-
Czytam już długo forum, ale dziś się zarejestrowałem, więc jeszcze raz witam :)
Alfa 159 1,9jtdm
Klapy usunięte, brak egr, brak dpf, chip 190km
Korekty po rozgrzaniu samochodu;
1. - 1,20
2. - 2,0
3. + 5,0
4. - 1,80
Mówię ryzykuje - wymiana kpl podkładek, wtyczki 3 wtrysku i jego końcówki.
Nie mogłem wyjać podkładki z pierwszego, musiałem uderzyć w nią śrubokrętem w 3miejscach,przez co odbił się ślad na gnieździe zaworowym...ale trzyma i nie ucieka nic-sprawdzane też dzisiaj po miesiącu.
Dolalem 200ml 2t liqui moly.
Korekty teraz;
1. + 0,50
2. + 1,59
3. - 2,23
4. + 0,19
Nie spodziewałem się że taka zmiana wyjdzie na tym robionym trzecim.
No to rozumiem że teraz muszę wziąść się za 2 bo przez rozjechana korektę na 3 nie wiadomo co się działo?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
-
Witam szanownych forumowiczów [emoji3]
Proszę o analizę i pomoc.
1,9 JTD 150km Alfa GT, 2008r
Próbuje walczyć z wibracjami silnika i zrobiłem:
Przelewy: 1 - 30 ml, 2 - 18ml, 3 - 28ml, 4 - 32ml.
W czasie trwania testu przelewów zobaczyłem sobie korekty:
1 - 0,38, 2 - -0.70, 3 - -0,58, 4 - 0,91
Czas trwania testu 3 min.
Sprawdzałem też kompresję:
1 - 29, 2 - 26, 3 - 28, 4 - 29,5
Chciałem Was poprosić o podpowiedź który wtrysk brać pod uwagę jako pierwszy ?
Pożyczyłem od znajomego jeden wtrysk w dobrej kondycji i bym je zamienił, ale mam dylemat - który???.
Obstawiłem 3 lub 4.
A Wy [emoji39]
Wiem że to nie dział GT :) ale silnik to silnik [emoji41]
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
-
Moze koło dwumasowe albo poduszki silnika sprawdz lepiej.
Dawki korekcyjne w zakresie +/- 1 to norma.
Zeby wtryskiwacz dobrze dzialal to trzeba dac dobre nowe podkladki i wpisac do komputera kod wtryskiwacza.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
-
Podkładki nowe, wtryski są zaprogramowane i wiadomo że ten zamieniany też by był, koło dwumasowe ma może ze 4 miesiące + nowe sprzęgło (przed i po wymianie objawy identyczne).
poduszki:
prawa (silnika) była zmieniona na akromalo (jakoś tak to się pisze[emoji39]) ostatnio wstawiałem oryginalną, ta od skrzyni nie wygląda na uszkodzoną.
Ta tylna tez nie wygląda na zniszczoną, oglądałem ja przy okazji roboty przy sprzęgle. Guma całą nie popękana, tulejka metalowa trzyma się gumy (nie jest rozwulkanizowana).
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
-
A nie zastanowił Cię wynik próby przelewowej oraz wartość kompresji na drugim cylindrze?
-
Tylko ciekawa sprawa, że korekta nie odzwierciedla gorszej kompresji. Wg logiki korekta na tym cylindrze powinna iść na +. Tymczasem idzie na -. Podobnie z przelewami. Na II cylindrze gdzie komprecha kuleje wartość z przelewu najniższa.
-
Cylinder 1 i 4 kompresja podręcznikowa ale 3 bary różnicy na 2 to już trochę jest. Mniejsza kompresja mniej powietrza w cylindrze i być może komp reaguje korektą dawki aby wyrównać jego pracę. Pierwszy bym brał drugi na podmianę może jest jakaś nieszczelność na podkładce dlatego niższa kompresja. No chyba, ze pomiar robiony przez gniazda wtryskiwaczy wtedy to nie podkładka.
-
kolego jaka powinna być kompresja w 8v,i mierzyć na ciepłym czy zimnym
-
Ciśnienia o ile mnie pamięć nie myli w 8V takie same ale dla pewności można sprawdzić w serwisowce AR powinno być chyba 24-32bar z tym, ze odchyłka miedzy cylindrami to max 1-2bara. Pomiar na ciepłym.
-
1 załącznik(i)
Witajcie koledzy.
Szukam przyczyny braku mocy na niskich obrotach (EGR zaślepiony i wyłączony ,DPF off, klapy w pozycji otwarte wiec te rzeczy wykluczyłem) postanowiłem przyjrzeć się korektom.
Wydaje mi się że znalazłem winnego wtrysk nr3. Niestety moja wiedza na temat korekt opiera się na czytaniu postów na forum, jeśli ktoś, bardziej wiedzący, mógłby skonfrontować moje przypuszczenia odnośnie braku mocy będę bardzo wdzięczny. Dodam ze od wielkiego dzwonu moc wraca .
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Andrzej
Załącznik 242109