JA przy selenii musiałem robić adaptację uniair ,ale po przejścu na shella ect 0w30 przestał mi komputer wymuszać te procedurę, robię tylko opcje wymiana oleju.
Jest, ja zamówiłem zobaczymy jak to wygląda
Jak pamiętam to 49 zł było od samego początku kiedy się ta membrana pojawiła na alle ok 2 lata temu. Ja kupowałem rok temu też za tyle . Owszem są po kilkanaście zl ale do opla, choć bardzo podobne to nie pasują niestety bo próbowałem. Wiadomo że i tak się opłaca niz nowy separator. Myślałem po prostu że może widziałeś jakieś inne tańsze źródło tych gumek [emoji6]
Ja zamówiłem tak prewencyjnie, dzisiaj rozebrałem separator i się okazało że gumka w stanie idealnym
- - - Updated - - -
Załącznik 275204Załącznik 275205
Przechodzę na 0w30, zrobiłem wymianę oleju w MES 4.7, czy coś jeszcze?
Witam czy ktoś wie gdzie dostanę spreźynke do separatora
Dzisiaj u mnie temperatura mocno poniżej zera i w efekcie musiałem wyczyścić odmę. Wyleciała z setka wody i lód.
Załącznik 275413
Możecie mi powiedzieć jaki olej do 1,4 MA, 170 km?
Cały czas serwis wlewał mi 5W40, na ostatnim przeglądzie 0W30 i teraz czeka mnie zmiana.
Co wlać?. Dodaję, że jeżdżę na Selenii. Raz wymieniłem we własnym zakresie filtr MA i stary był czysty.
Millers C2 0w30 + ar9100
Z uwagi na wysokie mrozy, prawdopodobnie przez zamarzniętą odmę, Julka wyrzuciła mi olej poprzez bagnet (wcześniej był problem z odpaleniem, a na biegu jałowym falowała obrotami przy około 70 stopniach wody chłodzącej). Chciałbym teraz dobrze wyczyścić odmę i jeśli będzie konieczność również wszelakie wężyki. Udzieli mi ktoś może instrukcji jak to zrobić? (idealny byłby filmik, jednak dobry opis krok po kroku może wystarczy). Dodam, że nie za bardzo nawet orientuje się gdzie ten separator się znajduje. Wielkie dzięki za pomoc! Jechałbym z tym do fachowca, ale wszędzie terminy, a mi potrzebne sprawne autko.
Jaki silnik?
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
1.4 Multi Air 170 KM. Autko z 2015 roku.
Zdejmujesz osłonę silnika, najlepiej zaczynając od lewej strony. Po zdjęciu osłony po prawej stronie jest taka nazwijmy to plastikowa puszka z dekielkiem. Wychodzą z niej dwa lub trzy przewody (teraz nie pamiętam) na których są opaski zaciskowe. Zdejmujesz opaski, odkrecasz trzy śruby przy czym jedna jest chyba troche dłuższą i wyciągasz odmę. Potem podgrzej dekielek i go zdejmij. Siedzi na kilku zaczepach. Pod spodem masz sprężynę i membranę. Wyciągnij to, wlej do odmy np. benzyny ekstrakcyjnej u wymyj to co jest w środku. Na koniec pozostaw do wyschnięcia i złóż w odwrotnej kolejności :) U mnie po rozebraniu odmy zastałem taki syf. https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2021/02/39.jpg
Dzięki za pomoc! Mam jeszcze kilka pytań:
1. Pokrywa silnika jest na śrubach?
2. Czy opaski zaciskowe od wężyków nadadzą się do ponownego użycia?
3. Syf zbiera się tylko pod tym dekielkiem czy może jeszcze gdzieś? Oczywiście mam na myśli tylko układ odpowietrzenia skrzyni korbowej.
4. Mam w domu zwykły rozpuszczalnik uniwersalny, nada się do czyszczenia?
1) Osłona mocowana jest na wcisk
2) Opaski są typu Click R. Mi udało się je rozpić i założyć ponownie. Zamiast nich możesz zastosować takie skręcane śrubokrętem.
3) Syf jest też wewnątrz odmy
4) Ja by nie stosował zwykłego rozpuszczalnika.
Najlepiej na początku zdjąć opaski i potem odkręcić śruby zaznaczone na czerwono i niebiesko. Ta zaznaczona na niebiesko jest chyba trochę dłuższa. Po zdjęciu odmy trzeba zdjąć dekielek, to z namalowanym X
Załącznik 276377
Dzięki za pomoc!
Tak wyglądała moja odma, węże były w miarę czyste. Nie miałem tylko narzędzi do opasek, więc ściągnąłem je śrubokrętem, a założyłem już nowe, normalne opaski - zakręcane.
cześć, wiem że pytanie się często powtarza - jaki olej do 1.4 tb 170km automat? Wcześniej zalewałem penrite enviro+ 5w40
Budyń straszny.
- - - Updated - - -
Najlepiej przejechać się dłuży odcinek aby silnik się zgadzał to problemów z odmą nie będzie.
Po obejrzeniu tych zdjęć, postanowiłem zobaczyć jak to wygląda u mnie, bo przebieg zbliża się do 100 tys. i nigdy odmy nie czyściłem.
Wczoraj rozebrałem separator a w środku....czysto. Jakieś śladowe ilości "masła" na membranie, ale nieporównywalne do pokazywanych tutaj zdjęć.
Co ciekawe ostatnio jeżdżę głównie krótkie odcinki, więc tym bardziej jestem pozytywnie zaskoczony.
Na jakim oleju i jak często zmienianym.?
Bo to może być powód braku.
Po co zaraz szukać problemu, może robi mimo wszystko dłuższe odcinki czasami, tak zapchana odma to przede wszystkim jazda na krótkich odcinkach i niedogrzany silnik.
Kolega wprawdzie napisał, że ostatnio robi krótkie odcinki, ale nie wiemy ile to jest to ostatnio, czy tydzień czy pół roku. Odma też w miesiąc się nie zapcha.
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Od początku Motul 5W-40, ostatnio zmieniony na Shella 0W-30. Interwał 15 kkm.
A co do krótkich odcinków, to jakieś 5 miesięcy permanentnego home-office, więc codzienne dojazdy "po bułki" 2-3 km. Raz na 2 tyg. jakaś trasa ale max. 100 km.
Ale jak kolega napisał, nie ma co szukać problemu. Ważne, że jest czysto :cool:
Witam :) Dzisiaj będę pierwszy raz wymieniał olej w świeżo zakupionej Julce. Rocznik 2011, silnik 1.4 MultiAir. Po lekturze tego wątku, widzę, że oprócz dobrego oleju ważnym jest odnotowanie wymiany oleju w ECU (nie chodzi o interwał serwisowy). Mam zakupiony interfejs ELM USB i komunikacja przez MES w wersji 4.6 odbywa się bez problemu z zielonym i żółtym adapterem. Tylko widzę, że często po wykonaniu procedury Wymiana oleju pojawia się błąd UniAir, który wymaga uruchomienia procedury dyspersji dla modułu MultiAir i tutaj bywają większe problemy :( Ale ten temat ma kilka lat, może ktoś jest na bieżąco i wie jak to teraz wygląda? Czy w każdym silniku wymagana jest ta dodatkowa kalibracja modułu, czy nadal są z tym problemy, żeby uruchomić to z poziomu MES?
Ja mogę napisać co już tu pisałem ,że na seleni musiałem robić procedurę dyspersji dla modułu MultiAir a po przejsciu na 0w30 ta opcja juz się nie aktywuje po wymianie oleju.
Dzięki. To zobaczę jak to będzie wyglądać u mnie. Kupiłem olej Aral Super Tronic 0w40. Spełnia normy fiata dlatego silnika i jest w pełni syntetyczny. Myślę, że to będzie znacznie lepszy olej dla silnika niż obecnie zastosowany 5w40 :)
https://www.oilclub.pl/index.php?thr...40-ft-ir.1805/
Tutaj masz analizę tego oleju. Wygląda na bardzo dobry produkt, ale ciężko go kupić.
Tak, dokładnie na tym forum został mi taki polecany i widziałem tą analizę :) Wynika z niej, że w tej cenie jest to jeden z lepszych olejów :) Jest jeden sklep na allegro, który od lat zajmuje się sprzedażą olejów z Niemiec i chyba tylko tam można go kupić bez problemu. Na razie po zastosowaniu płukanki i wymianie oleju wydaje mi się, że silnik chodzi trochę ciszej. Po wykonaniu procedury wymiany oleju w MES nie miałem żadnych problemów.
Kiedyś słyszałem o tym oleju ale nigdy go nie używałem:)
Mam prośbę, czy ktoś może sprawdzić czy z słychać dźwięk. Mam na myśli syczenie itp.
Odpowiem sam sobie :) Nie powinno być syczenia. Taki obraz zastałem po rozebraniu odmy.
Załącznik 276834
No to gumka do wymiany :-)
Rozumiem, że w serwisie do dostania tylko cała odma?