita
Ja pierwszego jak dobrze pamiętam zamontowałem zimą 2013r. Wczesniej zamówiłem trw i dość szybko padł:-( Powiedziałem sobie,ze jak juz lemforder sie nie sprawdzi to kupie ori [emoji53] Ale jak do tej pory jest dobrze i oby tak dalej[emoji4] Jeszcze muszę dolny wymienić. Jak widać z tymi lemami to tez loteria[emoji6]
Wymieniłem ostatnio wahacz dolny prawy na TRW, mam stary (oryginalny) w którym padła guma na sworzniu mam pytanie czy można ten stary wahacz jakoś zregenerować gumy + sworzeń, jeśli tak to zamiast go wieść na skup złomu :D to mogę go komuś sprzedać do regeneracji :P
Można. Pisałem o tym, np regum.pl spod Poznania.
Aczkolwiek nie wiem jeszcze nic na temat jakości bo go dopiero co założyłem. Póki co cisza.
chlopaki kiedys juz pytalem ale nikt mi nic nie napisal. Co polecacie ze smarow zeby wstrzyknac do sworznia? Dzis kupilem w sklepie motoryzacyjnym jakis smar penetrujacy w sprayu K2. Gosc mowil, ze to bedzie ok. Zaaplikowalem przez igielke. Cos nie bradzo sie chcial wstrzykiwac przez strzykawke bo duzo gazu bylo ale jakos troche wstrzyknalem. Psiknalem tez po tulejach. Efekt taki sobie. Troszke mniej skrzypi. Na stacji diagnostycznej stwierdzili mi, ze wahacze sa sztywne tylko luzy na drazkach. Drazki wymienilem, ustawilem zbieznosc ale cos skrzypi,a oponki dalej troche przycina od wewnatrz
Skrzypiących tulei nie zdiagnozują na szarpakach na stacji diagnostycznej. Lewarek warsztatowy i podnoszenie auta do góry i opuszczanie na dół. Trzeba nasłuchiwać.
nie zerknij w moj temat bo nie pamietam. Gdzies na ostatnich 3 stronach powinno byc zdjecie z pomiaru
Mnie ostatnio spotkał ten sam problem, zjadło mi przód od wewnątrz i znalazłem wątek na alfaowners gdzie poruszano ten temat, po XX postach dyskusji znalazło się rozwiązanie i wszyscy ustawiali zbieżność przodu na zero. Ja zrobię to samo tyko wymienię jeszcze wahacz dolny bo mam rozdziabaną tylną tuleje.
ja mam jakis taki czerwony
Pytanie do osób, które posiadają tuleje wahacza poliuretanowe.
Z jakiej firmy braliście takie tuleje, znalazłem w Polsce firmę ale bez jakiejkolwiek informacji na temat jakości ich produktów.
http://poliuretany.olkusz.pl/
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/tule...-kpl-2szt.html
W zestawie mają smar silikonowy, czytałem, że najlepsze jest połączenie smaru molibdenowego i miedziowego, jakie macie zdanie na ten temat ?
Byłbym wdzięczny o jakieś link np do aukcji lub producentów.
PZdr
No i Panowie wahacz górny Hart po niespełna roku zaczął wydawać przytłumione dźwięki stukania, mechanik zarzekał się że nie możliwe ale dzisiaj włożył TRW nówkę bo nigdzie nie znalazł luzu i cisza tak więc Hart idzie na reklamacje i nie ukrywam, że jestem rozdrażniony tą sytuacją, poradźcie mi co robić w razie odrzucenia reklamacji przez producenta by odzyskać pieniądze za wahacz i robotę?
Zainwestować w oryginał? :P
W oryginał mogę zainwestować nie ma problemu, tylko nie o to chodzi w moim pytaniu. Po prostu zostałem namówiony rok temu na harta ale niestety padł więc skoro jest gwarancja to trzeba z niej skorzystać a nawet należy tylko pewnie mogą być z tym problemy...i jakos trzeba sie przygotowac na to:)
Właściciel warsztatu zarzeka się, że powinni oddać kasę za wahacz i zmianę i że z tą firmą pod tym względem jest ok także zobaczymy czy tak będzie, a mam nadzieje że będzie bo on mnie namówił na niego on zakładał a teraz wymieniał na inny. Chociaż bylem u niego pierwszy raz i powiedział wahacz jest dobry wyjmował go nawet i sprawdzał luzy, więc przyjechałem w innym czasie by znalazł luzy które powodują stuki i się okazało, że nic nie znaleźli więc zmienili wahacz i nagle cud, stuków nie ma.
Zaczął mi skrzypień prawy górny wahacz jak stary tapczan, lewy jest OK. I tutaj mam do was pytanie, czy wahacze górne trzeba wymieniać parami czy można pojedynczo ?
też mam wahacz górny do wymiany z lewej strony, zamówiłem Lemfordera (w poprzednim aucie części tej firmy wydawały się najtrwalsze) i teraz pytanie (które się może powtórzyło na poprzednich 100 str. tego wątku) czy po wymianie tego wahacza jest wymagana korekta geometrii zawieszenia???
Sorry ale zmiana wahacza nie wpływa na zmianę ustawień zawieszenia, powie to wam każdy mechanik nie rozumiem czemu powielacie te stereotypy. Jeśli widzicie, że auto jedzie nie równo, scina opony, kierownica krzywo leży przy jeździe na wprost to pasuje zrobić zbieżność, kąty są nieregulowane z przodu.
Po wymianie górnego wahacza nie ma potrzeby sprawdzać geometrii.
Po wymianie dolnego na aftermarketowy osobiście bym sprawdził. Nawet 50 zł za sprawdzenie to nic w porównaniu z nadmiernym zużyciem opon.
Obie sytuacje sprawdziłem organoleptycznie. Dolny ori zamieniłem na TRW i była potrzeba delikatnej korekty.
ad. Luck pytam własnie dlatego, że chciałbym uniknąć ścinania opon.
Jeżeli przed zmianą wszystko było ok to i po zmianie nic się nie ma prawa zmienić, pytasz to odpowiadam i tak odpowie każdy profesjonalny mechanik. Pytałem o to nie jednego mechanika, zmieniałem wahacz górny już 3 razy i nic się nie działo ani przed zmianą ani po. Geometrie robiłem gdy odkręcali drążki, magiel, dolnego nie robiłem to na jego temat nie mam wiedzy.
Potrzebuję wymienić komplet przednich wahaczy i o ile przy górnych nie mam pytań (po lekturze forum wybiorę raczej Lemforder), to przy dolnych mam problem.
Czy mogę wymienić tylko tuleje wahaczy (np. autosklep24 oferuje taki zestaw: http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tulej...wy-KPL-/8712)?
Czy może poszukać firmy regenerującej oryginalne wahacze - jeśli tak, to jaki jest przybliżony koszt takiej operacji i na jak długo pomaga?
A może po prostu zamiennik - TWR, SLR, Fast?