Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten jest o skrzyniach, chciałem dać trochę więcej boostu mojej Julce, ile momentu wytrzymuje skrzynia TCT tak żeby się nie rozleciała? Będzie to robione świeżo po serwisie skrzyni.
Printable View
Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten jest o skrzyniach, chciałem dać trochę więcej boostu mojej Julce, ile momentu wytrzymuje skrzynia TCT tak żeby się nie rozleciała? Będzie to robione świeżo po serwisie skrzyni.
Od kilku ładnych godzin dłubię w necie i EPER.
Wyciągnąłem różnice między skrzynią z Giulietty 1.4 TB i Bravo / Delta 1.4 MA / TB
Giulietta - przełożenia
1) 3,9
2) 2,12
3) 1,48
4) 1,12
5) 0,90
6) 0,77
Bravo / Delta:
1) 4,15
2) 2,12
3) 1,48
4) 1,12
5) 0,90
6) 0,77
Nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry, ale wynika z tego, że ... różnice są czysto kosmetyczne :confused:
Ogarnia ktoś jakie będą w tym przypadku różnice?
Z wartości tych przełożeń wynika, że Bravo ma minimalnie "krótszy" pierwszy bieg. Pozostałe przełożenia identyczne.
Posiedziałem jeszcze chwilę w EPER i kalkulatorze, i tak:
Przełożenie główne:
w Giulietta 4,12
w Bravo / Delta 3,42
Uwzględniając powyższe, wychodzi przy 2000 obrotów:
Giulietta
1) 3,9 / 14 km/h
2) 2,12 / 27 km/h
3) 1,48 / 39 km/h
4) 1,12 / 51 km/h
5) 0,90 / 64 km/h
6) 0,77 / 75 km/h
Bravo / Delta:
1) 4,15 / 17 km/h
2) 2,12 / 32 km/h
3) 1,48 / 47 km/h
4) 1,12 / 62 km/h
5) 0,90 / 77 km/h
6) 0,77 / 90 km/h
Dane wyciągnięte, ale wniosków z tego wszystkiego już wyciągnąć nie potrafię ... Auto powinno przy skrzyni z Bravo być bardziej ekonomiczne na trasie, ale "zamulone" w mieście :confused:
Martwi mnie przy tym wszystkim jedno - na 6-tym biegu przy 5tyś. obrotów w Giulietta wychodzi 186km/h, a w Bravo 226km/h - to już są spore różnice ...
@ Dostrzegłem, że Giulietta 1.4 TB 120KM z instalacją LPG ma przełożenie główne fabryczne 3,58, a całą resztę taką samą jak powyższe. Czyli gdzieś pomiędzy 1.4 TB z Giuliety, a 1.4 z Bravo / Delta.
No i bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze.
Im mniejsza wartość przełożenia głównego tym, mniejsze obroty po zapieciu kolejnego-wyższego biegu. W praktyce będzie to oznaczało, że w miejskiej jeździe będzie bardziej "zamulało" przy skrzyni z Bravo. Przy sprincie również to będzie odczuwalne. Przy założeniu, że staniesz na światłach z identyczną Julka z ori skrzynią to zostaniesz w tyle - po przepięciu na wyższy bieg bedziesz miał niższe obroty, czyli mniejsza moc/monet (nizsze obroty) niż ten sam konkurent z ori skrzynią. Między innymi z tego również wynika vmax na poszczególnych biegach. Same przełożenia biegów są identyczne, jedynka bez znaczenia w tym porównaniu.
Decyzja należy do Ciebie ale szczerze mówiąc nie zmieniałbym skrzyni na inną z mniejszym przełożeniem głównym...
Ale tu jest bardzo znaczna różnica w przełożeniu głównym. Może te z Bravo to dla diesla?
Sprawdzałem po VIN kilka egzemplarzy z Otomoto - każda 1.4 T-Jet lub 1.4 MA ma skrzynię z takimi właśnie przełożeniami :cool:
I to mnie najbardziej zastanawia, bo silnik ten sam co w Giulietta, cały osprzęt także, a takie różnice w głównym przełożeniu... W Giulietta takowe występuje właśnie w 1.6 JTD (ten sam nr katalogowy co w 1.4 Bravo).
Koło na mechanizmie różnicowym to JEDYNA różnica pomiędzy obiema skrzyniami. Tylko skąd tak ogromny rozrzut w wartościach.
Poniżej dane dla mojej Giulietty i przykładowego Bravo 1.4 T-Jet ze skrzynią C635. Jak widać, skrzynię z tego Fiata można by włożyć do Giulietty 1.6 JTD / 2.0 JTD, bo z taką właśnie wychodziły z fabryki. Skrzynia z Giulietty to zaś osobny wynalazek, który nie występuje w innym konfigu fabrycznie :D
Usystematyzujmy wiedzę:
- Bravo 1.4 T-Jet i MultiAir ma taki sam mechanizm różnicowy jak Giulietta 1.6 / 2.0 JTD - przełożenie główne 3.42
- Giulietta 1.4 T-Jet ma przełożenie 4.12
- Giulietta 1.4 T-Jet z fabrycznym LPG ma mechanizm różnicowy wspólny z Giulietta QV 1.75 i przełożenie 3.58
Co ta grupa FCA wyczynia z tymi skrzyniami?
ALFA:
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/04/15.jpg
FIAT:
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/04/16.jpg
Stąd te nasze T-Jety takie dynamiczne . . . :D
ja bym jeszcze dopuścił błędy w dokumentacjach - wiem że w ePer są błędy np jeśli chodzi o świece żarowe do 159/Brera 2.4JTDm, wiem że na schematach w eLearnie jest kupa błędów, braków, zła numeracja pinów itp - w samej Giulii znalazłem już ze 3 miejsca z błędami, w 159 też widziałem.
A jaka jest trwałość skrzyni TCT? Czy wymiana sprzęgieł w tej skrzyni po ledwo 100000 km to jest standard?