hmm,
w sumie jak w opisie kantuja to co bedzie dalej. Ja tam sie na 159ti nie wyznaje :P
- - - Updated - - -
hmm,
w sumie jak w opisie kantuja to co bedzie dalej. Ja tam sie na 159ti nie wyznaje :P
Printable View
hmm,
- - - Updated - - -
hmm,
Tak myślałem o tym komisie ponieważ są zainteresowani moim Abarthem przy zamianie.
Gwarancje dają ale od niektórych dowiedziałem się, że różnie to bywa z tymi zasadami gwarancji i że można ją traktować jakby jej nie było ale sam nie wiem.
2.4 by było dobrym rozwiązaniem dla mnie jeśli chodzi o moc i spalanie ale jeszcze muszę trochę poczytać o tych silnikach, na razie przerobiłem te co brałem dotychczas pod uwagę czyli 1.9 JTS, 2.2 JTS oraz 1.9 JTD.
- - - Updated - - -
Tu masz 159 TI: http://allegro.pl/alfa-romeo-159-ti-2-4-jtdm-200-km-i2974067173.html
Kusi mnie ale nie mam funduszy które by pozwoliły ją kupić.
A jeśli bym znalazł to sam nie wiem, nie miałbym za co w razie czego zapłacić za jakąś naprawę.
Dobrze kalkuj propozycję wzięcia przez komis samochodu w rozliczenie. Z doświadczenia wiem, że to NIGDY się nie opłaca
- - - Updated - - -
A naprawiać prawdopodobnie byłoby co, jeśli kupi się Ti z 2.4 JTDm i przebiegiem 80 000km za 40 000zł. Na 99% na "dzień dobry" rozrząd, kolektor, egr, dpf. I 4 000zł nie Twoje. A co dalej- nie wiadomo.
Tu by mi się zapewne nie opłacało z powodu zamiany na skarbonkę...
Nigdy dzięki za szczerą i prostą odpowiedź. Takie są najlepsze a nie gdybanie :)
Jak Ci się sprawuje ten motor?
Hej Nigdy, a czemuż to dpf do wywalenia (bo chyba o to Ci chodziło)? Że po 80k km zatkany na amen - wątpię.. Jakaś obsesja z tym wywalaniem dpf'a - jak nie chipujesz itd. to zostawić niech działa dopóki nie padnie (a znów tak prędko nie padnie). Raz, że auto z usuniętym dpf'em i ingerencjami z emulatorem itd. potem ciężej sprzedać, dwa, że jak nie dziś to jutro, jak nie w PL to np. w Niemczech nagminne staną się kontrole czy auto spełnia normy i bez dpf będzie kupa problemów. Chyba, że ktoś tylko po Polsce pomyka i nie zamierza auta kiedyś sprzedawać....
Seboo159 - też myślałem kiedyś o 2.4, ale Tomek skutecznie mnie zniechęcił - nie pamiętam jakich dokładnie argumentów użył, ale był przekonywujący :) (inna sprawa, że jakieś 2.4 tam ma u siebie). Co do Ti - wyobrażasz sobie jazdę na tych obręczach + twarde zawieszenie w Polsce?- bo ja nie. Chyba, że to miałoby być autko głównie do zabawy. Mnie w mojej na 17" już nie raz kręgosłup boli (szczególnie teraz przy wysypie dziur po zimie). Inna sprawa, że wy tam w Wawie może trochę więcej lepszych dróg macie, nie wiem. Jeśli chodzi o kasę to nie tylko naprawy - widziałeś ceny _dobrych_ opon dla Ti? Wziąłęś pod uwagę koszt AC (ubezpieczyciel wycenia na podstawie cen w bazie - a te dla Ti na pewno dużo wyższe) itd.
2.4 to taki dziwny motor - jak jest z nim wszystko w porządku, to jeździ rewelacyjnie, ale jest BARDZO wrażliwy na nieprawidłową pracę wtryskiwaczy, na problemy z kolektorem ssącym, z biegiem czasu pojawiają się nieszczelności na kolektorze wydechowym, a wszystkie te defekty mogą naprawdę mocno przetrzepać kieszeń. Jeśli nie miałeś z tym konkretnym motorem do czynienia - to radzę samodzielnie nie podejmować prób oceny stanu takiego auta, bo możesz się potem bardzo zdziwić na pierwszej wizycie serwisowej. Tutaj wydatek rzędu 3-4 tysięcy złotych na "dzień dobry" to nie jest nic dziwnego.
I niestety, z racji popieprzonych stawek akcyzy na auta o pojemności >2 litry, zakup 2.4 JTDm obciązony jest 18.6% daniną na rzecz naszego kochanego państwa. Dlatego 2.4 musi kosztować więcej, niż identyczna 1.9, albo 2.0... Masz więc model, który jest na starcie droższy w zakupie i później odczuwalnie droższy przy naprawach...
Tak samo kierowanie się przy zakupie 159-ki faktem, że ktoś weźmie Abartha w rozliczeniu, jest wg mnie nieporozumieniem...
garret wywalenie DPF-a, albo jego wymiana to jest kwestia czasu.... a nie tego czy się chce czy nie.
Tak samo jak z tarczami hamulcowymi, turbiną itd itp tylko z DPFem możesz się tego g... pozbyć raz na zawsze - a z tarczami się tak nie da ;)
Ja bym go nie oddał za żaden inny motor w 159. Tak jak pisał wyżej Tomek- sprawny jeździ świetnie. W połączeniu z automatem daje bardzo fajne wrażenia przy umiarkowanym spalaniu. Niestety potwierdziła się u mnie również reguła z wtryskiwaczami i kolektorem. Byłem jednak na to przygotowany i w 100% świadomy. Autko kupiłem stosunkowo tanio i teraz śmigam i jestem szczęśliwy :)
Niestety przy tej cenie trzeba zakładać, że przebieg jest zdecydowanie powyżej 100k km lub jest powypadkowa. Jeśli to to pierwsze, filtr będzie prawdopodobnie w niedługim czasie do regeneracji/wymiany/usunięcia. Jeśli to to drugie, to... Sam nie wiem co lepsze.