Taczka464 po prostu czasami trzeba wahacze wymienić. Luzów diagnosta nie wykryję, a wahacze jednak siadają po pewnym czasie. I to nie tylko w Alfie.
Printable View
Taczka464 po prostu czasami trzeba wahacze wymienić. Luzów diagnosta nie wykryję, a wahacze jednak siadają po pewnym czasie. I to nie tylko w Alfie.
[MENTION=27217]taczka464[/MENTION] można spróbować wstrzyknąć smar... tak słyszałem od dobrego "zawieszowca", ale ja nie chciałem bo miałem nowy wahacz i go zwyczajnie zareklamowałem.
Ja ostatnio wymieniłem dwumase komplet ze sprzęgłem, i dźwięki chrobotania przy piszczonym sprzęgle wróciły, czy przy wymianie ww podzespołów również wymienia się olej w skrzyni? Może wymienili i znowu jest za mało..
Witam, posiadam AR 159 SW 1.9 8v, 2008r. od zakupu auta czyli od maja 2017 mam problem z ustaleniem pochodzenia pewnego dźwięku.
Dźwięk ten wzrasta wraz z prędkością auta i zmniejsza się gdy zwalnia, występuje nawet gdy jadę na luzie, nie ma znaczenia też na którym biegu jadę. Słychać go z okolic deski rozdzielczej mniej więcej za zegarami. Jest to taki raczej metaliczny odgłos jakby coś drżało albo jakiś wiatraczek ocierał się o ścianki, sam już nie wiem... Jest na tyle cichy że ciężko go nagrać ale strasznie denerwujący gdy mam wyłączone radio. 2 mechaników nie było w stanie stwierdzić co to, dodam też że przekładałem już kola z tyłu do przodu, wymieniałem opony, tarcze, klocki oraz wymieniałem olej w skrzyni. Nie wiem cy ma to jakiś związek ale Alfa miała pewnie jakąś przygodę wcześniej (jestem 1 włascicielem w kraju)na bank deska była rozbierana ponieważ nie posiadam rur idących z nagrzewnicy do lewego i prawego skrajnego nawiewu w desce przez co nie leci tamtędy powietrze do kabiny. Co to może być?
Cześć,
wprawdzie nie 159, a "kuzynka" - Fiat Croma 1.9 8v manual.
Technicznie sporo wspólnego.
U mnie był podobny dźwięk - moim zdaniem był "zza deski" - pierwszy objaw zużytych łożysk w skrzyni (co najdziwniejsze, w najgorszym stanie były te odpowiedzialne za 3 i 4 bieg, stąd diagnoza nie była natychmiastowa; sprawdzić można kręcąc kołem na podnośniku).
Kolejny dźwięk z tych okolic pojawił się po deszczach - jakby "świerszcz" - trzeba było nasmarować wentylator w kabinie (sprawdzenie - wyłączyć całkiem wszelkie nawiewy - powinno ustać).
Ostatnio "objawił" się kolejny. Tym razem coś przy sprężarce klimatyzacji będzie (pasek, łożyska, etc) - taki jakby "trący" dźwięk. Cichy. Znika, gdy wyłączę całkiem klimatyzację.
Ten dźwięk od klimy podobno znika jak się uzupełni czynnik. Ale na forum są i takie wypowiedzi, że po uzupełnieniu czynnika nic się nie zmieniło. Może za długo ktoś tak jeździł i coś się trwale uszkodziło.
https://youtu.be/mMRmbiMYtzw ? Taki dźwięk czy inny?
Seba998, Dokładnie taki dżwięk!!! Dzięki, co to może być?
Jeżeli wszystkie łożyska ,hamulce ok to została ci skrzynia lub łożysko na podporze półosi