Na chwilowym może tyle pokazywać.
Printable View
Na chwilowym może tyle pokazywać.
Mały update:
Jazda w trasie z predkoscia 120-130km/h (autobana) daje około 6.4l/100 wg komputera.
Równolegle prowadzony pomiar z domieszką 80km miasta do 360km trasy i spalanie wg komputera 7.4, wg dystrybutora 7.0.
Wynik niby spoko, ale chyba mogłoby być lepiej. Jutro będę leciał tę samą traskę 140 km/h non stop i zobaczę jak zmiana. Fascyjnujące jest to, że przy 140km/h obroty poniżej 2k a przy 180km/h obroty 2.5k (Automat 6b).
Niepokoi mnie to co pokazuje komputer w mieście. Praktycznie ciężko jest zejść poniżej 11, komp głównie pokazuje okolice 12 (wlaczona klima, troche swiatel, ale bez wiekszych korkow). Nie paluje, jezdze spokojnie. Czy to normalne???
M.
No ale Ty masz 2.4 a ja 1.9...
W warszawie 1.9 jtdm 8v ... 7.9 l z kompa i podobnie z tankowania. Ale trasie podobnie ale zauważyłem duża różnice bo przy prądkościach 100-110 spalanie spada 5.0-5.5 l.
Tak. Komputer w mieście dolicza zużycie paliwa jak stoisz na światłach. Ja dojeżdżam z trasy do pierwszych świateł ze średnią 6.3-6.5, a po przejechaniu ostatnich 5 km w mieście mam pod domem średnią 7.0-7.3. Zależy na ile świateł się po drodze załapałem i jak długo na nich stałem. Liczenie średniej w mieście mija się z celem, szczególnie gdy zwykle zaczyna się jazdę z zimnym silnikiem, a diesel potrzebuje trochę czasu, żeby się rozgrzać.
Za to ostatnio zrobiłem nocą trasę ze Śląska do Chorwacji (1100 km) z prędkościami 140-160 km/h tam gdzie się dało tak jechać ze średnim spalaniem na 4 odcinkach 6.0-6.1 i to włącznie z przejazdem przez Wiedeń, jazdą przez Alpy i objazdem płatnej autostrady w Słowenii po lokalnych drogach. Jedynie na pierwszym odcinku do Ostrawy wyszło 6.8, ale na A4-A1 było non-stop 160 km/h. Średnia z całej 1100 km trasy wyszła 6.3 i to zrobiona na automacie. Sam byłem mile zaskoczony takim wynikiem.
Moja 1.9 16V jtdm w mieście na klimie i jazda taka troche dynamiczniejasza pokazuje 9.5 litra ?!@$@#% No masakra jakas, błędów brak....
Zazdroszczę
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
1.9 150km...
-Trasa Polska - Dania w jedną stronę 800km szybkość nie wolnej jak 150 nie szybciej jak 190 km/h ...4 osoby pełen bagażnik:
spalanie 6.1 l
- Powrót kolejne 800km niestety za kolegą który ciągnął camping szybkość do 110 km/h - 4 osoby bagażnik znacznie mniej zapakowany
spalanie 4,8 l
Ostatnio skasowałem licznik w swoim potworku, jazda wokół domu, małe miasteczka i dojazdy do pracy, na liczniku wyszło 8 litrów i według dystrybutora również 8l. Uważam to za dobry wynik. 2,4 200km