co do wad, to tak jak [MENTION=80990]qqmonzter[/MENTION] napisał, turbina może paść. myślę że głównie to dotyczy aut przedliftowych, bo po lifice poprawiono smarowanie turbiny (o ile ktoś nie trzyma się książkowych wymian co 35tyś km i co parę lat wymienia srubę-filterek na smarowaniu turbiny, albo wywalił z niego sitko) - po lifcie wąż jest cały w izolacji termicznej i inaczej poprowadzony (sam zmieniałem w swojej 159TBi na taki z GIulietty poliftowej). poza tym gdzieś około liftu zmienili olej na dedykowany do TBI (Selenia Sport Power), w sumie nie wiem na ile on pomaga bo parametry z analizy chemicznej miał przeciętne, ale Selenia Star PE którą lano wcześniej jest znana z tego że zasyfia silnik (a w TBi (przedlifotwych, ze starym wężem, gdzie olej smaży się w okolicach kolektora) zapewne przytyka wąż smarowania turbiny i śrubę-filterek przed turbiną).
Co do spalania, silnik bardzo różnie potrafi wypijać paliwa. Ja mam doświadczenia ze 159 SW zTBi, auta pewnie o jakieś 200-250kg cięższego, jadąc te 80-90km/h bez żadnych skrzyżowań, przyhamowywania, wyprzedzania itp dało się zejść ciut poniżej 7l, ale taka jazda to tylko na próbę i żadko są takie warunki. Po mieście miałem 14-17l/100, ale mam ciężką nogę. Na trasie zżerała ok prędkość/10 - 3 do 4l, czyli np 12.5l/100km jadąc na tempopmacie 160km/h. W GIulietcie zapewne te 2l mniej weźmie.
Skrzynia w Giulietcie jest Fiata FPT C635.