:D :D :D
Normalnie poczułem się rozdarty :P
A już najlepsze są te brzydkie żony - no ale w końcu jak cudze żony wydają się brzydkie, to w sumie chyba dobrze? ROTFL
Printable View
Znaczy trzeba mieć jaja żeby kupić obecna najnowsza Alfę - nijakiego crossovera? No wyznacznik poziomu testosteronu normalnie .
Tonale wyglada z miejsca kilka razy lepiej, niż te paździerzowe CX-3 czy CX-5 dla dziadków.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z cennika co jest na naszej stronie 180tys. to nie jest nawet w skórze - trzeba dopłacić 7,5-11tys w zależności od wersji. I opcji do dołożenia jest całe 4 (słownie cztery). W tym wybór koloru. Jak na ".....Alfa rzuca rękawice najbardziej wytrawnym zawodnikom klasy premium. Najnowsze dziecko koncernu ma wszelkie aspiracje, aby stać się czołowym graczem segmentu kompaktowego....." to grubo. Audi, BMW i Mercedes już mają pełne gacie. Ze śmiechu.
Normalnie kocham te hejterskie wpisy psychofanów, a już najbardziej tych co Alfami nie jeżdżą ;)
Miałem przyjemność obcować z bogato wyposażoną Mazdą CX-5 oraz z bieda wersją Giulii (nie pamiętam, czy Business czy Sport). I powiem tak: paździerz to czułem w Alfie - niestety, aż ból dupę ściskał... Na szczęście wyższe wersje to niebo, a ziemia.
Zalecam nieco obietywizmu i dystansu przy takich ocenach.
Żeby się tylko nie okazało, że te Mazdy dla dziadków okażą się zaraz szybsze od co po niektórych Tonale z tymi nowymi silnikami :D
Sam wiec widzisz, jakie to porównanie. Bogato doposażona Mazda vs Business Giulia to trochę różnica. Podstawie Ci tutaj Stelvio Veloce TI z ogromnymi połaciami karbonu to nie spojrzysz na Mazdę. A jak odpalisz Alfę i pojeździsz trochę szybciej to Mazda polegnie z kretesem. To auto się nie nadaje do niczego pod katem wrażeń z jazdy. To taczki z wolnossacymi silnikami.
I żeby nie było, ze ja tu wielbię Tonale, bo jest zupełnie ja odwrót. To auto w cenie 180 tys nie będzie się nawet średnio sprzedawać. Jest za droga jak na te osiągi. Za 210-215k ma się Stelvio Veloce 2.0 280km Q4, które kasuje cała swoją marną konkurencje do kwoty 250 tys zł.
Tak się składa, ze ja wszystko rozumiem i widzę, co sobą prezentujesz. Twój jedyny cel to zalogować się tutaj i ponaśmiewać ze słabej sprzedaży AR. I cieszyć się z tego. Ewentualnie wytknąć, ze bazowa Giulia kosztuje 180 tys, gdzie to aktualnie rynkowa, normalna cena za 200 konne auto, a za 20k więcej masz Veloce 280 koni w Q4, ale tego już nie widzisz, bo ci nie pasuje do narracji. Zupełny brak szacunku do takich jak ty, bo na niego nie zasługujesz. Tyle ode mnie.
Tak może dla odmiany :)
Poniżej powód dyskusji na zdjęciach
https://forzaitalia.pl/news/oto-wiel...zdjec-z-tonale
To może dla odmiany trochę konkretów, zamiast jałowych dyskusji z hejterami :P
Na włoskich stronach pojawił się cennik różnych wersji Tonale, które wjadą do salonów w drugim tygodniu czerwca i tak:
Alfa Romeo Tonale Super (35 500 euro, tylko 1,5 hybrid 130 koni mechanicznych) - około 164 tys. zł
Alfa Romeo Tonale Sprint (38 000 euro, tylko 1,5 hybrid 130 koni mechanicznych) - około 175 tys. zł
Alfa Romeo Tonale TI (42 300 euro, tylko 1,5 hybrid 160 koni mechanicznych) - około 195 tys. zł
Alfa Romeo Tonale Veloce (44 800 euro, tylko 1,5 hybrid 160 koni mechanicznych) - około 206 tys. zł
Alfa Romeo Tonale Special Edition (39 000 euro, 1,5 hybrid 130 koni mechanicznych) - 180 tys. zł
Alfa Romeo Tonale Special Edition (41 000 euro, 1,5 hybrid 160 koni mechanicznych) - 190 tys. zł
Wyposażenie Special Edition jest oparte na wykończeniu Veloce, ale dodano do deski rozdzielczej podwójny szary szew i felgi aluminiowe o średnicy 20 cali.
Dostępne pakiety:
Techno Pack - 1800 euro (kamera 360 stopni, alarm martwego pola, asystenta parkowania z bocznymi czujnikami parkowania, itp.)
Premium Pack - 2900 euro (14 głośników Harman Kardon i skórzane fotele, z których przednie są wentylowane z ośmiokierunkową regulacją elektryczną dla kierowcy i pasażera, oraz trzy wspomagania dla kierowcy)
Fajnie, ze pojawiły się w Tonale kamery 360 i wentylacja foteli. Czekam na lifting Stelvio/Giulii i będzie ciekawie :)
Sam szeryf Stellantis Carlos Tavares testuje Tonale. Nie ma zbyt tęgiej miny....
https://www.youtube.com/watch?v=cKmX_yWbk2Y
A tutaj ciekawy test Tonale autorstwa jednego ze starych prezenterów z TOP GEAR
https://www.youtube.com/watch?v=Wki6yPeK414
Amerykański klon w kamuflażu
https://www.carscoops.com/2022/05/20...-tonale-clone/
Jest tez juz polski konfigurator, mozna sie bawićCytat:
Na włoskich stronach pojawił się cennik różnych wersji Tonale
No i mamy niemal 160 tys. zł za podstawę, jak pisałem. Choć dość bogato wyposażoną przynajmniej.
W całym tym Tonale na razie na plus jest wygląd, pojemność bagażnika, czerwony kolor bez dopłaty, zielony butelkowy kolor do wyboru, silnik od dawnego FCA, a nie PSA, czy to, że wyświetlacz z zegarami wydaje się być znośny.
Na minus jest dosyć wysoka cena, póki co dosyć słaba gama silnikowa i fakt, że jest tylko wyświetlacz z zegarami, a nie ma klasycznych zegarów. No i mnie wystarczyłby manual po prostu zamiast automatu.
Cena wysoka, brak rabatów, konfiguracja na poziomie japońców czyli symboliczna - naprawdę trzeba być niezłym napaleńcem żeby kupić Tonale w tym roku. Na naszym forum wiele się ich nie pokaże w dziale "Nasze Belle".
Nie przesadzaj - to jest poziom cenowy Giulii z pierwszych cenników z 2016 roku (6 lat temu), gdy jeszcze nie było Veloce. Zamiast 200 KM masz 150 KM, ale ma zacznie bogatsze wyposażenie w standardzie i miękką hybrydę. Na tle całego cennika wersja Specjale wygląda mocno zachęcająco. Pod koniec roku kupisz ją w cenie wersji Super lub Sprint. Pierwsze cenniki Giulii też wyglądały na drogie, a jednak paru "napaleńców" znalazło się na tym forum :)
Szkoda, że "zamiast". Wolałbym te 200KM "i" miękką hybrydę. I to byłaby ewolucja, postęp. A tak... w moim odczuciu mamy regres. Alfa Romeo zamienia moc i osiągi na "bogatsze wyposażenie". Zaraz, czy to aby nie jest to "bogatsze wyposażenie" z którego wszyscy darli łacha jak wychodziła Giulia i Stelvio?
Czy nie mówiło się "chcesz mieć bajery, tablety, bzdety i mdławy napęd, kup niemca!", a chcesz prawdziwe auto które się prowadzi, kup Alfę?
Ehhh... zaczynam się naprawdę obawiać, że Giulia i Stelvio to były/są ostatnie Alfy.
I tak jak wizualnie nie mam nic do Tonale - wygląda jak Alfa i design jest OK. Cena - pal sześć, może być drogo, teraz wszystkim odwaliło z cenami. Ale napęd i osiągi - tego im nie wybaczę.
Tonale to przemyślana strategia po to by ściągnąć nowych klientów lub klientki.Jest to zgrabny crossoverek z nowoczesnymi silnikami i sporym jak na Alfe tabletem. Przy obecnych cenach paliwa to właśnie Tonale może napędzać sprzedaż w Alfie. Paniom na pewno przypadnie do gustu no i na pewno 280 KM by odstraszało
Ceny w tym roku będą wysokie gdyż rynek zwariował, konfiguracja uproszczona bo produkcja będzie ograniczona ilościowo. Na koniec roku rabatów nie będzie, bo nie będzie samochodów na placu. Oby w przyszłym roku przyszły lepsze czasy.
Brakuje mocniejszych silników, nie ma co się oszukiwać. Kobitki pewnie kupią Tonale bo ładne ale wielu samców odpuści temat.
A gdyby wsadzili 1.2 od PSA, to cały czas zastanawiałbyś się, czy pasek rozrządu się już w oleju nie rozpuszcza. Nie wiem zresztą, czy ten 1,6 pod względem trwałości jest od 1,2 jakoś lepszy... PSA od dłuższego czasu miało problemy z benzynami.
Silniki dla samców pojawią się na jesień. Podobnie było z Giulią Veloce, gdzie pierwsze sztuki pojawiły się w salonach w grudniu 2016 i od razu zostały sprzedane w ciemno. Na auto do testów z takim silnikiem trzeba było czekać do kwietnia następnego roku. I masz rację - o cenie pod koniec roku zdecyduje popyt i podaż w salonach.
Tonale i konkurencja. Tylko są porównywane ceny zakupu, ale trzeba przyznać, że trzeba by było porównać wyposażenie seryjne
https://spidersweb.pl/autoblog/alfa-...uQxQxvx3BzI3NA
Jak pierwszy raz zobaczyłem cenę to trochę spadłem z krzesła, ale w sumie jak się to zestawi z konkurencją to jakoś nie widzę tej "brutalnej rzeczywistości". Cena na poziomie głównej konkurencji, czyli Q3, X2 i GLA, jedynie Formentor wyraźnie tańszy. Dodatkowo w niemieckim premium w podstawie jest naprawdę bieda - klima manual, brak nawet zwykłego tempomatu, zegarów cyfrowych, CarPlay/AA. Ja nie twierdzę, że Tonale jest jakoś fantastycznie wycenione, brakuje mocniejszych silników, a możliwości konfiguracji pozostawiają wiele do życzenia, ale kurczę, pod względem samych cen nie jest źle.
Ja tez tak uważam. Normalna cena za nowoczesne auto tej klasy.
Ta cena byłaby normalna, gdyby Tonale dotrzymywało kroku osiągami. Naprawdę nie zwróciliście uwagi czytając porównanie, że cena Tonale jest zazwyczaj wyższa, a osiągi są zawsze gorsze?
Czytamy ten sam artykuł? Mówimy tu o wersjach zbliżonych cenowo, najczęściej chodzi o podstawę, gdzie u każdego to jest ok. 130-140KM i ok. 9,5s do setki. A czy to jest 9,3 czy 9,7 naprawdę nie ma większego znaczenia. To, że w Tonale brakuje czegoś mocniejszego to już zupełnie osobna kwestia.