Pamiętajcie, że 5w40 drugiemu 5w40 nie równy. Jeden może mieć lepkość w 100C równą 12,5 co jest bliskie klasie 5w30 i pewnie do niej spadnie po niedużym zanieczyszczeniu paliwem z czasem eksploatacji, inny będzie miał 14,8.
Printable View
Pamiętajcie, że 5w40 drugiemu 5w40 nie równy. Jeden może mieć lepkość w 100C równą 12,5 co jest bliskie klasie 5w30 i pewnie do niej spadnie po niedużym zanieczyszczeniu paliwem z czasem eksploatacji, inny będzie miał 14,8.
Ostatnio była dyskusja na temat odsysania oleju. Zeszlym razem nie mógł gość odkrecic korka i zgodzilem sie na wyssanie.
Staral sie to robić bardzo dokladnie i z 4 litowej banki oddał mi prawie litr.
Teraz zrobiłem to nornalnie i z 5 l zostało 100 ml. Co prawda była sciagana miska do wymiany uszczelki pod smokiem. Ale sam mechanik sie zapytal czy mam 5 litrów bo jemu zawsze wchodzi praktycznie 5 l.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Kolega ostatnio ściągał z mitto i wyszło mu wg pojemności układu "wszystko"- ale trzeba mieć choć odrobinę umiejętności, a raczej chęci.
Ile razy ponownie uruchamiał sprężarkę od odsysarki podczas odsysania oleju mechanik który wykonywał usługę i jak długo to trwało?
Wystarczy spojrzeć na dane podawane przez producenta oleju wszystko jest tam opisane, a oleje "zalecane" przez producenta - to jedynie "zalecenie" które się często zmienia w czasie produkcji silnika/modelu- zaczynają od 5w40, żeby zalecać 5w30 albo 0w40.
Panowie, bo ja już się totalnie w tym temacie pogubiłem.
Mam Bellę, 159 2.4 210KM (auto sprowadzane z niemiec, na 1000% ma DPF), mam do tego zalać olej 5W40 klasy C3 - ale jaki? Jakiego producenta tego oleju polecacie i jaki "model", tak konkretnie? Może jakieś przykłady?
I pytanie offtopowe, który zestaw filtrów wybrać:
UEFI czy Filtron? (Sprzedaje je motostacja na allegro)
(zaznaczam, że nie dam ponad 300zł za filtry, które i tak muszę wymieniać raz w roku, bo to bez sensu, wolę taniej, a częściej niż drożej, a rzadziej)
Skoro masz DPF to 5W40 Penrite Enviro+ jest np. bardzo dobrym wyborem.
Filtry UFI są lepsze. edit: UFI nie uefi. O UEFI nie słyszałem. Komplet znajdziesz poniżej 300 PLN bez problemu. Szczególnie w asortymencie sklepów, choćby reklamujących się na forum.
PS. ja też wolę robić remont silnika czy wtryskiwaczy niż przepłacać za jakieś filtry :)
UFI, mój błąd.
"PS. ja też wolę robić remont silnika czy wtryskiwaczy niż przepłacać za jakieś filtry"
Już weź nie przesadzaj, nie jestem z tych co żyłują auto na każdej prostej bo "fajnie" i nie mam zamiaru z niego robić 270km 450nm żeby robić popisówki przed kumplami, a jakbym chciał "ścigacza" to dopłaciłbym trochę i wziął 350z/370z ;p A jak się zapytasz - to po co mi 2.4 210km to odpowiedź będzie prosta, przy moich zapotrzebowaniach pali dokładnie tyle samo co 1.9, a różnica cenowa wynosiła 1270zł, więc ten tamtego, 1.9 jest zupełnie nie opłacalny jeżeli chodzi o stosunek cena/możliwości biorąc pod uwagę 2.4, nawet koszty ubezpieczenia są takie same (wliczając zniżki). Oczywiście mam zamiar wyciąć EGR i DPF (plus myślę co tu zrobić z kolektorem), ale nie od razu, za kilka miesięcy, chce wiedzieć czy mi to auto spasuje na dłuższą metę (wcześniej miałem A6 3.2 quattro i już wiem, że wolę 159).
"Penrite Enviro+ jest np. bardzo dobrym wyborem"
Tak, powiedziałbym, że nawet najlepszym wyborem. Jest coś tańszego niż 220zł za 5L?
liquimoly meguin motul. o 2 pierwsze pytaj chocby [MENTION=60599]Tomek_[/MENTION]evo, motula tez ma ale przy okazji wiec ceny akurat na niego mial srednie(no chyba ze to sie zmienilo od grudnia).
Filtry UFI dostaniesz poniżej 300 PLN (albo coś w tych okolicach) np. w Motodelcie. Napisałem tak dlatego, że sam przerobiłem jeden beznadziejny filtr paliwa innej firmy. Uwierz mi, nawet jak komplet będzie tańszy te 50 PLN to nie jest to warte tych pieniędzy. Na jeden dodatek do czyszczenia wtryskiwaczy wydasz te pieniądze.
Dopóki masz DPF... tańsze oleje znajdą się... np. Shell Helix HX7 ECT 5W-40. Tylko nie jest to olej tej samej klasy. Gorsza baza, choć z tanich olejów jest OK.
Rozumiem Cię, dopóki nie zdecydujesz czy auto zostaje z Tobą nie chcesz po prostu dużo inwestować.
PS. W tym nadwoziu to i 350 KM nie zrobi z tego auta rakiety.
PS2. Ktoś kiedyś powiedział, że zakup Alfy to jak kupno 350z na raty. Mam nadzieję, że Ci się nie sprawdzi to powiedzenie. :)
Wszystkie moje auta jeździły na filtronie, to dobre filtry w bardzo przystępnej cenie niczym nie odbiegająca jakością od niemieckich odpowiedników innymi słowy skoro na filtrze Mann czy Knecht silnik samochodu zachowuje się tak samo - to po co przepłacać ?
Ps. A czy ktoś ma wiedzę kto jest podwykonawcą filtrów dla Fiat/Alfa Romeo ? Przecież sami tego nie klepią .. hmm?
Ma kilku dostawców min. UFI
Co do filtrona to nie wszyscy wiedzą ale od zeszłego roku należy do niemieckiego Mann+hummel wiec mity o kiepskości tych filtrów mozna miedzy bajki wsadzić.