Widziałeś, że instrukcja nakazuje nawet 90 Ah? ;)
Chociaż rzeczywiście we Włoszech może 60 Ah dawał radę. Ja zapewne wymienię na większy.
Printable View
tak wiem, wg ePera pokazuje bodajże 4 różne aku jako kompatybilne z TBi. u mnie był założony nowy 60Ah jak kupiłem auto we włoszech. Jeżdżę głównie po mieście, 2 lata i aku kręci jak szalony (również w zimie) - to benzyna, tu wystarczy taki - nie ma grzania świec żarowych itp. do diesla 1.9 większość forumowiczów stosuje 75Ah, choć w poprzedniej JTDm miałem aku 90Ah sygnowany jako [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo (który jak padł to wymieniłem na Boscha silver 75Ah czy coś takiego (może 78)).
Witam, podepne sie pod temat dwa lata temu poprzedni właściciel kupił akumulator jakis no name 78Ah. Niestety jest problem , alfa bardzo slabo kreci plus wyskakuja bledy przy odpalaniu . Aku byl oddawany ma gwarancje ale bez rezultatu uznali ze jest sprawny. Pytanie co teraz kupic, bo chyba potrzebuje czegos z wieksza moca rozruchowa. Co mozecie polecic ?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Polecamy przeczytanie wątku :)
Jest dużo propozycji . Myslalem nad boschem silver , ale z tego co czytam nie jest z nimi tak kolorowo. Dlatego szukam optymalnego rozwiazania, czytalem tutaj ostatnio o jakimś polskim producencie ale nazwa wypadła mi z glowy.
najpierw sprawdzic ladowanie, sprawdzic aku na testerze. mozesz podmienić aku z kims na probe. jesli bez zmian to wyczyscic klemy, kabel -do budy punkt przylaczenia,kabel od podluznicy na silnik wyczyscic laczenia, kable + na rozruszniku i alternatorze, zregenerowac rozrusznik.
78ah do 1.9 jest wystarczajacy na polskie warunki, praktycznie nikt wiekszych nie zaklada.
generalnie najczesciej slabe krecenie to suma roznych niedomagan w kontaktach, ladowaniu,stanie altka i rozrusznika i aku.
Po włożeniu naladowanego aku albo odpaleniu z kabli pali od strzała. Aku sprawdzane na testerze nie trzyma parametrów ( po oddaniu na gwarancje rzekomo im trzymal :) ale mniejsza z tym - taka firma ) . Klemy czyszczone. Jedyne co to tak jak mówisz sprawdzać łączenia. Rozrusznik kręci ale wydaje mi się, że to akumulator nie daje odpowiedniego prądu na rozruch.
Jakie są punkty połaczenia z masą, oprócz z akumulatora? Tam już wyczuściłem, ale chętnie spróbuję w innych miejscach...
ok wychodzi ze slabo twoj aku dziala. pytanie dlaczego?czy to przez problemy z ladowaniem czy polaczenia czy byl zbyt gleboko raz rozladowany i sie zasiarczyl? a moze jakis uplyw pradu w instalacji go tak rozładował - amperomierz w szereg i sprawdzic na zakresie mA (zamkij drzwi zeby lampka nie swiecila odlaczasz aku i podlaczasz amperomierz)
- - - Updated - - -
druga strona kabla masy, jest tez masa z podluznicy do silnika(czy skrzyni) pod podstawa aku podobno (sam bede sie bral za pare dni za sprawdzenie tego) no i wszelkie polaczenia + do aku i rozrusznika
Musze to sprawdzic ale na początku chcę kupić aku. Varta silver s5 77ah (780A) za 350 zł to dobra cena ?