7 załącznik(i)
Dzienne/przeciwmgielne Hella
Cześć,
Do tematu dziennych podszedłem następująco:
Moduły Helli 90 mm o numerze części 1N0 010 294-001.
Załącznik 259583Załącznik 259588
Są to moduły z rodziny świateł Hella 90 mm które spotykamy np w autobusach Solaris :)
Światła te są zespolonymi światłami przeciwmgielnymi i dziennymi i wykorzystują żarówkę H15.
Niestety posiadają inny rozstaw otworów - 73.5x73.5 w porównaniu do fabrycznych 102x58 oraz ramka montażowa odsadzona jest głębiej o 10 mm.
Trzeba dorabiać mocowania, ja dorobiłem z blachy i przykręciłem na dłuższej śrubie stosując jako dystans 2 podkładki i 2 nakrętki, daje to około 10 mm.
Do podłączenia trzeba wykonać adapter z kostki dwupinowej typu Superseal 1.5 na trzypinową kostkę następującego typu:
Załącznik 259582
Do znalezienia pod hasłem "kostka wtyk vw audi skoda czujnik wtrysk 3pin jpt"
Piny to +Dzienne, Masa, +Przeciwmgielne. Opisane na tyle modułu.
Jak to podłączyłem:
Dzienne gasną, gdy włączę światła mijania lub gdy włączę światła przeciwmgielne. (Zgodne z ECE R87)
Vide Wikipedia/ECE R87:
Cytat:
Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania lub przeciwmgłowych (jednakże nie przy krótkotrwałym włączeniu świateł drogowych).
Załączane są przekaźnikiem, którego cewka sterowana jest tranzystorem - tak łatwiej było mi połączyć sygnały rozłączające dzienne.
Cała dodatkowa instalacja znajduje się pod maską, nie brałem sygnałów z kabiny.
Układ sterujący siedzi w skrzynce bezpieczników.
Korzystam z sygnałów:
- +12 ACC - F16
- +Przeciwmgielne - styk 87 z przekaźnika przeciwmgielnych
- Masa - styk 85 lub 86 przekaźnika pompy paliwa (styki cewki) (do sprawdzenia multimetrem)
- +12 Mijania - dołożyłem kabelek idący z lewej żarówki mijania do skrzynki bezpieczników. Aby przejść przez obudowę reflektora, w klapce od żarówki kierunkowskazu jest taki szary wsad, przez który można przewlec kabel do wnętrza reflektora bez wiercenia
Zalety tego rozwiązania:
- Pasuje do fabrycznego otworu
- Jest halogenowe, więc pasuje do wyglądu auta
- Serwisowalne, bo wymienne źródło światła
- Nie trzeba kłaść kabli masowych do świateł dziennych, bo żarówka jest dwuwłóknowa ze wspólną masą
- Dodatkowa instalacja zrobiona bez ingerencji w fabryczną wiązkę
Wady:
- Drogie - ceny około 70 € za sztukę
- Praktycznie niedostepne w PL - kupowałem z Niemiec przez ebay
- Drogie żarówki na zmianę - H15 ok. 70 zł sztuka, ale moduły przychodzą z żarówkami
- Dodatkowe koszty: wtyczki, przekaźnik oryginalny Fiata, bezpecznik MTA, podstawka do bezpiecznika, przekaźnika - 70 zł
- Trzeba samemu zrobić instalację
- Trzeba dorobić mocowania
- Jest trochę zabawy z włożeniem tych modułów w fabryczny otwór
Kosztów kabli nie liczę bo miałem w zapasie jakieś resztki FLRY-B 0.75 mm² w różnych kolorach, peszle też miałem z własnych zapasów.
Lista wad jest dłuższa, ale moim zdaniem efekt końcowy przebija to wszystko no i ja jestem przede wszystkim usatysfakcjonowany.
Efekt:
Dzienne
Załącznik 259584Załącznik 259585
Przeciwmgielne
Załącznik 259586
Jak to pasuje
Załącznik 259589
Chętnie odpowiem na pytania.
Pozdrawiam wszystkich.