korekty na biegu jałowym przy nagrzanym silniku
silnik na wolnych obrotach nie równo pracuje czy może to być wina wtrysków ?
1 : -1,2500
2 : 0,2800
3 : -0,9800
4 : 0,4000
Printable View
korekty na biegu jałowym przy nagrzanym silniku
silnik na wolnych obrotach nie równo pracuje czy może to być wina wtrysków ?
1 : -1,2500
2 : 0,2800
3 : -0,9800
4 : 0,4000
Cos te wyniki korekt się chyba nie zgadzają dobrze przepisales? Wszystko wyłączne podczas pomiaru? Klima, swiatla, radio? Nierówno pracuje tzn.? Obroty skaczą?
Rozumiem, że to maksimum korekt ? Jeśli tak, to można się przyczepić tylko do wtrysku pierwszego. Ale ta wartość to jeszcze nie powód do paniki.
Natomiast korekty na wolnych obrotach nie wiele mówią o stanie wtrysków. Wpływają tylko na zakres pracy na wolnych obrotach. Ważniejsze są korekty pod obciążeniem.
Natomiast jeśli silnik na wolnych obrotach nierówno pracuje, to proponuję zalogować ciśnienie na railu (ciśnienie paliwa - mierzone i żądane). To najczęstsza przyczyna falowania.
- - - Updated - - -
W pomiarze pod obciążeniem ważne jest abyś nazbierał jak najwięcej danych, więc po prostu przejedź na tyle dużo aby było co analizować :)
Rób to od zakresu około 1500-1800 obrotów.
Moj przypadek wygladał następująco:
- na postoju jednen wtrysk +1,5 reszta koryguje
- podczas jazdy +2 na pierwszym i na czwartym -1,5
Po uszczelnieniu egr-u na jalowym patrz zdjecie:) niestety będę dalej szukal bo nadal mam +/-2 podczas jazdy. Najbardziej zastanawia mnieb to, że najgorsze korekty sa przy 2000RPM.
Wiec potwierdza się że za złe korekty nie zawsze sa odpowiedzialne wtryski. Juz wklejalem linki z lekturą.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/05/613.jpg
Poniżej moje aktualne logi dynamiczne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego po przekroczeniu magicznej temperatury 70 stopni korekta na cylindrze IV podczas lekkiego przyspieszania rośnie gwałtownie do ponad +2mm3/w? Przed przekroczeniem wspomnianej temperatury korekta mieści się w +1mm3/w. Czyżby sterownik przy temperaturze 70 stopni zaczynał inaczej dawkować paliwo? Przy obciążeniu silnika na biegu jałowym do 2500 obr/min. korekty na cyl. I oraz III zmniejszają się, natomiast na cyl. II oraz IV rosną do wartości ok. +/-0,8 mm3/w. Na wolnych obrotach korekty mieszczą się w +/-1mm3/w - patrz końcówka loga.
Załącznik 229583
Mógłbyś napisać coś więcej? Co się dzieje z autem? kopci, dużo pali, falują obroty?
Odpala od strzała. Po mniej więcej 30 sekundach od odpalenia zaczyna się lekko nierówna praca silnika, wyczuwalna zwłaszcza w chłodne dni. Nie widać tego na obrotomierzu, czuć to i słychać w pracy silnika. Widać to również na podglądzie obrotów w programie diagnostycznym. Wtedy to korekta na I cyl. rośnie do prawie +2mm3/w. Po rozgrzaniu silnika korekty na jałowym się w miarę stabilizują. Poza tym, auto jeździ w miarę normalnie. Nie kopci, nie dławi się i nie szarpie. Niby ok, ale auto już nie ma tego ciągu co kiedyś. Jest zauważalnie słabsze. Kolejna niepokojąca sprawa to zapach spalin - jest gryzący, zwłaszcza zimą. U mojej laski w HDI bez FAP'a, spaliny pachną jak z piekarni. Już ponad 2 lata temu będąc na znanej w Polsce hamowni stwierdzono przydymianie w górnym zakresie momentu obrotowego czyli w okolicach 2 tys. obr/min. Wg tunera, korekta ponad 1,5 mm3 jest jego zdaniem niedopuszczalna. Oczywiście tutaj na forum zdania w tej kwestii są podzielone ;)
Wrzuć auto na hamownie. Jak wypluje sporo poniżej serii wtedy szukaj przyczyny. Jak wypluje seria daj sobie spokój. Pomiar na hamowni jest dwukrotnie tańszy niż sama jedna końcówka wtryskiwacza ;]
może nie to miejsce ale mam takie małe pytanie.czy wasze 1.9jtd po chipie mają podobną dynamike jak 1.9tdi 130km. chodzi mi szczególnie o duł czy też macie tak dynamiczny jak tamten silnik?
Pytanie;) na postoju korekty max +/- 0.5. 4 bieg i but od 1500 obr korekty max +/- 0.8 a jadąc autostrada 160 6 bieg ,trzeci wtryskiwacz szybuje do +2 ;( reszta go koryguje czy przy takiej prędkości jest to normalne? Auto nie dymi , ma moc.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka