Był tu film jak gość w pro rekawicach rajdowych prowadził auto jedną ręką. Także juz lepiej bez kombinezonu a z umiejętnościami.
Printable View
7:32 zostało już dostrzeżone :)
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/...rburgring.html
http://superauto24.se.pl/moto-news/a...rd_889200.html
http://www.autostuff.pl/nowe/3088/al...a-nurburgringu
i jeszcze to
TG: the Alfa Romeo Giulia is a Nürburgring hero
http://www.topgear.com/car-news/vide...rburgring-hero
Bo Giulia to Q a Mito i Giulietta to QV, wszystko sie zgadza.
A propo kombinezonu, mysle przy tych prędkościach wiele by mu nie pomógł a tak chlop w T-shirtcie i jeansach jest i lżejszy i ma większy komfort wiec moze bardziej swobodnie cisnąć ;)
I nie było wersji mocniejszych niż Mito 170 hp i giulietta 240. Może to celowy zabieg i zostawili sobie miejsce na Giulię QV np. 550hp?
Tak, oglądałem w salonie AR, dziś byłem popatrzeć jeszcze raz i w poniedziałek robię jazdę testową (2.2 180KM, niestety manual).
Niestety wcale nie jest jej ładnie w czerni, czego nie można powiedzieć o poprzedniczkach. I tak jak pisałem wcześniej, brakuje czegoś przy lampach z przodu, tam gdzie 159 ma chromowane listwy (nerki na to mówią, zdaje się?) w Giulii jest jedynie przetłoczenie zderzaka, które z odległości większej niż 1m jest niewidoczne i przód robi się jakiś taki płaski i pusty.
Może będzie to lepiej wyglądać na żywo w ciekawszych kolorach, np. Monza Red, ale czerń zdecydowanie nie pasuje Giulii a to wielki grzech moim zdaniem :(
A ponieważ jestem (nadal) zainteresowany kupnem Giulii, to zapytałem też o opcje finansowania. Poza "leasing to jak pan chce taki będzie" dostępna jest też opcja tzw. "wynajmu", czyli (jeśli dobrze pamiętam liczby):
1. wpłata 5% wartości
2. 24-36 rat po ~1000zł
3. możliwość wykupu za ~50% wartości
czyli dla Julki za 200k, 10k PLN wpłaty, 36k pln w ratach a potem wykup ~100k PLN, łącznie ~146k PLN
Brzmi jak leasing dla nieposiadających działalności :P
Gdyby wykup końcowy był wyższy niż 50%, to wtedy można by mieć 3 lata wypasioną wersję za małą opłatą miesięczną a potem zmiana na nową...
Właśnie przed chwilą jechałem Giulią - piszę z serwisu Alfy korzystając z ich Wi-Fi (w końcu!). Luźne wnioski na szybko.
1. Cudownie neutralna w zakręcie, zero szarpania przy wychodzeniu gazem w łuku - bajka!
2. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że kierownica była za blisko (mam dość krótkie ręce), ale już mi się tego nie chciało poprawiać - pozycja za kierownicą elegancka. Rozmiar kierownicy też świetny.
3. Wspomaganie w trybie N jak dla mnie nieco za mocne - w trybie D jest OK.
4. Przy gazie w nawrocie na suchym, nawet w trybie D, samochód bardzo szybko skorygowany i ustawiony na właściwe tory - więc na sucho raczej ciężko będzie tym wpaść w poślizg.
5. Bardzo krótki skok pedału hamulca - pewnie idzie się przyzwyczaić, ale na początku lekki dyskomfort.
6. Przy odpalaniu gałka faktycznie zadrżała, ale podczas jazdy nie zwracałem na to w ogóle uwagi, raczej nie przeszkadza.
7. Diesel całkiem kulturalny, ale jednak przy depnięciu na 4-ce od 80 km/h słychać klekocik.
Przy zakupie benzyny na firmę golas z dołożoną nawigacją + czujniki parkowania tył za 125 tys. zł (to już chyba było) - jak dla mnie cena jak najbardziej rozsądna.
EDIT: Dostałem też katalog. Jest naprawdę ładny.
Co do benzyny - można już zamawiać z datą produkcji przypuszczalnie na grudzień. Demówki w benzynie miały być na wrzesień, ale w systemie nadal nie ma info, że poszły do produkcji.
Pan w salonie twierdził, że na jedną sztukę też (na firmę oczywiście) - specjalnie o to pytałem, bo mi się kołatało po głowie z tego wątku, że ktoś wspominał 2 sztuki. Jeździ to świetnie, ale jak dla mnie za szerokie auto - ale następca Giulietty na skróconej platformie byłby u mnie zdecydowanie nr 1.
- - - Updated - - -
Bez żadnych myków, po prostu na fakturze musi widnieć firma.
Jedyna moja wątpliwość to wpłata początkowa, pozostałe cyferki zapamiętałem tak jak mi podano. Nie sumuje się do 200k tylko do 146k, jak napisano. Może nie 5% a 25%, drobiazg :D
A wykup to jest 48,5% czy coś takiego, zaokrągliłem do 50%.
Tak duża wpłata początkowa z kolei przeczyłaby nazwie "wynajem" bo spodziewałbym się właśnie niskiej wpłaty własnej a wysokiego wykupu po "wynajmie". Będę w ASO to zweryfikuję cyferki, nie ma co gdybać. Może pójdę jutro bo nie chce mi się czekać do poniedziałku a w sumie z mojej strony wyszła propozycja dopiero przyszłego tygodnia.
Ale właśnie na tym to polega, żebyś dużą utratę wartości nowego auta zapłacił od razu, a potem możesz brać nowe auto nawet co rok :) (na takich samych zasadach). Gdyby było tak jak Ty chcesz (niska wpłata własna, niskie raty i wysoki wykup), to wszyscy woziłby się nowymi autami, a 3-latka za 60-70% ceny początkowej nikt by od nich nie kupił. Daj znać, jak to na prawdę wygląda, bo wynajem na 3 lata za 23% ceny biorę od ręki i lecę do salonu zamawiać :)
Ja nic nie chcę, powtarzam co usłyszałem dzisiaj w salonie AR. A że usłyszałem niedokładnie albo zostało coś źle mi przekazane, to kwestia która zostanie wyjaśniona.
Wg katalogu nie - pewnie kwestia wagi automatu:
2.2 180 KM MT - 1.374 kg
2.0 200 KM AT - 1.429 kg
Ale przez rozkład mas 50/50 samochód składa się w zakręt rewelacyjnie - nie ma uczucia znanego z samochodów FWD, czyli tego, że przód jednak jest ciężki i trzeba go "wrzucić" w zakręt - tutaj składa się cały samochód.
Yep, totally reasonable
https://grassrootsmotorsports.com/ar...fighting-fire/
BMW wypuscilo M4 GTS zrobilo ponizej 7;30 i teraz ma wyj.....bo czas ma lepszy.Porsche panamera to konkurent S-klasy i 7series wiec tak poklon ze ponad 5metrowa limuzyna ma takie czasy.Zreszta Porsche ma 918 gdzie lambo i kazde ferrari lacznie z lafferari dostaje becki.Wspomnicie moje slowa ze zaraz inny sedan bedzie szybszy i tak bedzie w kolko.W testach na osiagi QV dostanie becki w niedalekiej przyszlosci podczas porownan.FAjnie ze rozglosnili to bo moze sprzedaz ruszy z kopyta.Radosuaf dzisiaj przed poludniem jade na wierzbiecice ze swoja alfa to sie wszystkiego dowiem w sprawie 125tys,jak chcesz to podjedz swoja giuletta kolo 11.45.A jeszcze niedawno tak wszyscy sie zemnie smiali gdy mowilem ze beda takie ceny.Dla klientow indywidualnych tez beda,a zeby bylo smieszniej beda wersje ponizej 120tys
Naprawdę??? Myślisz??? Jakiś inny nowszy model może być szybszy? O nie, nie, nie, nie...
Ale jak to przemyśleć, to możesz mieć rację.
Dla mnie to jednak nie jest wystarczający powód, żeby teraz - bo kiedy - nie pisać i mówić o wspaniałym dokonaniu Giulii.
Odnoszę wrażenie, że jesteś fanem niemieckiej motoryzacji, to może się pokłoń tej Panamerze, ale chyba nie tu.
7:27:88 M4 GTS (2016)
7:32 Giulia Quadrifoglio AT (2016)
7:39 Giulia Quadrifoglio (2015)
7:52 M4 (2015)
Mam rozumieć, że Twoim zdaniem to Giulia Quadrifoglio dostała bęcki od GTS (bo one są porównywalne, pomijając pakiet aerodynamiczny i parę innych drobnostek), a M4 od Giulii nie bo?
A, jeszcze to:
Podczas gdy M4 Coupe uosabia idealne połączenie sportowych genów i nieograniczonej codziennej użyteczności, BMW Concept M4 GTS zapowiada potężny i ekskluzywny model specjalny stworzony z myślą o torze wyścigowym z wykorzystaniem pionierskich technologii. Mimo to auto jest nadal dopuszczone do ruchu po drogach publicznych - wyjaśnia Frank van Meel, prezes BMW M.
To co mam spokojnie i cierpliwie czekać, aż jakiś nowy model z Niemiec spuści bęcki Giulii, czy mogę trochę chociaż pocieszyć się jej obecnym rezultatem?
Daj spokój:)
Do niektórych nie dotrzesz nawet z bardziej spektakularnymi sukcesami. Jak by dojechała na kapciu z tym czasem, to by napisali, że przecież 3 koła były dobre a motory jeżdżą szybciej mimo, że mają tylko 2 koła:)
To nic, że M4 GTS jest maszyną stworzoną na tor z dwoma siedzeniami, klatką i całą masą usprawnień. Jak ktoś na zimno przeanalizuje film to te 2s 30 jest do urwania. Ale to tylko teoria zza komputera bo to co Fabio zrobił i tak leży na pograniczu fizyki i rozsądku.
Hehehe, racja!!
A co mnie jakieś testy na osiągi interesują? Liczy się strona praktyczna. Ile razy robisz sprint od 0-200 albo jedziesz z maks prędkością? Właśnie tor jest miarodajny. Jak jadę autem po normalnych drogach to mam gdzieś 0-100 i V-max. Liczy się ile mogę wyjechać z zakrętu (bo nie każdy wjazd kończy się wyjazdem...) oraz jaką mam elastyczność i bezpieczeństwo czynne.
Natomiast w kwestii wersji Business.
Jest już nowa decyzja, że będzie można zakupić takie auta na firmę, jako pojedyńcze sztuki!:)
Są to samochody na bazie wersji "giulia" z pakietem flota (navi itd) oraz z pakietem lighting (ksenon itp) za 125 tys. brutto.
Moim zdaniem bardzo dobra wiadomość.
1. M4 GTS to coupe
2. M4 GTS to auto z wyścigowymi fotelami, pasami, klatką bezpieczeństwa
3. M4 GTS ma takie rzeczy, jak natrysk wody na IC
Giulia to w pełni cywilne auto, dla 4 drzwi, 4 osoby, nie trzeba dolewać wody i kosztuje prawie połowę tego, co M4.
W swojej klasie konkurencję objechała o kilkanaście sekund. Wygrywa z wielką trójką nie dość, że spektakularnie, to z zaskoczenia. BMW, Mercedes rozwijają technologię od lat, a debiutująca Giulia po prostu ich zniszczyła. A Ty nadal narzekasz?!?! Serio?! No tak...w końcu to nie 159 po lifcie...
Pewno jeszcze jechała na "zwykłej" oponie a nie na sliku bo piszczy niemiłosiernie. Za tę pieniądze to auto jest rewelacyjne, nie sądzę by M4 GTS nadaje się do codziennej jazdy...
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka
Odnośnie rekordu na petli tak sie zastanawiam..
Biorac pod uwagę, ze kierowcy teamu f1 ferrari dostali po QVce wcale by mnie nie zdziwiło ze to któryś z nich siedzial za kierownica tego potworka ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tu już nawet nie chodzi o czas ale mnie bawi że koleś w dżinsach i t-shircie bez jakiejś wielkiej spinki wykręca taki czas a u Porsche klatka kombinezon itp. Pamiętam jak Prosiakom skakał gul jak Nissan GT-R był szybszy...
Docztane.. I poinformowane przez [MENTION=1199]sołtys[/MENTION] kierowca byl Fabio Francia
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ciekaw jestem czy ta wersja Business na firmę ma możliwość dodatkowej konfiguracji z listy opcji czy trzeba cieszyć się z niższej ceny i iść na kompromis kosztem indywidualizacji auta .
A ja powiem tak: 125 tys to za mało :D Żeby się zaraz Giulia nie stała nowym Mondeo flot korporacyjnych :D
Może chociaż dadzą opcji Buisness jakiś jeden specjalny kolor (np. sraczkowaty) żeby za 4-5 lat było widać z daleka, że te perełki na otomoto to są flotówki z 0,5mln przebiegu rzeczywistego :)
Wiesz ze juz wpisują przebieg co roku przy badaniu technicznym?
Giulia nawet jakby kosztowała 120k to i tak nie będzie hitem sprzedaży flotowej w dużych firmach gdzie kupują kilkaset aut bo tam panują jeszcze zupełnie inne warunki sprzedaży i negocjacji. To oferta raczej dla firmy 1-5 aut.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
[MENTION=42285]Szkaradnik[/MENTION] - powaga zabija powoli ;)
W tym wątku już na prawdę nie wiadomo czasami co jest na serio a co ironią. :)
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka