Będzie tak jak piszesz. O dziwo zaślepić możesz sprawny EGR, wtedy nie ma błędu.
Printable View
Będzie tak jak piszesz. O dziwo zaślepić możesz sprawny EGR, wtedy nie ma błędu.
Załącznik 99565
Czyli na 100 % zaślepic nr 1 a teraz pytanie czy zaślepic na tej rureczce nr 2 czy pod grzybkiem nr 3
Dla pewności to sobie zaślep w 1,2 i 3 - tylko po co?????? - wystarczy w jednym miejscu...
Ja akurat wczoraj zaślepiłem EGR pełną zaslepką zrobioną z kwasiaka. Dałem zaślepke przed zaworem. Zawór wcześniej dokładnie wyczysciłem w myjce ultradźwiekowej. Ogólnie już była trochę zabity przez syfilis. Może moje odczucie jest subietkywne ale :
JEST BARDZO FAJNIE!
Bella dostała sporego kopa. A że mam ją po chipie to wyczytałem gdzieś że zaślepienie EGR jest wręcz konieczne. W kompie EGR został wyłączony i nie wyswietla mi błędu.
Pozostaje kwestia spalania ale kto by na to zwracał uwagę...
Jakiego spalania? EGR masz otwarty najbardziej na niskich obrotach bez obciążenia, jak jedziesz to i tak w większości przypadków będzie zamknięty.
Może poprzyj to jakimś wykresem pracy zaworu egr przy poszczególnych obrotach silnika. Gdyż dla jednego niskie obroty to 1500, a dla drugiego 2500... Spalanie może skoczyć jak ktoś dużo jezdzi w trasy ze stałą przędkością, przy w miare stałych obrotach 1600- 2200. Przynajmniej w przypadku JTD 8v.
Witam. Planuje się zabrać za czyszczenie i zaślepienie zaworu EGR. Przeczytałem cały temat trochę tego jest i może się pokręcić. Chciałbym to zrobić dobrze wiec takie moje pytanie? Wyczyścić trzeba: Egr, czujnik ciśnienia doładowania, kolektor ssący. Kupiłem zaślepkę całkowitą ale i tez uszczelkę. Czy ta uszczelkę umieszczamy w tym samym miejscu co zaślepkę? Chodzi mi o to miejsce :
Załącznik 100587
Z tego co czytałem to w moim silniku nie powinien wyskoczyć żaden błąd silnika. Ale znowu sprzedawcy piszą ze trzeba wyłączyć egr na komputerze. Moje pytanie brzmi czy lepiej wyłączyć ten zawór. Pozdrawiam
W starszych silnikach wystarczy zaślepić całkowicie i zapomnieć. Ja u kolegi zaślepiałem zaraz przy kolektorze - wtedy nie trzeba czyścić EGR. Uszczelka powinna być między elementami gdzie się łączą - czyli jak dokładasz zaślepkę to jedną uszczelkę masz fabryczną a drugą dajesz z drugiej strony.
Z doświadczenia wiem, że bez uszczelki też jest dobrze :)
Dziś próbowałem zdemontować właśnie w takim silniku ten zawór i niestety nie dałem rady. Zatrzymały mnie 2 śruby, imbusy, łączące metalową rurkę z zaworem (wchodząca od dołu do zaworu, widać je na zdjęciu 2 posty wyżej). Czy ktoś ma jakąś metodę na ruszenie tych śrubek?
1.9 16V potwierdzam: pół roku po zaślepieniu w dolocie jest w miarę czysto. W miarę bo jesienią nie przyłożyłem się do czyszczenia ;)
Majster... nie twórz urban legend ;) Wycięcie zaworu EGR ma się nijak do spalania, bo jego otwarcie to funkcja obrotów do masy powietrza.
Załącznik 102155
Co najwyżej może spaść, bo w zakresie pracy EGR przy jego zamknięciu jakość mieszanki jest lepsza, a więc sprawność większa. Dla tego też po zamknięciu EGRu ludzie odczuwają jakby auto lepiej się zbierało od dołu.
Witam. Mam pytanie odnośnie zaślepienia egr-u. Czy trzeba odkręcać to co jest zaznaczone czerwoną i zielona strzałką? Na razie tylko dzisiaj chciałem zobaczyć czy w ogóle śruby puszczą. Tej rurki zaznaczonej na niebiesko nie chciałem ciągnąc w dół na siłę bo nie chciałem narobić sobie szkód.
Załącznik 102186
Jak tylko zaślepiasz, to nie. To po prostu trzyma EGR.
Panowie dlaczego po wypaleniu dpf przez Multi scan wymuszone zwiększyło się z 51 do 70 % zanieczyszczenia a egr cały czas pokazuje 3.5% otwarcia nie zależnie od obrotów na jałowym i na obrotach tak samo. Czyżby egr byl wyprogramowany?
Pewno jest wycięty...
To nie powinno być tak że jak jest wycięty to opcja wypalania powinna być dezaktywowana albo w ogóle testu dpf by nie wykonał Multi scan
Wycięcie dezaktywuje DPF w ECU, a nie ma wpływu na oprogramowanie diagnostyczne. Tak samo jak wycięcie EGR nie uniemożliwia wykonania jego testu z poziomu FES-a. Co najczęściej kończy się jego zawieszeniem.
Jeżeli DPF pokazuje jakieś wartości to raczej wycięty nie jest, albo nie jest wycięty dobrze
A ja mam pytanie, jeśli egr pokazuje bląd ponieważ jest uszkojmj
Wysyłane z mojego Novo7 Aurora za pomocą Tapatalk 2
A ja mam pytanie jesli egr pokazuje już błąd w fesie i po skasowaniu wyskoczy ponownie oznacza że jest uszkodzony, czy zaślepić można w takiej sytuacji? Ponieważ po zaślepieniu też będzie błąd (chyba?)
Wyycielo mi tekst daje jeszcze raz
Jaki jest kod tego błędu? Możesz zaślepić EGR tylko oprócz tego musisz go wyciąć programowo, inaczej komp dalej będzie widział niesprawny EGR.
Bym musiał dokładnie zobaczyć, bo lancia byla ostatnio u elektryka samochowego nie działały migacze, myślałem że to przekaźnik, przy okazji podłączył ja pod kompa. A jest u nas na forum jak później wyciąć to programowo? Wystarczy fes i kabel ja taki zestaw posiadam
Wydaje mi się, że to robota dla tunera (wycięcie). Czy jazda z niesprawnym, ale zaślepionym EGR-em szkodzi silnikowi. Czy jedyną konsekwencją jest błąd na desce.
Właśnie o to mi chodzi kobe, egr trochę kosztuje jakby nie patrzeć.
Plus to co Maciek często zwraca uwagę.
Jak ci wyskoczy inny błąd to nie będziesz świadomy.
Palnuje to zrobic ale objechala mi sie sruba zeby sciagnac elektromagnes. A zanim wytne go programowo chcialbym jeszcze spróbować naprawić. Posiadam kabel i profilaktycznie sprawdzam czy nie ma innych błędów.
Wysłane z telefonu za pomoca Tapatalk
Witam
Może i ja się wypowiem. Jakiś miesiąc temu zaślepiłem EGR. Wcześniej oczywiście naczytałem się na ten temat trochę tu i ówdzie co się stanie po zaślepieniu. Dzisiaj wyciągnąłem ową "blaszkę" i szczerze mówiąc jestem zawiedziony a wręcz zniesmaczony. Po zaślepieniu autko stało się mułowate Do 2000 obr. w ogóle nie chciało ciągnąć Po wyjęciu "blaszki" autko odzyskało wigor i ciągnie jak szalone od ok. 1500 obr. Szczerze mówiąc dla mnie to bardziej efekt placebo i poza mniejszym brudem w dolocie nie widzę żadnych plusów. Chodź szczerze mówiąc moje autko ma 9 lat i zapewne ja pierwszy czyściłem dolot w miejscu przykręcenia EGR-u więc nie wiem czy to naprawdę tak często żeby kombinować z blaszkami. Oczywiście to moje odczucie więc proszę na mnie nie krzyczeć i uszanować moje zdanie bo każdy ma prawo do swojego. Ale tak jak mówię dla mnie to efekt placebo.
tak się naczytałeś, że się nie dowiedziałeś że w 20v nie wystarczy blacha...
Kolejny mądruś z ciastkiem w ustach Wiem że nie wolno całkowicie zaślepić tylko musi być "sito" A przy całkowitym zaślepieniu potrzeba ingerencji "tunera" Ale wszyscy piszą że nawet przy "sitku" autko jest super i w ogóle zajebiaszcze i zbiera się jak by miało ze 20 kucy więcej A wg. mnie jest właśnie zupełnie na odwrót Muł jak cholera Może po całkowitym zaślepieniu jest ok ale jeśli chodzi o "sito" to nie warto
Oby się nie okazało, że całkowite zaślepienie i wycięcie spowoduje jeszcze większego muła, bo coś jest skopane...
Panowie coś mi się stało z EGR nie ma żadnego błędu ale zawsze na niskich obrotach EGR miał około 3,98% a teraz coś się pomieszało i ma 40% a jak dodam gazu to maleje do 3,98 % dlaczego teraz pokazuje odwrotnie ? zamist rosnąć po dodaniu gazu to maleje ? mam podkładkę z otworami.
to kiedyś mu się pomieszało teraz działa dobrze :D
wydawało mi się iż ma być na biegu jałowym 3,98%
Po odpaleniu samochodu (bez ruszania gazu) będziesz miał te ~4%. Przygazujesz i odpuścisz to na wolnych (850obr) będzie miał te ~40%. Od tej pory zachowanie EGR jest takie same: GAZ = spadek wartości otwarcia EGR'a.
To z obserwacji
Czy mogę poprosić o numer z eper'a na pełną zaślepkę do "starego" jtd 105KM/115KM ?
PS
Przez lata tematu nie tykałem ale może coś przez te ponad 100 stron i kilka lat wyszło. Zaślepiamy CF3 115KM w pełni czy tylko dławimy tak jak JTDm (120)?