jak łatwo pobudzić chamstwo :D
chwilowe spalanie nijak ma się do spalania, które jest mierzone na danym odcinku drogi przy prędkości stałej, pewnie tego nie zauwazyłeś :P
Printable View
Skoro silnik chodzi i spala paliwo, to nawet 0 nie jest tylko pewnie 0,.. l ;-)
W przypadku biegu jalowego na postoju, na podpietym kompie u mnie MES pokazal 0,72l/100km a komp na desce 0.
U mojego ojca w Vectrze ON z 2008 komp na desce pokazuje spalanie na biegu jalowym, 0,9l jak dobrze pamietam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Silnik nie dostaje paliwa, wiec spalanie jest zero. Przy hamowaniu silnikiem wtryski nie podaja paliwa jesli obroty przekraczaja pewna wartosc.
A komputer pokazuje to co programista zdecydowal ze ma pokazac.
Inaczej jest na biegu jalowym. Wtedy srednie spalanie dąży do nieskonczonosci (bo dzielenie przez zero) i spalanie powinno sie podawac w l/h.
Cześć.
Mi komp pokazuje 15 przy jeździe na krótkich dystansach (6-7km) we wrocławskich korkach. Nowy nabytek, jesczze nie mialem okazji przepalić zbiornika więc nie wiem na ile to prawda i na ile mam być przerażony :) W tym tygodniu fura idzie na serwis (oleje, filtry, wyciek z okolic przepustnicy, grzechotanie po nagrzaniu silnika na obrotach jałowych i niskich). Będę obserwował jak sytuacja się rozwija.
M.
Załącznik 204079
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
W ciągu najbliższego miesiąca zrobię update - pozbyłem się wczoraj eko-wspomagaczy ;) Jeśli chodzi o przyjemność z jazdy to jest znaczna poprawa w zakresie niskich obrotów, trochę szybsza reakcja na gaz i co ciekawe, zniknęło ciche ale jednak słyszalne klekotanie. Z reguły ludzie pisali, że po porządkach z EGR silnik chodził bardziej twardo.
Wczoraj zatankowalem do pelna, weszlo 68l i zrobilem jakies 670km. Spalanie wyszlo 10.1l i tu zaskoczenie bo komputer sredniego pokazywal 10.4l. Te kilometry zrobione raczej miasto-autostrada bez trasy.
2.4 jtdm Spalanie pokazuje 23L. Jazda tylko miasto, styl mieszany. Ale chyba tyle nie spala, bo po przejechanych km wychodzi, że spala 14L
Dużo ??? :D:D:D i tak i nie.