Konkurencja dla CLSa shooting break w amg, wg mnie Alfa powinna zagospodarować taka nisze.
Printable View
Konkurencja dla CLSa shooting break w amg, wg mnie Alfa powinna zagospodarować taka nisze.
Nie ma co się rozwodzić nad tym konceptem, to zwykły "ulep":-) Zobaczcie jak potraktowano tylne drzwi, wg. tego konceptu mała szybka tych drzwi nie otwiera się razem z drzwiami :-)
Statyczny ja wszystko rozumiem ale gdzie Giulia,a gdzie Benz CLS..Przeciez to inna klasa,cena.Zaraz giulie bedziemy porownywac do SLR-a...
Wlasnie bylem w salonie Alfy w Cardiff w UK i pomimo tego ze nie maja zadnych informacji o Giulii, nawet glupiej broszurki, i nie wiedza kiedy Giulia bedzie dostepna w UK, to juz sprzedali 5 szt. Q. Jeden salon sprzedal juz 5! A duzo ludzi maja zainteresowanych ktorzy czekaja az pojawi sie w salonie.
Ponadto maja 4C! Biala, sliczna!
cieszy mnie, że nie ma kombi, nie uznaję kombi, sedany czy hatchbacki są stylistycznie ciekawsze a auto nie fura do wożenia cementu. Wiem wiem, wózki dziecięce itd.... No faktycznie, to chyba jedyny argument.
Tymczasem skonfigurowałem sobie benzynową Giulię i wyszło mi 167 tysięcy:)
No to już prawie ją mam, potrzeba jeszcze tylko 167 tysiecy:)
Oddasz swoją 156 w rozliczeniu to zostanie 160tys.
przeróbka na coupe
Załącznik 211680
Bo 7:32 robi robotę a Anglicy/Walijczycy mają cash i nie narzekają na plastiki czy czcionkę w katalogach. Polak musi wylać żale, że obsługa klienta zła, że nie ma wyboru, a na koniec się okazuje, że nie zalicza się nawet do grupy docelowej Dacii, bo jeździ 12 letnim samochodem. Grunt to twardo trzymać się swojej racji.
Tak jak już pisałem kilka razy, Giulia jest jak Kia Ceed MK 1. Fundament solidnego domu, który się buduje. Giulia nie musi się sprzedawać w ilości takiej jak BMW 3/C/A4. Następca Giulii powinna a obecna Giulia co najwyżej może.
- - - Updated - - -
No to teraz przelicz sobie ile Q sprzedało się w całej PL. Mogę się założyć o 5zł, że mniej niż w salonie w Cardiff.
Przez 2 tygodnie jeździłem po północnych Włoszech i żadna Gulia mnie nie mijała. Ani reklamy w radio, ani bilbordu. To może jeszcze jej nie produkują komercyjnie.
W Västerås gdzie mieszkam, diler sprzedał, a raczej przyjął w ubiegły piątek zamówienie na jedną czerwoną benzynę . Tydzień temu na lokalnej drodze spotkałem białą giulię, raczej prywatną, bo bez kalkomanii na drzwiach. Z daleka widać było, ze to guilia, nie żadne bmw, czy dacia:)
Kiepsko patrzyłeś lub nie miałeś szczęścia. Miesiąc pobytu i sześć sztuk na drodze. Nie umiem wstawić filmu z ciekawym spostrzeżeniem, otóż Gulia wyróżnia się z "tłumu" jadących z naprzeciwka samochodów.
Nie marudź.
Dam przykład.
Nie mam danych z bieżącego roku, ale w 2003r we Włoszech zarejestrowanych było 32mln aut (wiki).
Zakładając nawet taką samą liczbę w 2016 (choć na pewno jest więcej) i liczbę sprzedanych Giulii np 1000szt na Włochy, to jest to tylko 0,003% wszystkich samochodów.
To tylko taka szybka matematyka, żeby pokazać że wcale nie tak łatwo trafić na to auto na drodze. Po za tym może niektórzy swój nowy nabytek na początku traktują jako auto "do kościoła i do garażu" :P, więc jeszcze bardziej spada prawdopodobieństwo spotkania Giulii.
Może tak być? Pewnie może...
Jeśli bym Ci kazał jeździć samochodem tak szybko jak Robert Kubica to myślisz, że nawet jakbyś się zaparł to dałbyś radę? Nie dałbyś, gdyż ten typ od trzeciego roku życia jeździ bez przerwy, ale gdybyś się zaparł to Twój syn miałby szansę być tak samo szybki. Chcę przez to powiedzieć, że BMW buduje auta nie od dziś i długo pracowało na sprzedaż, postrzeganie marki etc. A Alfa? Hmmm... Menadżerowie Alfy pili dużo wina i jak im się kończyło to snuli wielkie plany. I to była Alfa Romeo przez ostatnie 11lat.(licząc od końca sprzedaży 156).
Giulia stanowi fundament zarówno technicznie, gdyż na tej platformie może być zbudowane z 5-6 modeli lekko, ale także wizerunkowo - wszak nowa jakość, bicie konkurencji na torze...
Czy to zadziała?
http://www.topgear.com/car-reviews/m...to/first-drive
Przeczytaj sobie ten artykuł i się mocno zastanów. Giulia Q ledwo co została dopuszczona do sprzedaży, a szanowane TG powątpiewa w sens zakupu Ghibli czyli modelu o klasę wyżej, bo skoro lepsze, tańsze i szybsze to po co przepłacać. Alfę porównuje się do droższych modeli konkurencji i Alfa tego pojedynku nie przegrywa. Z wielu przyczyn nie może wygrać (nie spodziewam się zwycięstw w niemieckich pisemkach, gdyż tak ważne elementy jak ergonomia czy wysokość progu załadunku na pewno będzie oceniona lepiej w BMW/MB/AU), ale grunt żeby nie przegrać. Także się zastanów czy Giulia stanowi postęp i fundament do budowy ALFY a nie alfy.
Za 10 lat nie będziesz się wstydzić za Giulię i Alfę jako taką.
Pewnie tak byłeś zajęty zmianami loginów na forum, że nie miałeś okazji przyjrzeć się Giuliom na drodze :)
W Poznaniu wydano na razie dwie sztuki zwykłych Giulii ale maja zamówione kolejne, wiec trudno mówić ze sprzedaży jeszcze nie ma
Włochy... trudno o inny kraj, gdzie alfy są wszędzie. Nie o to chyba chodzi, aby brylować we Włoszech? fakty są trudne do ominięcia: auto się na razie sprzedaje nienajlepiej. Ale powód jest jeden: stylistycznie nie powala na kolana, nie jest archetypem alfy romeo, auta nietuzinkowego stylistycznie. Natomiast, warto to powtarzać, elementy z karbonu, tylny napęd itd. to sprawy istotne dla wąskiego grona nabywców. Wysokiej sprzedaży to nie spowoduje. Natomiast nabywcy bmw, audi czy jaguarów na alfę raczej nie spojrzą. To kto ma kupować?
Agresywny kolega o nicku 145Q wykazuje dużą pewność, ba, niezachwianą wiarę, że Giulia nie musi się sprzedawać. Na pytanie skąd to wie, nie odpowiada, ucieka w jakieś nieczytelne docinki. Kolega nie rozumie zasad biznesu: samochodów nie produkuje się po to, aby się nie sprzedawały. Niestety, nie każdy to rozumie.
Nie zmienia to faktu, że oczywiście kibicuję Giulii, aby osiągnęła taki próg sprzedaży, który uczyni opłacalnym produkcję innych modeli. W przeciwnym razie marka upadnie. Oby się tak nie stało.
W cenionym na półwyspie Iberyjskim periodyku "Autopista" opisano szczegółowo Giulię w wersji 2.2 180 KM. Auto uzyskało ogólną notę 7,8/10. Czyli mocno dobrą. Do ocen stosowanych dla konkurentów spod znaku Audi, czy BMW jednak daleko. W Hiszpanii i szczególnie w Portugalii alf romeo jeździ całkiem sporo. Najwięcej 159 obecnie. Giulii,jak wspomniałem, nie dostrzegłem ani jednej.
- - - Updated - - -
Rozumiem, że chodzi o wersje quadrifoglio. Ona ma znakomite recenzje, to prawda. Bo to auto jest piekielnie mocne i jeździ znakomicie. Ale sprzedaż tej akurat wersji będzie marginalna: ona nie zapewni wysokich zysków. Nie ma więc żadnego przełożenia na wynik finansowy. On ma być zapewniony przez sprzedaż aut o mniejszych silnikach i mocach. Nic na razie nie wskazuje na wysokie wyniki sprzedażowe.
Kilka konkretów odnośnie oferty na flotową Giulię za 124900. Można ją doposażać, ale nie we wszystko (chyba chodzi o to, że nie można modyfikować tego co jest w pakiecie Flota). Dlatego czujników parkowania przednich akurat nie da się dołożyć. Cennik jest tak skonstruowany, że kilka najbardziej podstawowych bajerów to kilka tysięcy zł, jak chce się dołożyć jeszcze kolor i ładne felgi to dodatkowe 10.000 zł nie wystarczy. Same 18" to w praktyce dodatkowe 7500 zł. A na 17" to auto nie wygląda. O 16" lepiej nie wspominać.
Aktywny tempomat jeszcze nie jest dostępny, ma być od przyszłego roku.
Mimo tego – jak ktoś zadowoli się podstawową czerwoną Giulią z 17" to za 130.000 zł jest kawał dobrego samochodu.
Oj Krs, Krs. Mądrzysz się, krytykujesz, ale z czytaniem średnio ci idzie.
KRS: 145q mówi, że Giulia nie musi się sprzedawać
145q: Giulia nie musi się sprzedawać w ilości takiej jak BMW 3/C/A4
Przyjmę bona fides, że CTRL ci się zaciął przy kopiowaniu mojej wypowiedzi.
Gdy idzie o sprzedaż Q. To jest model flagowy, który przywraca Alfie blask i ustawia konkurencję do pionu. Czy Alfa na nim zarobi? Nie mam pojęcia, ale tu raczej chodzi o napędzenie sprzedaży tańszych modeli, modelem ekstremalnym. Dokładnie tak samo działa udział teamu fabrycznego w wyścigach typu DTM. Chyba nie sądzisz, że robią to tylko po to żeby się ścigać czy sprzedawać wersje DTM :)
Wiec tak moi drodzy: dostalem wreszcie broszure Giulii z cenami i wyposazeniem w UK i widze, ze w Polsce probuja nas troche wydymac...
Pierwsza roznica, ktora zauwazylem to tylne czujniki parkowania, elektrochromatyczne lusterko i radio dab sa w standardize w wersji Giulia.
Dla przykladu Giulia 2.0 Petrol, z automatem 29180 funtow, czyli po dzisiejszym kursie jakies 145tys zl. i z miejsca jest rabat 1500 funtow czyli wychodzi 137.5tys zl
Super ma w standardize 7 calowy wyswietlacz pomiedzy zegarami i 8.8 cala nawigacje no i oczywiscie te dodatkowe rzeczy które wymienilem powyzej.
I dla przykladu wersja Super 2.2 150KM z AUTOMATEM (w UK wersja manualna jest niedostepna i nie bedzie) 30750 funtow odjac 1500 rabatu wychodzi 146 tys zl...
Jest tez wersja Speciale która ma wszystko co Super i ponizsze dodatki:
- Pelna skora
- Elektryczne regulowane siedzenia i podgrzewane!!!
- Podgrzewana kierownica
- Dzielona tylna kanapa
- Aluminiowe nakladki
- Aluminiowe wykonczenie tunelu srodkowego i jakichs elementow w drzwiach przednich
- 18 calowe felgi i czerwone zaciski hamulcow
- Elektrycznie skladane lusterka
- Sportowe zderzaki (???)
- Xenony ze spryskiwaczami
- Run flaty
Giulia Speciale 2.2 180KM z automatem 34150 futow odjac 1500 znizki wychodzi 163 tys zl. To mi sie wydaje ze bardzo tanio...
Nie, nie wiem, urodzilem sie wczoraj. Jakos wszystkie inne samochody sa tu duzo drozsze niz w Polsce. Wejdz sobie na konfigurator Forda czy Renault czy Vauxhalla (Opel) i zobacz ze taki sam samochod co w Polsce tu jest drozszy.
Pozatym jaki ma zwiazek podatek z faktem ze Polskie wersje sa ubozsze?
Musze miec Mito jeszcze przez minimum rok ale podejrzewam, ze po Mito bedzie Giulia.
A jeszcze doczytalem ze wszystkie wersje (nawet Giulia) maja daszek przeciwsloneczny z lusterkiem i podswietleniem dla pasazera. Cos co w Polsce tylko w pakiecie za 2800... Aaaa i alarm tez jest w standardize.
Załącznik 211780
Pozdro z Rzymu, na razie jedna w ciągu 24h. No i widać z daleka że to Giulia. Wyróżnia się ale akurat na ulicach włoskich miast nie trudno o to wśród setek Smartow czy innych skuterów.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
No i nie było by dyskusji na temat za drogiej Giulii gdyby u nas były takie ceny :-) Z konfiguratora u nas taka wersja kosztuje pod 200k. Gdyby benzyna 200 KM z takim wyposażeniem była u nas w tej cenie, byłaby to bardzo dobra oferta. A tak niestety poza moim budżetem (mam zaplanowane około 120-130k, ale te 30k więcej bym jeszcze jakoś przełknął dla Giulii, jednak nie chcę po prostu golasa w tej cenie, a 200k to już poza zasięgiem). Może za rok ceny będą u nas atrakcyjniejsze a i rabat będzie można uzyskać jakiś lepszy. Ewentualnie pozostanie mi polować na jakiś roczny samochód.
Co do cen - dostałem wycenę na wersję buisness:
CENA SAMOCHODU BAZOWEGO BRUTTO
ALFAROMEO GIULIA 2.0 TURBO BENZYNA 200 KM AT8 BUSINESS 124.900,01 PLN
WYPOSAŻENIE DODATKOWO PŁATNE BRUTTO211 TAPICERKA SKÓRZANA 8.500,00 PLN
5CD LAKIER METALIZOWANY 4.000,00 PLN8LZ
PAKIET "LIGHTING" 0,00 PLN8ML
PAKIET "FLOTA PLUS" 8.800,00 PLNGTD
PODGRZEWANE SKŁADANE LUSTERKA ZEWNĘTRZNE BOCZNE 1.600,00 PLN
Suma 22.900,00 PLNCena pojazdu z wyposażeniem 147.800,01 PLN
I juz tłumaczę zapytałem w swojej naiwności czy mogę dopłacić róznicę chyba 2500 do FLOTA PLUS - ale jak widzicie muszę zapłacić całe 8800 i muszę wtedy wziąść składane lusterka za 1600 czyli dopłata do czujników z przodu i kamery wychodzi ponad 10000, więc olać to...
A więc Giulia ze skórą i lakierem metalic to 137400zł brutto
na 16" mogą mi założyć zimówki, a letnie 17 lub 18" kupiłbym sobie sam
największym dla mnie bólem jest brak opcji kupienia pakietu LUX, a tapicerka skórzana w wersji business może być tylko czarna
rabat dla alfisti w chwili obecnej podnieśli z 3 do 6% - dla wersji business rabatów żadnych nie będzie
W wersji Business nie można chyba mieć dużej nawigacji i dużego ekranu pomiędzy wskaźnikami, a kusi to cholernie mocno.
Ktoś wcześniej pisał, że wersja business to taka wersja Giulia, czyli nie wszystkie opcje są dostępne (można sprawdzić w cenniku, właśnie np. duża nawigacja).
Szkoda, że skóra też tylko w czerni (tak jak wersja materiałowa) do wyboru...
Taka sama sytuacja jest z Audi, czy BMW. Wersje w UK są lepiej wyposażone w standardzie niż te u nas. Dlatego warto kupować (albo przynajmniej zorientować się) przez brokera (bo można takie auto zamówić z LHD) i normalnie rejestrować w PL z pełną gwarancją, itp.
Ładne przyśpieszenie będzie miała Giulia Veloce :D " Il 2.0 Benzina 280 cv è il motore più potente disponibile su Giulia: va da 0 a 100 km/h in soli 4,9 secondi ".
Sprzedaż Giulii w Europie do sierpnia:
Jak tak dalej to potrwa to raczej nowych wersji nie będzie. Samochód od maja w ofercie a sprzedaż praktycznie żadna.
Alfa Romeo
Giulia
2016January February March 19 April 48 May 236 June 1.334 July 999 August 752