Napisał
Machaju
Alfa to produkt jak każdy inny. Pojęcie "golas" jest ciężkie do porównania (zwłaszcza w czasie, kiedy UE wymaga w standardzie coraz większej liczby asystentów), jednak jest wielu klientów, którzy porównują ceny wersji bazowej, i na podstawie tego kupują. Sam znam kilku takich a jeżdżą np. podstawowym Tucsonem z automatem, czy innym Qashqai-em. Wielu porównuje ceny bazowe w konfiguratorach i od razu rezygnuje z Alfy, wychodząc z założenia, że to auto nie na ich możliwości, co może być przekonaniem błędnym. Wielu też nie lubi/nie chce bawić się w długie negocjacje i przerzucanie ofert różnych salonów, żeby wywalczyć 18,45% albo 18,51% rabatu. Jeśli zaś spojrzeć na inne marki premium, to tam z powodzeniem funkcjonują "golasy". Zerknij, co ci oferuje np. goły porsche macan. Ostatnio nie patrzyłem, ale rok temu jak kupowałem Formentora, to bardzo niedużo dokładając zamiast dobrze wyposażonego VZ mogłem kupić Macana. Tyle, że ten macan był naprawdę biedny jeśli chodzi o funkcje (nawet zestawu naprawczego do opon nie ma w podstawie). I wielu tak robi. i Porsche czy inne Audi robi wyniki.